Last news in Fakti

8 Ноември, 2011 08:32 837 0

ФБР и МВР си сътрудничат по-добре от всякога

  • фбр-
  • мвр-
  • сътрудничество

Двустранното сътрудничество между ФБР и МВР е по-добро от всякога. Оценката е на  директора на ФБР Робърт Мълър по време на проведената среща с министър Цветан Цветанов.

През първия ден от визитата на българската делегация в САЩ българският вътрешен министър и директорът на ГДБОП проведоха двустранни разговори  с министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ, както и с директора на U.S. Marshals Service, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Срещата с министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Ерик Холдър беше първата от поредицата срещи, проведени вчера в рамките на работната визита на министър Цветанов и директора на ГД „БОП” гл. комисар Станимир Флоров в  САЩ.  По думите на г-н Холдър, за последните единадесет месеца това е третата поред среща между двамата министри – знак, който говори достатъчно сам по себе си за дълбочината на сътрудничеството и взаимоотношенията между правоохранителните органи на двете държави. По време на разговорите главният прокурор на САЩ е дал изключително висока оценка за сътрудничеството между българските оперативни служби и ФБР, Сикрет Сървис и ДЕА. Той е проявил специален интерес към специализирания съд, който ще разглежда дела свързани с организираната престъпност,  заявявайки, че това е добър модел за по-голяма ефективност в правораздаването. По време на срещата са обсъждани въпроси от взаимен интерес, включително и съвместната дейност по конкретни разследвания в България и САЩ. Министър Цветанов е отправил покана към г-н Холдър да посети България в удобно за него време през 2012 г.

Нивото на двустранно сътрудничество между ФБР и МВР е по-добро от всякога. Двете страни могат да се похвалят с успешни съвместни операции в областта на тежката организираната престъпност, киберпрестъпленията, престъпленията срещу финансово-икономическата система на двете държави и трети страни, както и конкретни успехи в областта на противодействието на международния тероризъм. Оценката е на директора на ФБР Робърт Мълър при проведената среща с българската делегация, на която присъства и почти целият висш ръководен състав на службата – заместник-директорът Шон Джойс, главният помощник директор по криминалните разследвания и киберпрестъпността Шон Хенри, заместник-директорът на ФБР по международните операции Джоузеф Демарест и други.

По думите на г-н Мълър високо уважение заслужава волята за борба на българското правителство срещу корупцията във всичките й форми. В тази връзка той е заявил, че България може да разчита на всякакъв вид подкрепа в тази област. В хода на разговорите е отделено специално внимание на сътрудничеството в областта на киберсигурността. Достигнато е до общо становище, че проведената през м. октомври 2011 г. в София Регионална конференция по киберсигурност е затвърдила водещата роля на България в региона по противодействието на този тип престъпления. В резултат от досегашното добро сътрудничество, както и след като е направен обстоен анализ на ситуацията в тази част на света, ръководството на ФБР е взело решение да изпрати в България агент от ФБР, който да работи ежедневно, в оперативен порядък, заедно със служители от сектор „Компютърни престъпления” към ГДБОП – МВР по предотвратяването на престъпления, касаещи разпространение на детска порнография, кражба на самоличност и лични данни, финансови измами по интернет и др. 


Директорът на ФБР е потвърдил поканата на министър Цветанов от миналата година за визита у нас и е посочил, че планира да посети България през първата половина на идния месец. Изразил е твърда увереност, че неговото посещение ще затвърди още повече добрите нива на двустранно сътрудничество. Министър Цветан Цветанов е връчил на Робърт Мълър  почетно отличие на МВР „За доблест и заслуги” І степен като знак за заслугите на директора на ФБР в развитието на двустранните отношения между България и САЩ в областта на правоохраната. 

По-късно през деня българската делегация е провела среща и с директора на U.S. Marshals Service Стейша Хилтън. Темите на разговорите са обхванали целия спектър от дейности, касаещи отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност, въпроси, свързани с противодействието на престъпления, с трафика на лица с цел сексуална експлоатация, с. издирване на лица, укриващи се в България и САЩ.  Министър Цветанов е запознал г-жа Хилтън със законодателните инициативи, както и за изграждащия се в момента съвместно с МОКП „Интерпол” проект по установяване на издирвани лица при преминаването им през ГКПП на Република България. Г-жа Хилтън е изразила готовност за оказване на пълна подкрепа на българските институции,  работещи в тази област – с обучение и методическа помощ, както и с конкретни най-добри практики в тази област.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА