Last news in Fakti

8 Декември, 2011 11:18 1 250 0

Борисов: България е сред най-добрите партньори на ФБР /Обновена/

  • фбр-
  • робърт мълър-
  • цветанов

Цветанов и Мълър обсъдиха сътрудничеството в борбата с киберпрестъпността

Борисов: България е сред най-добрите партньори на ФБР /Обновена/ - 1
Снимка: БГНЕС

Отлична оценка за Цветан Цветанов, за колегите от МВР, за общите операции, особено в борбата с кибер-престъпленията. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Министерски съвет, след среща с директора на ФБР Робърт Мълър, който пристигна на посещение у нас.

„След Леон Панета, Съливан, сега Мълър – основните директори на големите американски служби и централи, бяха на двудневни посещения в България и пред мен заявиха, че България е един от най-добрите им партньори в операциите, които се провеждат”, каза още Борисов.

„За мен е изключително важно, че с днешното посещение на Мълър в България се даде много ясен знак за оценката за съвместното ни двустранно сътрудничество в борбата с трансграничната престъпност”, заяви, от своя страна, вътрешният министър Цветан Цветанов. На срещата са коментирани завършени успешни операции и такива, които предстоят да се реализират.

„За мен беше важно, че има едно пълно доверие. Самият факт, че днес в България е директорът на ФБР означава много за правоохранителната система”, посочи Цветанов. Той благодари на колегите от всички правоохранителни служби, които допринасят за това партньорство.

На срещата е обсъдено и предстоящото обучение по темата киберпрестъпност. Вътрешният министър припомни, че съвместно с американското посолство и Фондация „Америка за България” е била учредена академия за обучение на полицаи, следователи, прокурори и съдии.

Сред основните теми за срещата е била и киберпрестъпността. „Борбата срещу киберпрестъпността се извежда като приоритет както за ФБР, така и за българското правителство“,  подчерта Цветанов. „Надявам се, че от другата година офицери на ФБР, които ще бъдат на разположение на колегите в звеното по киберпрестъпност, и съм убеден, че това ще доведе до повишаване на капацитета”, посочи той.

По време на срещата по-късно с директора на ГДБОП гл.комисар Станимир Флоров директорът на Федералното бюро за разследване изрази задоволство от постигнатата съвместна работа в противодействието на организираната престъпност и тероризма.  „ФБР отдава голямо значение на ГДБОП”, заяви Робърт Мълър и изрази надежда изградените вече взаимоотношенията да продължат да се развиват. Мълър посочи, че се предвижда да се увеличи потенциалът на ФБР в България чрез агент на бюрото, който ще работи съвместно със служител от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”. Двамата директори бяха единодушни, че киберпрестъпността е приоритет в работата им. Те отбелязаха, че трябва да се отделя все по-голямо внимание на тази заплаха. Робърт Мълър увери българските си партньори, че ФБР ще продължи да развива взаимоотношенията между двете служби. Специален акцент бе поставен на обучението на кадрите и повишаването на тяхната професионална квалификация.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА