Last news in Fakti

2 Декември, 2011 13:23 1 038 1

Ски-зона „Алеко“ няма да работи тази зима

  • ски-
  • алеко

Липсва обективна възможност за законова експлоатация на пистите

Туристическа и ски-зона „Алеко”, намираща се в Природен парк „Витоша”, спира работа и няма да функционира през зимен сезон 2011/2012, се посочва в съобщение до медиите на „Витоша ски“ АД. Причината за крайната мярка е обективната невъзможност зоната да работи законово заради проблемите, възникнали от приетия нов Закон за горите, както и  липсата на перспективи за развитие на Туристическа и ски зона „Алеко”.

Предпоставките, довели до спирането на работата в зоната са три. Не могат да бъдат прочистени просеките, защото новият Закон за горите предвижда сервитут за тяхното стопанисване, който може да бъде учреден едва след влизане в сила на подробен устройствен план. Въпреки че полагаме усилия вече три години, този план все още не е факт.

Няма решение и проблемът с наемането на ски-пистите. До момента не е организирана процедура за тяхното отдаване под наем, а и само писта „Витошко лале” има такъв статут. Останалите снежни полета не могат да бъдат отдавани под наем като писти. Не възможно е и да бъде проведена категоризация съгласно Закона за туризма.

Вече три години процедираме Специализиран подробен устройствен план, но за съжаление екологичната оценка към него беше отменена от министъра на околната среда и водите, а процедурата - върната в нейната изходна точка, припомнят от „Витоша ски” АД. Те изказват голямото си съжаление, че създадената ситуация ще лиши софиянци от възможността да практикуват зимни спортове в най-стария зимен туристически център в страната.

С причините за обективната невъзможност туристическа и ски зона „Алеко” да спре работа е запознати и министър-председателят Бойко Борисов. Първото писмо до премиера от е дата 25 август, а второто – от 14 ноември.

Информирани са и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Надяваме се, че създаденият законодателен хаос ще бъде преодолян и в най-скоро време туристическа и ски-зона „Алеко” в ПП „Витоша” ще отвори врати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ski & Snowboard

    0 0 Отговор
    Държавата не работи! Чудя се, така изброените министри и тем подобни, които са запознати с проблема дали карат ски? Дали имат деца и ако да, то техните деца карат ли ски на Витоша? Вероятно активен спортист е само г-жа Искра Фидосова, то е видно с невъоражено око /ама на маса/. Ето затова ски зона Витоша няма да работи, защото просто не им пука на власт имащите. Те карат, но в Алпите, а там го нема "Цеко" да ги "затвори" и то преди сезона.