Last news in Fakti

14 Декември, 2011 16:25 1 038 0

Синодът зове вярващите да не се влияят от злонамерени писания

  • lincoln-
  • светия синод

Благодари на добронамерени и градивни журналисти

Синодът зове вярващите да не се влияят от злонамерени писания - 1
Снимка: БГНЕС

Светият синод призовава всички вярващи да не се влияят от злонамерени публикации и изявления, които не отразяват истината относно Църквата и нейния живот, искайки да я направят по този начин една светска институция. Повод за изявлението на Синода са „зачестилите напоследък нападки и неоснователни обвинения срещу Българската православна църква“.

Светият Синод изказва благодарност на всички добронамерени, градивни и загрижени за духовното единство и напредък на нашия народ и българската държава журналисти, които трезво мислят и обективно отразяват живота и достойнствата на Българската православна църква – Българска Патриаршия и пазят авторитета й.

Изявлението на Светия синод идва седмица след избухването на скандала с „Lincoln”-а за 35 000 долара, който беше предоставен от дарители на варненския митрополит Кирил. Самият владика обясни, че колата му е дадена без пари и ползва нея, защото е хибрид и харчи малко.

Веднага след скандала той обяви, че е заявил оставката си пред Синода, но не заради това, а защото не бил съгласен с управлението му. От митрополията обаче заявиха, че оставка не е подадена, като защитиха Кирил със следната декларация:  „Нека не ставаме жалки и не мерим с аршина на бездомници. Значи за всеки друг бил той какъвто и да е, но не духовник, е напълно естествено и несъбуждащо интерес притежаването на скъпи и луксозни возила, но на духовника не подхожда.“

„Вие кажете до кой клас кола е морално да се кара от митрополит? Не могат да отидат с „Голф 2“ - пернишкия мерцедес, или с „Голф 3“. Митрополит Кирил не може да влезе като Христос в Йерусалим с магаре, което тогава се е водело все едно да караш среден клас автомобил, не може да ходи и пеша“, коментира случая ексминистърът Божидар Димитров.

Юлиян Гендов, шефът на фирма "Армира 2010”ЕООД, която дала за временно ползване „Lincol”-а на Кирил, обясни, че колата е на 2500 км и била ударена в лявата страна. Той каза, че фирмата ще си вземе лимузината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА