Last news in Fakti

30 Ноември, 2011 13:27 1 931 0

Вдигнаха блокадата на „Петолъчката“

  • земеделци-
  • зърнопроизводители

Земеделците обсъждат дали да затворят денонощно ГКПП „Капитан Андреево“



Протестиращите зърнопроизводители вдигнаха блокадата на Пътен възел „Петолъчката“ край Сливен. Около 300 тежки автомобили, трактори и комбайни блокираха пътния възел. Сливенските земеделци са с около 150 машини, а останалите са на техни колеги от Карнобат и Ямбол.

Земеделците са готови да преговарят с правителството и да чуят техните предложения, но не желаят да отстъпват от това, което е подписано като споразумение. Освен това те призоваха и банкерите да се включат в техния протест, защото забавянето и липсата на субсидии води до невъзможността да обслужват кредитите си за закупената техника.

От 12.00 до 14.00 ч. ще бъде блокиран ГКПП „Капитан Адреево“. Около 320 тежки селскостопански машини над 600 души са блокирали пункта.

„След 14.00 часа ще освободим гранично- пропускателния пункт, машините ще останат на стоянка и Инициативният комитет от десет земеделски асоциации, които организират протеста, ще вземат решение дали утре денонощно да бъде затворена границата. Един от вариантите е този – това ще бъда обсъдено довечера, тъй като очакваме развитие по нашия въпрос“, заяви Тенчо Тенчев, координатор за Стара Загора, Хасково, Свиленград от Националния комитет за протестни действия на неправителствените организации от сектор „Земеделие”.

„Управляващите са отговорни и мъдри хора, а това, което правим, най-малко искаме да го правим, защото хиляди конски сили са съсредоточени да правим не това, за което са предназначени“, посочи Тенчев. По думите му – от тук нататък ще се решава ден за ден как ще продължи протестът.

„Ако Инициативният комитет реши хасковската и старозагорската група заминават за Видин или за София, където се реши – там, но сме решени до край да отстояваме тези правила, за които управляващите толкова много говорят – а самите те не ги спазват“, каза Тенчо Тенчев.

Земеделците от Свищовски регион с над 70 машини са излезли на протестно шествие от село Горна Студена до село Овча могила. При село Овча Могила докато обърнат машините, пътят е бил блокиран. Вече се връщат на същия пункт в Горна Студена. Протестиращите земеделци чакат второ нареждане, за да се отправят с техниката към София.

Колона от около 20 трактора и други 20 коли преминаха в протестно шествие през Видин.  Протестиращите земеделски производители се събраха в района на ТЕЦ-а, от където колоната, предвождана от полицейски патрул, потегли към Видин. Шествието премина през града, пред пощата с клаксони и развети знамена, от там колоната се отправи отново на сборното си място на изхода на града.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА