Last news in Fakti

30 Ноември, 2011 15:21 1 156 0

СГС отхвърли иска на БДЖ срещу започналите стачката служители

  • бдж-
  • съд

Синдикатите и ръководството на компанията седнаха на масата за преговори

СГС отхвърли иска на БДЖ срещу започналите стачката служители - 1
Снимка: БГНЕС

Състав на Софийски градски съд (СГС) прекрати като процесуално недопустимо делото, образувано по исковата молба на „БДЖ – Товарни превози” ЕООД срещу 10 служители на дружеството, които според управителите са започнали стачката, съобщиха от пресцентъра на съда.

На 28 ноември 2011 г. в СГС бе внесена искова молба от „БДЖ – Товарни превози” ЕООД срещу 10 служители на дружеството, които според управителите са започнали стачката. Внесеният иск е по чл. 124 от ГПК във вр. с чл. 17, ал. 1 от ЗУКТС. Искът е за установяване на незаконността на обявена, започнала или завършила стачка.

„В случая ищецът не твърди, че има качеството на работодател на посочените ответници, участвали в стачката, чиято законност се оспорва по съдебен ред, а за такива се сочат Поделения за товарни превози София и Пловдив. При така заявените факти ищецът се явява чужд на спорното право с посочените ответници, доколкото не участва като страна по него. Същевременно страните по делото следва да са страните по спора.“, се посочва в мотивите на съда.

Отделно от това за ищеца не е налице интерес от търсената защита и с оглед на обстоятелството, че при евентуално постановяване на съдебно решение по така предявения иск за него не биха възникнали права. Такива не биха възникнали и за работодателите на ответниците, тъй като субективните предели на силата на пресъдено нещо не могат да се разпрострат по отношение на тях и съответно не биха могли да реализират предоставената им с нормата на чл.19, ал.2 ЗУКТС възможност за ангажиране дисциплинарната и имуществена отговорност на лицата, взели участие в незаконна стачка.

Това от своя страна налага извода, че ищецът не е надлежно процесуално легитимиран да участва по делото като страна при посочените в исковата молба ответници. При липса на надлежна процесуална легитимация съдът не разполага с правната възможност да дава указания на ищеца, доколкото исковата молба е редовна, но изначално липсват предпоставки за възникване на валидно процесуално правоотношение с ищеца.

След едноседмична стачка в БДЖ, ръководството на холдинга и синдикатите днес седнаха на масата за преговори. Двете страни спорят относно изпълнението на стачното споразумение от март 2011 г.
Искаме да получим яснота дали признавате, че има споразумение от март 2011 г., заяви Иван Стоянов от синдикатите. Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев отговори, че признава, че има такова стачно споразумение.

Синдикатите твърдят обаче, че има неспазване на точка първа от споразумението – да не се освобождават служители на БДЖ поради съкращаване на щата или по намаление обема на работа.
Ръководството на железниците не се съгласи с това. Йордан Недев беше категоричен, че няма съкратени служители. Ние закриваме дейности, това не е обхванато от точка едно на стачното споразумение от март 2011 г., категоричен бе той.

От своя страна, синдикатите заявиха, че от 10 март до сега 129 охранители са били съкратени от железниците. „Те са освободени, поради закриване на дейността“, контрираха от БДЖ. „Това, което правим е да се освободим от дейностите, които носят загуба“, каза Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите в БДЖ. „Вие освободихте насила хората и упражнявахте натиск“, отвърнаха синдикатите.

От ръководството на БДЖ са категорични, че няма да изтеглят исковата си молба относно законността на провежданата стачка. „Ще настояваме да спазвате законовите права за провеждане на стачка“, настоя Недев.

„Желаем добър социален диалог. За да има такъв настояваме, ако има искове за незаконна стачка, те да бъдат отменени”, заяви Иван Стоянов от името на синдикатите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА