Last news in Fakti

1 Декември, 2011 11:21 994 0

БДЖ вдига цените на билетите

  • бдж-
  • стачка

Стачката продължава, преговорите също

БДЖ вдига цените на билетите - 1
Снимка: БГНЕС

От днес ръководството на БДЖ въвежда нови цени на билетите за вагон бизнес класа с 15%. Преди ден започна и поетапното спиране на 138 влака от различни линии. Очаква се от днес 36 композиции да спрат.  По данни на БДЖ с по-високите цени двупосочният билет за влак остава с близо 40% по-евтин в сравнение с автобусните.

Междувременно стачката на служителите в БДЖ продължава осми ден. От 8.00 до 16.00 часа ще бъдат спирани влаковете в страната. Ръководството на БДЖ и синдикатите започнаха преговори в седмия ден от железничарската стачка, организирана от Обединения стачен комитет на КНСБ и КТ „Подкрепа”. Позициите и на двете страни останаха непроменени.

Протестът на синдикатите е срещу съкращаването на 138 влака по различни линии и уволнението на 2000 работници от дружеството. Сред основните въпроси, по които се водиха разговори, е изпълнението на стачното споразумение от март 2011 г., както и рамките на колективния трудов договор.

Преговорите бяха подновени днес от 10.00 часа в сградата на БДЖ. Изпълнителният директор на холдинга Йордан Недев обвини синдикатите, че прехвърлят отговорността, като не искат да преговарят по стачното споразумение, а за Колективния трудов договор (КТД). Според него КТД не е поводът за стачката.

Според Петър Бунев от синдиката на железничарите, за да се гарантира първата точка от стачното споразумение, трябва да се сключи Колективен трудов договор с параметрите от 2009 г. и след това – да се договарят нови.

Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев каза, че това е ултиматум. Няма да сключваме този договор, заяви той. Председателят на Съвета на директорите Владимир Владимиров предложи да се договори стачно споразумение, за да се свърши тази работа, по която има по-малко несъгласия. 

Среднодневно 100 000 лв. са загубите на "Пътнически превози" от стачката. 20 000 лв. са среднодневните загуби на "Товарни превози" на БДЖ, обяви ръководството на железниците.

Увеличава се броят на служителите, които са приели предложението на ръководството на БДЖ за доброволно напускане. До 30-и ноември 801 служители са приели да бъдат освободени от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда. Трудовите възнаграждения в размер на шест брутни заплати, ще бъдат изплатени веднага след освобождаването на служителите от длъжност.

Освобождаването от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда е една от допълнителните мерки, които ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД предприе за ускоряване на реформите в дружеството. Ефектът от прилагането на тази мярка ще бъде в размер на около 23–24 млн. лв. годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА