Last news in Fakti

1 Декември, 2011 12:15 707 0

Орязват маршрутките в София

  • маршрутка

Остават само 16 линии, вече няма да минават през центъра на града

Орязват маршрутките в София - 1
Снимка: БГНЕС

Столична община предвижда да остави само 16-те най-натоварени от общо 24 маршрутни линии и да им забрани да минават през централната градска част. Превозвачите ще бъдат избрани с конкурс, но ще обслужват маршрутите само 3 години, защото след това спират този вид транспорт, заяви зам.-кметът Любомир Христов.

Столичната община ще обяви конкурс за превозвачи по 16-те маршрутни линии, след като бъдат съкратени 8. Документацията ще бъде внесена в ОбС в края на декември, а конкурсната процедура вероятно ще продължи до втората половина на 2012 г., заяви  Христов.

Срокът на договорите, които ще се сключват с превозвачите ще е тригодишен и ще бъде изключено преминаването на маршрутките през идеалния център на града, което сега е възможно. С бъдещите превозвачи най-после ще бъдат подписани договори с ясни санкции за неспазването на разписанията им. Няма да бъде въведено изискване превозвачите да имат обозначени спирки.

Според Христов едва ли ще се продават билети за маршрутните линии в пунктовете за билети на градския транспорт. Затова пък има предложение да се сдобиваме с тях от супермаркета.

В рамките на следващите три години общината планира, че ще отпадне необходимостта от маршрутните линии, тъй като дотогава проектът за интегрирания градски транспорт ще бъде към приключване. През пролетта на следващата година се очаква да започне строителството на участъка от бул. "Цариградско шосе" до летище "София" от първия лъч на метрото, а през 2014 година ще бъде дадено начало на строителството на третия лъч на метрото, които след влизането им в експлоатация ще доведат до отпадането на маршрутните линии, каза Христов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА