Last news in Fakti

15 Декември, 2011 19:37 1 388 1

И държавна компания източвала НКЖИ

  • железници-
  • нкжи

Перфектно измислена схема, в която са участвали длъжностни лица от две държавни компании, подпомагани от частни фирми, е източвала пари от Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Това са установили разследващите, след като преди две седмици спецчасти иззеха при акция документи от държавната компания, съобщи БНТ.

Проверяват се сделки от 2007 година, чрез които досега предприятието е  ощетявано системно - както вече съобщено, по предварителни данни става дума за около 50 милиона лева. Възможно е в хода на разследването обаче сумата да стане доста по-голяма.

Дори следователите са изненадани от това как са присвоени огромните суми. Две държавни дружества - НКЖИ и наследникът на строителните войски "Ремонтно възстановяне и строителство", са сключили договор по Закона за обществените поръчки. Още същия ден второто държавно предприятие подписало договор с частна фирма. Тя на свой ред превъзложила поръчката или част от нея на поделение на НКЖИ.

"Т.е. възложителят едва ли не сам на себе си възлага. Но минавайки през няколко посредника", обясни пред телевизията Румен Киров - завеждащ отдел в Националната следствена служба.

По този начин, под формата на комисионни, са източвани милионите. По неофициална информация се говори за 30% отклонени суми от проверяваните договори за близо 20 милиона. Има съмнение, че и голяма част от обществените поръчки са обявени без да има нужда от тях, защото самата компания е могла много по-ефективно да извърши реконструкциите, за които е търсила помощ.

Както вече стана ясно, значителна част от поръчките са минавали през фирмата на Йордан Илиев - брат на лидера на ромската партия ДРОМ Илия Илиев. Засега Йордан Илиев е само свидетел по делото. Установено е, че по един от договорите фирмата му започнала да наема работници едва след подписването. А вместо техника за ремонт на железния път, са купувани скъпи коли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 eeeeeeeee

    0 0 Отговор
    пак цигани..............