Last news in Fakti

9 Декември, 2011 21:51 1 467 2

Данъчните погват църквата

  • нап-
  • църква

НАП е правила няколко проверки, установени са много нарушения

Данъчните влизат в църквата, съобщи бТВ. Шефът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов обяви, че ако се установят нарушения на данъчните и осигурителните закони в храмовете, Светият Синод ще бъде ревизиран.

Никой в България не знае какви са годишните приходи на Българската православна църква. Спрягат се цифри от десетки и дори стотици милиони левове. Никой не знае и какви данъци внася Светия синод.

Отец Ангел Ангелов е предстоятел на църквата "Света София" и говорител на Светия синод. Казва, че не се притеснява от данъчна проверка. "Има строго определен ред, по който се отчитат църковните треби. За тях не плащаме данъци, защото църквата е със специален статут и са отделени. Говорим както за данък сгради, така и това, което се прави в нея. С тези пари тя се издържа", поясни отец Ангел Ангелов. Издържа се и от 2 милиона лева държавна субсидия всяка година.

От НАП съобщиха, че на църквата са правени няколко проверки. Установени са и много нарушения. Според източници на bTV данъчните са засекли неплащане на данъци за отдаване на наеми и извършени обреди.

Според Христо Латинов от Синдиката на свещениците законът не дава специален статут на църквата. Латинов дълги години е отговарял за имотите на Софийската митрополия.

"Има липса на контрол. Например, в Светия Сионод трета година няма главен счетоводител, канцеларията му е запечатана и никаква ревизия не е правена", заяви Христо Латинов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Да погнат и Католическата църква, че да видят за какви злоупотреби става дума. Как свещеници си купуват прескъпи возила и имоти, без да внесат и стотинка данък.
  • 2 стоян

    0 0 Отговор
    всяко чудо за три дни