2 Декември, 2011 20:05 1 276 2

Дянков: Половината от дефицита в НОИ идва от силовите институции

  • тристранка-
  • синдикати-
  • нои

Тристранката заседава без синдикатите, обсъди криминализира укриването на осигурителни вноски

Дянков: Половината от дефицита в НОИ идва от силовите институции - 1
Снимка: БГНЕС

Около половината от дефицита в НОИ е от служителите в силовите институции и ако те започнат сами да плащат личните си осигурителни вноски, техните заплати трябва да се увеличат някъде с около 1.5 милиарда лева, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Когато това се случи, ще се види какви са истинските разходи за сигурността и отбраната", посочи Дянков. Той обясни, че това няма как да стане от първи януари. "Ще правим анализ поне в продължение на месец. Това може да стане само евентуално от средата на 2012 година с промени в съответните бюджети – бюджета на ДОО и централния бюджет", разясни министърът.

Той обаче е категоричен, че ако тази промяна не стане 2012 година, няма да стане и след това. "Сега е моментът за сериозни реформи", заяви финансовият министър.

На тристранния съвет присъстваха само две от страните в социалния диалог - работодателите и правителството, като бяха обсъдени редица предложения за подобряване на финансовото състояние на НОИ.

"Възможно е да се криминализира укриването на осигурителни вноски, вече има предварителни текстове как това да влезе в парламента, но трябва много внимателно да се изясни какво значи "укриване", за да не бъдат засегнати фирми, които са осчетоводили осигуровките, но нямат възможност за месец или два да ги платят", обясни още Дянков.

Преминаването на ТЕЛК-овете за работна инвалидност към НОИ предвиждат част от мерките за стабилизиране на осигурителната система.Очаква се това да стане през втората половина на 2012 г. Според Дянков, по този начин ще се затегне контрола върху инвалидните пенсии. ТЕЛК-овете за деца и пенсионери няма да преминават към НОИ.

Тристранният съвет е обсъдил и въпроса за изплащането на всички заплати по банков път.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 :-)

    0 0 Отговор
    До авторката - интересно ми се струва какви становища са изразени по проблема за изплащането на всички заплати по банков път, тъй като такава мярка ще нанесе удар върху сивия сектор.
  • 2 ВРЪЗКАР

    0 0 Отговор
    ХРАНИМ ПО 5 ЧЕНГЕТА ТЪРТЕЙ !!!

    РАЗСТРЕЛ ЗА ЦЯЛАТА ПОЛИЦИЯ