Last news in Fakti

30 Ноември, 2011 20:44 1 046 0

Фермерските протести продължават

  • фермери-
  • земеделци-
  • субсидия
Фермерските протести продължават - 1
Снимка: БГНЕС

Протестиращите фермери продължават акцията си и утре. Още колко време ще протестират – те  ще обявят след консултации със структурите си по места. Засега намерението да се блокират граници остава, предаде бТВ.

Днес движението бе спряно на възлови пътни артерии в страната, блокирани бяха турската и румънската граница.

Междувременно преговорите с управляващите в София продължиха. По време на срещата премиерът, земеделският, финансовият и вътрешният министър повториха, че няма как да изпълнят договорената преди изборите финансова рамка за по-големи субсидии за земеделците. Парите, които не достигат, са близо 230 милиона лева.

Симеон Дянков обеща още в четвъртък Брюксел да разреши по-нисък акциз за горивата за земеделските производители на стойност 70 милиона лева за 2012 година. Те ще получават горивото срещу ваучери, когато зареждат. Протестиращите обаче обявиха, че това им било обещавано и миналата година.

„Ние искахме три неща да получим от страна на правителството – първо, ясно извинение за предизборната лъжа, второ – правила, които веднъж завинаги да работят, и трето - изпълнение на финансовата рамка”, обясни Ангел Вукодинов.

Земеделският министър Мирослав Найденов се извиня от името на цялото правителство на тези земеделци, които са се почувствали излъгани.

„Те разбраха, че финансовата рамка няма да може да бъде изпълнена, финансовата ситуация и икономическата ситуация е такава, че не можем да изпълним тази финансова рамка на 100%”, допълни министърът.

Ямбол

Над 200 селскостопански машини блокираха пътен възел “Петолъчката” по обед. Само за минути се образуваха километрични опашки от автомобили.

„Защо като държава в ЕС трябва да сме с най-ниски субсидии", недоумява един от демонстрантите.

Въпреки неудобството, немалка част от блокираните на пътя хора подкрепиха протестиращите.

„Подкрепям ги разбира се, защото тези хора са в полето по цял ден, даже по някой път по 24 часа, денонощно работят. Мисля, че си заслужава”, заяви един от пътуващите през възела.

Полицията пренасочи автомобилния трафик за времето на блокадата през Драгоданово, Зимница, Стралджа и Лозенец.

Русе

Точно в 12 часа близо 300 машини окупираха “Дунав мост” и така частично затвориха границата с Румъния. От време на време фермерите пропускаха част от дългите колони автомобили. Хората реагираха различно.

„Трябва да сме солидарни, всички заедно. Държавата просто пропада. Всички трябва да сме заедно, не само земеделците”, коментира Велизар Кръстев.
„Разбирам ги, но прекалено много копират гърците, така че, ако може да се поспрат", изрази мнение друг шофьор, минаващ по блокирания път.

Хасково

Тежки машини затвориха за два часа и пътя към Турция. Според Иван Генчев, зърнопроизводител от Стара Загора, ако държавата не помогне на сектора, по-малките и средните производители са обречени на фалит.

Фермерите отново хапнаха кебапчета, но не получиха благословията на църквата. Граничният пункт остана затворен до края на протеста. За четвъртък фермерите предвиждат тричасова блокада на пътя за Турция.


Недоволство срещу фермерските блокади

Според дребни земеделски стопани - протести, обилно гарнирани със скари и народни хора, са подигравка с труда на хиляди хора, които също се нуждаят от пари, но не извиват ръцете на правителството.

Мария Костанова е на 62 години и е земеделски производител. От пет години със съпруга й отглеждат 15 декара ябълкова градина, създадена със средства от ДФ Земеделие. Мария не подкрепя стачката на зърнопроизводителите и не е съгласна с исканията им.

„Преди години, когато течеше програма “Сапард” те изчерпаха всички пари по нея. Ние нямахме достъп до тях, дребните производители”, заяви Костанова.

Според нея има много по-големи разходи за отглеждането на една градина, отколкото са тези на зърнопроизводителите, но тя и съпругът й не са тръгнали да стачкуват за пари.

Държавата не подпомага по никакъв начин дребните земеделски стопани като Мария, която  отглежда и 10 крави. За тях получава по 150 лева помощ на глава добитък.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА