Last news in Fakti

18 Декември, 2011 20:19 1 620 4

Кирил: Групировките да не се занимават с църквата

  • кирил-
  • църква-
  • lincoln-
  • групировки
Кирил: Групировките да не се занимават с църквата - 1
Снимка: БГНЕС

Варненският митрополит Кирил, който стана скандално известен с бутиковия автомобил Lincoln, помоли групировките да не се занимават с църквата. Той не уточни кои групировки има предвид, но каза, че те са ясни, предаде БНТ.

Митрополит Кирил намекна и че в църковните епархии има много нередности. Той за пореден път каза, че автомобилът "Линкълн", с който се появи на литургията за Никулден, не е изключително скъп, а пести пари на Църквата, защото е икономичен.

Кадрите на духовник в луксозен Линкълн първо скандализираха обществото. Последвалите учудени оправдания на свещениците, че това е напълно нормално, се възприеха като още по-цинични. След като църквата спря да говори за случая, намерихме митрополит Кирил в катедралата "Св. Александър Невски". Там той присъства на ръкополагането на игумена на Роженския манастир архимандрит Серафим за мелнишки епископ.

Варненският митрополит не отрече съмненията, които битуват сред хората за нередности и тайни в собствеността на църквата и материалните блага, които ползва. С тези свои думи той дори ги подсили.

”Аз умолявам всички групировки да не се занимават с Църквата, не е тяхно дело”, заяви дядо Кирил.
Линкълнът, който струва 35 хиляди долара не е дарение, а е предоставен за ползване. Той обаче съвсем не се оказа най-скъпата кола при архиереите. Челно място в класацията като че ли държи игуменът на Бачковския манастир епископ Борис. Автомобилът, в който се вози, струва 200 хиляди лева, ако се купи нов.

За първенец-любител на лукса на колела се сочи пловдивския митрополит Николай. Това е колата, с която той се движи обикновено. Тя струва приблизително 120 хиляди лева. В двора на пловдивската митрополия открихме паркиран и скъп джип.
Пловдивски митрополит Николай заяви: „Всеки да отговаря за делата си. Когато един дарител благотвори към Църквата, ние нямаме право да откажем неговото дарение. Всичките коли на пловдивската митрополия са дарени на митрополията.
Кои са дарителите не обезателно трябва да знаят всички, защото когато дясната ръка дарява, лявата не бива да знае”. Духовникът е категоричен, че няма никакви обещания за даване на земя срещу дарения.

Може ли обаче скъпите возила да се окажат по-малкото т. нар. прегрешение на българските висши духовници? След скандалите с българското архонство, дали не се задава нова по-тревожна изненада? Наскоро Светият синод се съгласи да предостави личните данни на ръководните си кадри на Комисията по досиетата. Неврокопският митрополит Натанаил обаче заяви "особено мнение" за решението. Основният му мотив, е че законът за досиетата третира религиозните общности, а Българската православна църква не е религиозна общност, а вероизповедание.

”Четете Конституцията”, така митрополит Натанаил отговори на въпроса не дискредитират ли агентите на ДС църквата.

Митрополит Натанаил смята още, че се погазва това, че църквата е отделена от държавата. Според владиката, отварянето на досиетата на висшия клир ще срине доверието в Църквата. Той определя решението на Светия Синод като жертва, която обществото не е готово да разбере и като "публично ритуално действие". Думи, които карат скъпите автомобили и архонтите да бледнеят пред други, доста по-нетипични изненади.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КЪДЕ Е БАТКО

    0 0 Отговор
    МУТРАТА КЪДЕ Е БЕ ?!?!?!
  • 2 Тони

    0 0 Отговор
    Пътува с влака за Варна. Що това не ви направи впечатление, че винаги пътува от София за Варна и обратно с влака? Може би трябва с тротинетка? Нее, тогава ще кажете - това е популизъм, това е скверно.... За Андрешко винаги чуждата "кошница" е някак по- пълна, а нейния вид направо го хвърля в потрес, понеже някои да има повече от него - той непременно е престъпник и пр. А като вашата кошница е по-пълна от нечия друга - дали ви присяда? Но... дайте да не си вменяваме отговорности, отговорностите умели и с ярост ги вменяваме на другиго.
  • 3 жоро

    1 0 Отговор
    м....а ти крадлива.....
  • 4 дядо

    0 0 Отговор
    Всичките вкупом, целия синод са гробокопачи на Българската православна църква. Народното доверие се гради на морала. Къде виждате морал във висшите ни духовници? И какво чудно , че Кирил пътувал с влака? Да не би да се е тъпкал във втора класа? Легнал си е в отделно купе в спалния вагон, поспал си е и нищо не му е липсвало. Даже е по-удобно , отколкото да го друсат с кола. Е, ако беше ползвал и автобус или трамвай в София...поклон му... Но вероятно даже не е бил с такси...