Last news in Fakti

29 Ноември, 2011 14:32 2 068 4

С хоро протестират фермерите на турската граница

  • капитан андреево-
  • турция-
  • фермери-
  • земеделци
С хоро протестират фермерите на турската граница - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С чувство и настроение протестират фермерите пред турската граница. Днес движението там бе блокирано за около 40 минути, които недоволните от орязаната субсидия стопани запълниха с народни песни и танци, следвайки примера на гръцките им колеги. „Решихме да пробваме техния вариант на стачкуване, те така стачкуваха. И в интерес на истината е хубаво. Да знаете“, разказва пред Факти.бг Тенчо Тенчев, ръководител на зърнопроизводителите от хасковския регион.

На т.нар. Руски паркинг до ГКПП „Капитан Андреево“ едно товарно ремарке е преобразувано в сцена. „Оркестърът е тракийски и свири много хубава българска народна музика“, доволен е Тенчев. На място има около 330 машини и 500 души.

Положителното отношение на земеделските стопани от региона контрастира със събитията в София, където се срещнаха браншовиците и земеделският министър, но не постигнаха разбирателство.

„Днес блокирахме границата за около 40 минути, съвсем символично. Не изкарахме машините. Просто ние, хората, се събрахме. Изиграхме едно хубаво българско хоро и съвсем културно освободихме границата. Пропуснахме една кола, която бързаше за летището. Г-н министърът да не се притеснява – гръцката граница е абсолютно свободна за движение на стоки и хора“, допълни Тенчев.

Европейските доплащания трябва да растат прогресивно, за да се изравнят постепенно с тези, които получават фермерите от страните страни-членки на ЕС, припомни той.

Не така обаче стои въпросът с националните доплащания за единица площ, които намаляват. „Миналата година получихме около 8 лв., тази година - около 2,2 лв. Какво се промени от миналата година до сега?“, пита Тенчев за намалената субсидия.

Той обори обвиненията, че зърнопроизводителите са най-заможните  сред фермерите и ползват субсидиите, за да си купуват скъпи коли, яхти и вили, докато за други сектори изобщо няма средства, като животновъди, производители на плодове и зеленчуци и други: „Не сме виновни, че в предприсъединителните споразумения с ЕС нямаше хора, които да кажат, че в България има и такива отрасли. Предприсъединителната политика на тогавашното правителство направи тази грешка. Тя не е наша“.

Ресорният министър Мирослав Найденов призова зърнопроизводителите да стиснат зъби и да приемат по-малкото пари, за да има средства и за другите отрасли.

„Нямаме нищо против да се дават пари. Но защо трябва да се вземат нашите пари. Те са договорени“, контрира хасковският зърнопроизводител.

И пита защо няма да се изпълни договорената три седмици преди изборите финансова рамка за сектора – обещаните им 570 млн. лв. за догодина, които в проекта за Бюджет 2012 са намалени до 340 млн. лв. „Преди 40 дни имаше ли пари да го подпишат това споразумение. Това ни тежи най-много – излъгаха ги и ни употребиха предизборно“, категоричен е Тенчо Тенчев.

„Къде бяха тези думи, когато договорихме споразумението? Или това беше просто предизборна бомба? Не знаеха ли тези работи и г-н Дянков, и г-н Найденов. Това е пълно лицемерие“, каза още браншовикът.

По-късно фермерите отново блокираха границата за десетина минути с хоро.

Акцията им приключи за днес, а утре ще се действа съгласно днешната среща на стачния комитет в Арбанаси, която ще вземе решение как да се действа след провалените преговори със земеделското министерство. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    1 0 Отговор
    Kаквито и да са на власт-все боклуци!!!
  • 2 ani

    0 0 Отговор
    nikakvi subsidiii, te gi har4at za koli... a da vidim na kogo shte se fukat..
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    абв ани, ти от кога почна да разбираш толкова ? на такива като теб и е лесно да сочат с пръст,а какво правим ако нищо не се роди през следващата година, защото както е тръгнало нивите ще измръзнат. но на такива като теб и е лесно и после само ще пискат "защо хляба е толкова скъп? затова по-добре си запазо мнението за теб
  • 4 капитен

    0 0 Отговор
    абе Гост,тия ниви да не би да ги топлят със субсидии.Ако не се роди нищо това е,че много от едрите зърнари купуват трактори за100000 и БМВ-ТА и Бентлита за 300000 и повече.Поне в района където живея е така.