Last news in Fakti

8 Декември, 2011 18:07 1 270 1

Митрополит Кирил няма да подава оставка

  • митрополит кирил-
  • оставка-
  • кирил-
  • lincoln

Автомобилът „Линкълн“ е на стойност 36 000 долара и не може да се нарече лукс

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил няма да подава оставка. По време на дебати в Светия синод, той е изявил желание да го направи, но това не е сторено. Митрополитът е пожизнено архиерей. Това се казва в официално изявление на Варненския и Великопреславски епархийски съвет, изчетено на пресконференция днес от отец Дончо, съобщи Днес+.

В изявлението се посочва още, че автомобилът „Линкълн“ е на стойност 36 000 долара и не може да се нарече лукс. Колата е предоставена за ползване, а не е закупен с парите на митрополията.

Нов скандал се заформи по време на обясненията, дадени от страна на епархийския съвет. Един от свещениците нападна с груби думи един от снимащите журналисти, като го нарече „идиот“. След краткия скандал изявлението бе изчетено до край от отец Дончо.

Пълният текст на изявлението на Варненския и Великопреславски епархийски съвет:

„Всичко си има време, време има за всяка работа под небето. Време да разхвърляш камъни и време да събираш камъни. Време да мълчиш и време да говориш.” Това са думите на Еклисиаста. За сетен път се убеждаваме в неговата мъдрост. Ето, дошло е време в нашата градина да се хвърлят камъни и ние няма друго що да сторим освен да ги събираме и да чистим градината си. Защото някои не се съобразяват с времето си на говорене и с времето си на мълчание. За тях времето е само говорене и още по-лошо изписване на това говорене.

Защо ли ни прилича ситуацията на детската игра „развален телефон”, когато изречената дума от първия, предадена от последния е толкова различна, че чак смешна. Но за съжаление животът колкото и да напомня тази игра не е „развален телефон”, защото накрая я няма веселата част. Тъжно е наистина, когато хора, които можем да наречем корифеи на словото изпадат в ситуацията на лов на тигри в тъмна нощ. И не само тъжно, но и опасно, защото тигърът (т.е. Истината) може да се изправи очи в очи с тях.

За какво става въпрос? За прекалено големия интерес към новата придобивка на Варненска Митрополия – Митрополия, която е една от трите най-големи в България. Новата й придобивка е на стойност 36 000 долара! При това не закупена от Митрополията, а предоставена за ползване. Доводите на фарисеите са: как може, в момент на криза, епархийския архиерей да си позволява такъв лукс!

Нека си говорим откровено, дори с най-новите си екстри на свръхпестеливост на бензин, с автоматичното си преминаване на електрозадвижване автомобилът с тази цена не може да бъде наречен лукс. Нека не ставаме жалки и не мерим с аршина на бездомници. Нека словесните еквилибристи било на жълти, зелени или каквито и да е медии не изпущат еквилибристичния прът, защото височината, на която са не е малка и падането от нея ще е болезнено.

Значи за всеки друг бил той какъвто и да е, но не духовник е напълно естествено и несъбуждащо интерес притежаването на скъпи и луксозни возила, но на духовника не подхожда. Поради какво не подхожда на един Архиерей на БПЦ да ползва един добър автомобил? За реалистично мислещите това е смешно!

После се поде словесна бомбардировка на обект обгърнат в мъгла. Попитайте военачалници как се чувстват, когато след вдигането на мъглата виждат, че са бомбардирали псевдобойна техника.

За какво още става въпрос? Митрополитът си бил подал оставката.! За тези, които пишат нещо подобно много пасват думите: „Господи прости им, те не знаят какво вършат”.
Светия Синод е едно малко Народно Събрание. И в него има дебати, при които понякога прехвърчат искри. И там, както в живота понякога се изричат хиперболизирани думи, например „От сто години не сме се виждали”. „Сто пъти ти казах”, „Отказвам се от тебе чрез Държавен вестник”. Всеки разумен човек знае, че това са само просто едни изрази. Така е и с претълкуваните думи на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит д-р Кирил действителен член на две академии.

По време на дебат, в който той не е съгласен с решението по определен въпрос, се изрича желание за оставка, но такава не е подадена. Защо някой пренебрегват изказването, че е заявено желание за оставка, а не че е подадена. Чудим се как през ума на журналистите не минава мисълта, че той пожизнено е Архиерей! Така ли лесно се подава оставка от Архиерей в разцвета на Неговите жизнени и творчески сили! Не, нали!
Ще завършим отново с Еклисиаст: „И ако на някой човек Бог е дал богатство и имот и му е дал власт да се ползва от тях, да взема своя дял и да се наслаждава от трудовете си – това е Божий дар”.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 .......

    0 0 Отговор
    Попът да ми подари колата и ще са му опростени всички грехове.