Last news in Fakti

30 Ноември, 2011 10:45 2 181 6

Фермери блокират страната и турската граница

  • фермери-
  • зърнопроизводители-
  • граница
Фермери блокират страната и турската граница - 1
Снимка: БГНЕС

Фермери ще блокират важни пътни артерии и турската граница. Недоволните стопани ще препречат с трактори и машини движението през ГКПП „Лесово“, „Капитан Андреево“, Дунав мост, Петолъчката, както и по главните пътища Пловдив – Карлово, Плевен – Русе, Мездра – София. Акцията започва в 12.00 часа и ще продължи един час, съобщи за Факти.бг Георги Милев от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Решението е взето на извънредна среща на стачния комитет снощи във Велико Търново, посетена лично от земеделския министър Мирослав Найденов. Преди това и в София се проведе среща между земеделския министър и недоволните стопани, но тя приключи без резултат.

Отново компромис не е постигнат. „Нищо ново не ни каза. Показа ни цифрите, които ни показва от 20 дни. Ние му показахме нашите контрацифри“, коментира Милев за посещението на министъра.

Ябълката на раздора е орязана субсидия за сектора за догодина – с 230 млн. лв. съгласно договорената преди изборите финансова рамка.

По думите на Милев все повече хора се включват в протеста. По данни на браншовиците в в акцията до вчера са се включили около 2500 селскостопански машини и два пъти повече хора. Около 10 браншови организации застават зад протеста.

Мирослав Найденов е проявил желание за диалог и е призовал за стихване на напрежението: „Въпреки намалените средства за национални доплащания, общият бюджет за подпомагане на сектор земеделие за 2012 г. в условия на криза ще бъде увеличен с близо 200 млн. лева“, допълват от пресцентъра на МЗХ.

Средствата за преки плащания на площ за 2010 г. са 861 млн. лв, а за 2011 г. са 882 млн. лева. Европейските субсидии на площ се увеличават от 18.50 лв. на декар на 22.50 лв. на декар. Това означава и увеличение на парите за пасища на декар, от които ще се възползват животновъдите, подчерта министърът. 

„Поискахте извинение, получихте го днес и от министър Дянков, и от мен. Напрежението е голямо, но нека да е ясно, че ние подадем ли се на популизъм у нас, не устоим ли на тази строга финансова дисциплина, която Европа тепърва ще налага, последствията ще бъдат много тежки. Вашата Асоциация никога не е позволявала да бъде употребявана политически, надявам се да не оставите това да се случи и сега", заяви още министър Найденов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 димо

    0 0 Отговор
    с вассс сме нека разкараме лумпена и марионетките му
  • 2 Тошко Станчев

    0 0 Отговор
    Точно така:главата и правителството му си повярваха,че при тях в държавата всичко е наред и сега им е криво,че хората стачкуват и си търсят правата!!!!
  • 3 Тошко Станчев

    0 0 Отговор
    За пенсионната реформа също трябва много да се стачкува-правят си с нас каквото си поискат...
  • 4 Петър

    0 0 Отговор
    За нищо няма пари, а за стадиони, зали, магистрали, които нека не се лъжем се правят с БГ пари, има!!!!! Нямаме ли стадиони които да се реновират? Нямаме ли достатъчно изградени сгради, които да се модернизират? Магистрали нови добре- но дотогава асфалт не се яде! Аз Тикви не обичам.
  • 5 00000

    0 0 Отговор
    То и гръцките фермери излизаха постоянно на стачки и ето до къде я докараха. ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА
  • 6 ned

    0 0 Отговор
    кой ги организира тия митинги освен комунистите които я заграбиха тая земя и сега пак искат да лапат от нас дотации 4е да по4нат да я наглеждат с хеликоптери а не сбентлита