Last news in Fakti

17 Януари, 2012 22:14 2 519 0

БДЖ и НКЖИ заобикаляли обществени поръчки

  • бдж-
  • нкжи-
  • обществени поръчки-
  • национална компания „железопътна инфраструктура”

Държавата е ощетена с 84 милиона лева за последните четири години

БДЖ и НКЖИ заобикаляли обществени поръчки - 1
Снимка: БГНЕС

Ръководствата на БДЖ и Компанията "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) са заобикаляли обществени поръчки. Така държавата е ощетена с 84 милиона лева за последните четири години. Констатацията е на Държавната агенция за финансова инспекция. Данните вече са предадени на прокуратурата, заяви пред БНТ шефът на финансовия контрол Теменужка Петкова.

С аргумента, че са нужни спешни ремонти НКЖИ сключва три неизгодни договора за внушителната сума от 18 милиона лева. Инспекторите установяват умишлено заобикаляне на обществени поръчки, което прави процедурите абсолютно непрозрачни. Обикновено в такива случаи се кани определена фирма и на четири очи се коментира цена, изгодна и за двете страни.

“Всичките тези случаи, които ние сме констатирали на процедура по договаряне без обявление, са свързани с ремонт на железния път, като основание за това е посочена аварийност”, обяснява Петкова. Според инспекторите обаче е спорно дали ремонтът е бил толкова спешен, за да се заобиколи обществената поръчка.

Данните за това вече са изпратени в прокуратурата. От Агенцията за финансова инспекция са съставили акт на сегашния директор на НКЖИ Милчо Лабрев, който без основание променя договор за обществена поръчка и одобрява плащане на допълнителни 90 хиляди лева. От Агенцията са изпратили още един доклад на прокуратурата - за нарушения в БДЖ.

“При двете финансови ревизии сме установили разходи и сключени договори за изразходвани средства за 66 милиона, без да бъдат проведени следващите се обществени поръчки.  Всичките нарушения, открити в двете компании са за последните четири години”, посочи Теменужка Петкова.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА