21 Август, 2017 09:00 51 807 65

Трите тайни фалита на БКП и Тодор Живков

  • тодор живков-
  • фалит-
  • нрб-
  • комунизъм-
  • ссср-
  • съветски съюз-
  • злато-
  • резерв-
  • дълг-
  • нешо царевски

През 1960 година най-големият кредитор на НРБ е Съветският съюз

Трите тайни фалита на БКП и Тодор Живков - 1
Снимка: БТА

Тайните фалити на БКП са едни от все още малко известните факти от периода на комунизма в България, но документално потвърдени истини за управлението на компартията и по-конкретно през времето, когато тя се ръководи от Тодор Живков*.

Положение на неплатежоспособност

През 1956 г. Тодор Живков, издигнал се в сянката на Вълко Червенков, е утвърден на поста първи секретар на БКП с одобрението на съветския ръководител Никита Хрушчов. Непопулярният по това време Живков ръководител на българската компартия търси популистки решения за разпознаването му от масите, като обещава да подобри бедното благосъстояние на болшинството от хората в страната. Заимствайки от китайския икономически модел за скокообразно развитие, Живков заявява, че за няколко години българското земеделие и икономика ще донесат благоденствие. Вместо това икономическото положение в комунистическа България в края на 50-те години се влошава и страната е доведена до банкрут. Поради системното неизпълнение на годишните планове и некомпетентно управление Живков довежда страната до неплатежоспособност, припомнят от "Памет".

По това време партийната цензура прикрива негативните тенденции в икономическото развитие и не дава гласност сред обществото на задлъжнялостта на управлението на БКП. Темата за външния дълг до края на комунизма остава една от най-големите държавни тайни, известни на тесен кръг партийни ръководители и висши банкови служители от БНБ. През 1960 г. външният дълг на страната достига до непосилните за това време почти 3 млрд. лева.

Дълговете към съветските банки

По това време най-големият кредитор на НРБ е Съветският съюз, а въпросът с издължаването към съветските банки, базирани в Париж и Лондон, както и към Държавната банка в Москва, става неотложен. През април 1960 г. в строго поверителен доклад председателят на БНБ Кирил Несторов предупреждава висшето партийно ръководство:

„Ейробанк, Париж, и Московската народна банка, Лондон, ни уведомиха, че не са в състояние да ни предоставят нови търговски кредити, докато не намалим сумата по ползваните досега такива. Всяко неплащане може да изложи на риск двете приятелски банки, както и Държавната банка на СССР.”

БНБ предлага различни мерки изразяващи се в съкращения и икономии на валута, но заключението е, че и „те не са в състояние да решат цялостно въпроса за плащанията ни с капиталистическите страни през тази година. Поради това БНБ не намира друг изход от положението освен използването на златните резерви, които се намират [от 1959 г.] на съхранение в Държавната банка на СССР”. Тодор Живков прави неуспешен опит да измоли от съветския ръководител Никита Хрушчов отсрочка за връщането на старите кредити и получаването на нови. Заедно с министър-председателя по това време Антон Югов, се обръщат с писмо до съветския ръководител Хрушчов, в което признават, че въпреки взетите мерки „ние не сме в състояние да посрещнем срочните погашения в капиталистическа валута през второто и третото тримесечие на тази година.”

„Спомням си, че с Кирил Несторов, председател на БНБ, изготвихме доклади – устни и писмени, до Тодор Живков и Антон Югов [премиер] за тежкото валутно положение на страната и платежния баланс. Тогава се взе решение да се направи обръщение към Хрушчов двете съветски банки в Париж и Лондон да помогнат, като ни кредитират със западна валута. Хрушчов ни изпрати отговор в размер на една страница и с него становище на Госбанк, Москва, която доста критично се отнасяше към българската валутна политика”, разкрива зам.-председателят на БНБ по това време проф. Нешо Царевски.

След отказа на Хрушчов да рефинансира българския дълг Живков изпада в безизходица. Тогава той еднолично решава да предложи на съветското правителство да купи българския златен резерв, като по този начин погаси част от дълговете. Как обаче е възможно Тодор Живков да продаде на Съветския съюз български златен резерв в размер на 20 тона без никой в държавата да разбере?

Архивните документи показват, че Живков е бил улеснен в случая. Няколко месеца преди златният резерв да бъде изтъргуван за погасяване на фалиралото Живково управление благородният метал е предаден на съхранение в Държавната банка в Москва. Акцията по прехвърлянето му в СССР започва още през септември 1958 г. Тогава правителството на Антон Югов със строго поверително от особена важност постановление решава ценностите на БНБ да се евакуират от централната сграда, а златният резерв на страната да бъде предаден на депо за съхранение в Госбанк – Държавната банка на СССР, докато се извърши строеж на резервен, по-добре укрепен трезор. Българското златото, тежащо 20,1 тона, е застраховано и под засилена охрана е транспортирано с влак от София до съветския граничен пункт Унгени през февруари 1959 г. Там представители на БНБ го предават на комисия от Госбанк.

За да се отложи временно неплатежоспособността на комунистическото управление, в която е изпаднало, Живков прибягва като крайна мярка и единствен изход – да хариже на златния резерв на Кремъл.

„По това време на България вече не отпускаха кредити от чужбина, защото бяхме използвали вече много такива. Нямаше изгледи за нови валутни постъпления, с които да плащаме лихвите и кредитите. Причината за продажбата на голямото количество злато на СССР беше, че вече никой не искаше да даде кредит на България, дори и съветското правителство”, разкрива проф. Нешо Царевски, началник на управление „Валутно” в БНБ от 1959 г. и впоследствие зам.-председател на БНБ пред прокуратурата през 1990 г.

Трите тайни фалита на БКП и Тодор Живков

Справка на Главна прокуратура за количеството български златни резерви, които Тодор Живков харизва на СССР, за да погаси част от задълженията на комунистическото управление към Кремъл и да спаси поста си / Източник: Архив на НСлС

Операцията по продажбата на българския златен резерв на Москва е оформена с писмо на председателя на БНБ Кирил Несторов от 7 май 1960 г. до председателя на Госбанк в Москва Александър Коровушкин. Още същият ден председателят на съветската държавна банка дава съгласието си да покупката да се осъществи. Българското злато е подложено на рафинация в Новосибирск за привеждането му към изискванията на международните златни борси в Цюрих и Лондон. Ценният метал, възлизащ на 20,1 тона е продаден от руската страна на четири партиди на 11 юли 1960 г., две от които в Цюрих и две в Лондон, при цена за тройунция (31.1035 гр.) от 35.10 щатски долара. Общо за него са платени 22 738 255 долара. От тях в българската хазна не влиза нито цент, защото са погасени просрочените задължения на Живковото управление към Москва.

Тайната сделка на Тодор Живков е осчетоводена от БНБ много по-късно – през март 1964 г., когато първия секретар на БКП вече заема и поста министър-председател. Тогава БНБ изготвя формален доклад до Живков, с който е предлага на Бюрото на Министерския съвет да одобри продажбата на продаденото четири години по-рано злато, като средствата бъдат използвани за погасяване на задълженията към съветската страна. Първият екземпляр на доклада с резолюцията на Живков, одобряваща продажбата, не е заведен нито в правителствения архив, нито в архива на БНБ. Така еднолично решение на Живков за продажбата на златния резерв през 1960 г., остава запазено в дълбока тайна десетилетия наред (през 1991 г. продажбата е установена от прокуратурата по дело №4/1990 г. за причините за икономическата катастрофа от управлението на БКП, като го засекретява под кодовото название направление „Делта-М”, бел. ред.).

Следите на тази унизителна „сделка“, прикрита от първия секретар на партията, обаче не са заличени изцяло. В архивите остава паметна бележка на БНБ от юни 1964 г., в която се посочва, че докладът за продажбата е получил одобрението на първия партиен и държавен ръководител. „Тази продажба на златото на България е престъпление и решението за нея е взето от Тодор Живков. С продажбата българският лев се лишаваше от последното си покритие”, посочва през 1991 г. пред следствието бившият зам.-председател на БНБ проф. Царевски. Притиснат от фактите в оцелелите архивни документи и от показанията на представителите на БНБ за тайните операции със злато през 1991 г. Живков е принуден да направи под клетва пред прокуратурата следното признание:

„Липсваха ни финансови средства и страната беше пред пълен финансов банкрут. Предполагам, че за да дам съгласие за продажба на златото, е имало тежки аргументи, изложени от банката пред мен. Вероятно с валутата, получена от тази сделка, са плащани някои разходи, които са били неотменими и не е имало никаква друга възможност.”

Още продажби на българско злато

При задълбочаващия се проблем с платежния баланс Живков прибягва до още няколко секретни операции със злато. През май 1962 г. Бюрото на Министерския съвет разрешава на БНБ да депозира 6 тона злато в Унгарската банка срещу кредит в размер на 10 млн. долара. Заложените общо 5 878 кг злато на Унгарската банка обаче по-късно също са продадени за погасяване на кредити.

Сериозните проблеми с платежния баланс на НРБ и острата нужда от конвертируема валута за погасяване на взетите кредити продължават и след това. Чрез БНБ и Българска външнотърговска банка през 1964 г. е депозирано още злато в залог срещу кредит в Московската народна банка в Лондон в кюлчета и в български и чуждестранни златни монети. Три месеца по-късно то също е продадено. Теглото му възлиза на 5 849 кг, а операцията е съгласувана отново с Живков.

Така между 1960 г. и 1964 г. с негово разрешение са продадени общо около 31 880 кг или 31,8 тона чисто злато, като получената конвертируема валута е използвана единствено и само за погасяване на задължения предимно към съветските банки – Ейробанк в Париж и Московската народна банка в Лондон.

Дори и като премиер Живков старателно пази в тайна тези операции, пишат още от "Памет". Те са осчетоводявани в БНБ по специална сметка 105 „Разни дебитори и кредитори”. Какво се е крие зад нея разяснява бившият зам.-председател на БНБ проф. Тотю Тотев: „Сметка 105 „Дебитори и кредитори” е „тъмна” сметка, която не дава представа за същината на извършената и осчетоводена по този начин операция.” Тези факти, разкрити далеч след промените, показват, че НРБ е първата страна от бившия социалистически лагер, която фалира през 1960 г. далеч преди Полша през 1980 г. В началото на 60-те години Живков разбира, че без съветска помощ не може да управлява и по тази причина се решава извърши национално предателство, като предложи на Пленум на ЦК на БКП България да се слее със СССР като 16-та република, който одобрява страната да загуби националния си суверенитет.

Истината за Живковото управление

Банкерът проф. Царевски обобщава:

„Общо за трите продажби на злато от българския златен резерв България не е получила повече от 30 млн. долара, което очевидно не можеше да реши валутните проблеми на страната. Можеше да се вземат мерки за икономии, но е предпочетено да се продаде наличното злато. Съветският съюз тогава не ни отпусна кредит, защото в България се водеше една неразумна валутна политика и с нея сме поставили в тежко положение съветските банки в Париж и Лондон. Ако се има предвид, че след 8-10 години международните цени на златото рязко скочиха над 10 пъти, то щетата за България е огромна, дори и да се има предвид инфлацията.”

И към края на 60-те години кризисното състояние с валутния баланс продължава, правителството на Живков не е в състояние да осигури необходимата валута за насрещни плащания по чуждестранни кредити, на които се крепи управлението му. БНБ е оставена без злато и на червено. Този факт признава Кирил Зарев, следващият председател на БНБ в периода 1969-1974 г. Когато приема поста от тогавашния председател Несторов, последният му обяснява колко затруднено е плащането на дълговете. Зарев си спомня: „Дори той спомена, че БНБ не е изплатила 50 млн. долара с изтекъл погасителен срок на Московската народна банка в Лондон. Това е било може би през 1967 г. или 1968 г. и на практика означава, че тогава БНБ е фалирала.”

Вторият фалит на БКП. Живков към Брежнев през 1978 г.:

Благодаря за помощта, без която България нямаше да бъде платежоспособна

През първите години на 70-те години външният дълг бележи плавно покачване, а от 1974 г. започва рязко да се увеличава. През 1970 г. той е 1,3 млрд. валутни лева, през 1974 г. – 2,6 млрд. валутни лева, а през 1977 г. – 4,6 млрд. валутни лева Петролната криза от 1973 г., когато страните-производителки от ОПЕК, налагат контролирано производство на петрол и увеличават цената му, оказва значително влияние върху световната икономика. В България обаче, въпреки че получава съветски нефт, част от който продава на трети страни, правителството не предприема ефективни мерки, които да смекчат удара върху икономиката от покачването на цените на петрола.

Трите тайни фалита на БКП и Тодор Живков

Съветският лидер Леонид Брежнев (вляво) е принуден да спасява Живковото управление през 1977 г. от втори фалит, до който е довело НРБ / Снимка: БТА

Пасивът, който НРБ понася от изменението на цените на нефта за петте години до 1981 г., е около 2,5 – 3 млрд. валутни лева. Външният дълг се покачва застрашително и управлението на БКП отново изпада в състояние да не може да посреща задълженията по външния дълг. Тодор Живков е принуден лично да моли за помощ Леонид Брежнев. На Москва отново да налага отпуска финансова помощ под формата на два поредни годишни транша от по 400 млн. рубли, защото управлението на Живков за втори път е изправило страната до ръба на неплатежоспособността. Валутните задължения към 1978 г. достигат заплашителните 6 млрд. долара.

„Благодаря за помощта, която Политбюро на ЦК на КПСС и съветското правителство ни оказаха с отпуснатия кредит. Без тази помощ България от тази година нямаше да бъде платежоспособна.”

Това са думите на генералния секретар на БКП Тодор Живков, отправени към съветския ръководител Леонид Брежнев по време на срещата им в Крим през лятото на 1978 г. С тях Живков признава пред генералния секретар на КПСС втория фалит, до който България е докарана през 1877/1978 г. в резултат на неговото некомпетентно управление. Генералният секретар на КПСС лично предупреждава Живков за критичното нарастване на външния дълг на НРБ:

„За задълженията на България към Запада ние сме говорили с теб неведнъж. Вниманието към този проблем не бива да отслабва, защото от икономически той може да прерасне в политически проблем.”

В този период Живков се мъчи по всякакъв начин да задържи обема на съветските суровинни доставки. Той прави няколко пъти герой на НРБ Леонид Брежнев, връчва му и Димитровска награда, а при посещенията на съветския лидер в България се опитва да договори нови отстъпки на четири очи по време на лов. Над СССР обаче вече са надвиснали сериозни икономически проблеми, изразяващи се с разходите във военната авантюра в Афганистан, наливането на милиарди за спасяването на режима в Полша и изчерпване на запасите на петрол и газ в европейската част на страната. На срещата в Крим през 1978 г. Брежнев директно казва на Живков, че „да определим окончателно още сега евентуалните обеми на доставките на суровини и оборудване, които вие искате, ние не можем”.

Част от изказването на Тодор Живков при срещата с Брежнев в Крим през 1978 г., на която лично благодари за съветската помощ, благодарение на която управлението на БКП под негово ръководство е спасено от втори фалит / Източник: Архив на НСлС

В строго секретно писмо Леонид Брежнев лично информира Тодор Живков по-късно, че СССР предвижда намаление на разчетите за енергийни доставки в периода 1981-1985 г. По това време Съветският съюз предоставя на страните от СИВ повече от 72 млн. тона нефт, 7 млн. тона нефтопродукти, 29 млрд. куб. м газ, кокс и електроенергия. Москва намалява енергийните доставки за НРБ в размер на 2,6 млн. тона. Съветското правителство категорично заявява, че „не е в състояние да прави промени в структурата на горивата, тъй като това било вече направено и възможности няма никакви”.

Третият фалит през 1987 г.

През 1985 г. НРБ отново влиза в спиралата на външния дълг. Лошите икономически показатели във всички отрасли и неадекватната политика водят до взимането на все повече заеми от западни банки и до все по-голямо задлъжняване на режима. В същото време Тодор Живков отказва да прави каквито е икономически реформи. През октомври 1987 г. той е предупреден в писмена форма от председателя на БНБ Васил Коларов, че реално управлението се намира в състояние на фалит.

В представения му документ е направен разчет на плащанията по външния дълг по главницата и лихвите. Посочено е и общата задлъжнялост (само по външния дълг) на страната в края на 1987 г. – „около 6000 млн. валутни лева”, което е над 7 млрд. долара. Дадена е и информация за предстоящите плащания по външния дълг за следващите три години, както и данни за по-високите лихви, които НРБ трябва да плаща при положение, че външната ѝ задлъжнялост се увеличи. На финала председателят на БНБ подчертава, че единственият начин да се обслужва нормално външния дълг е взимането на нови кредити.

Живков никога не признава пред българския народ, че довежда страната три пъти до фалит, но в показанията си пред прокуратурата през 1990 г. разкрива обречеността на комунистическия строй и неговата изостаналост / Снимка: БТА

Под непосилното бреме на тоталната задлъжнялост на НРБ към западните банки Коларов информира генералния секретар на БКП, че „е прието за нормално плащанията за основния дълг и за лихвите на една страна да не надхвърлят 25 на сто от общите ѝ валутни постъпления. У нас те са повече от 100 на сто.” Тодор Живков обаче отказва да приеме истината и вкарва страната в нови огромни дългове, за да остане на власт и да продължи да поддържа илюзията на „развития социализъм”. Към края на 1989 г. режимът на Живков и БКП натрупва близо 11 млрд. долара външен дълг.

Новият генерален секретар на БКП Петър Младенов, който наследява през ноември 1989 г. Живков, също верен човек на Кремъл, знае истината за тежкото икономическо положение. Той обаче не го разкрива пред българския народ, а го споделя само пред ръководството на МВР и Държавна сигурност в края на ноември 1989 г., като заявява, че управлението на Тодор Живков е довело страната до „просешка тояга”, а „картината в икономиката е потресаваща”.

През февруари 1990 г. със строго секретно от особена важност писмо относно: Състояние на плащанията по ползваните кредити от чужбина, подписано от председателя на БНБ Иван Драгневски и председателя на Българската външнотърговска банка Веселин Ранков председателят на Министерския съвет Андрей Луканов е информиран за критичното ниво на външната задлъжнялост на комунистическото управление, което към 31 декември 1989 г. възлиза на 10,6 млрд. долара. Посочено е, че през 1990 г. предстоят плащания по различни кредити и лихви в размер на 3,9 млрд. долара. Те могат да бъдат частично погасени само с останалите 528 млн. долара в т. нар. стратегически резерв.

Трите тайни фалита на БКП и Тодор Живков
Трите тайни фалита на БКП и Тодор Живков

Първата и последната страница от справката на председателя на БНБ Васил Коларов до Тодор Живков от октомври 1987 г. с разчети за предстоящите плащания по външния дълг, от която става, че управлението реално е във фалит и може да се спаси само с цената на взимане на все по-неизгодни и утежняващи икономическото положение на страната кредити от западни банки / Източник: Архив на НСлС

Банкерите изтъкват, че „на международните кредитни пазари банката среща изключително сериозни и почти непреодолими трудности по договарянето на нови кредити”. От ноември 1989 г. не е договорен нито един такъв. „Като мотиви за тази въздържаност се изтъкват високата задлъжнялост на страната, сумата на която е надхвърлила критичната граница”, признават банкерите. Те предлагат да бъдат прекратени плащанията по външния дълг, като банката уведоми кредиторите за това. През следващия месец Андрей Луканов се опитва да изпроси 1 млрд. долара от СССР, за което пътува лично до Москва, но Горбачов му отказва, тъй като и самото съветско управление е във финансова криза. На 31 март 1990 г. Луканов прекратява едностранно плащанията по външния дълг без да предупреди кредиторите, което допълнително утежнява положението на България. Така става ясно истината за фалиралото комунистическо управление, което завещава най-лошия икономически старт от всички страни в разпадналия се съветски блок, опитващи се да се отърсят от тоталитарните комунистически режими.

Тодор Живков също не прави признания пред българския народ, нито понася политическа отговорност за краха на страната. В показанията си под клетва, дадени от него, пред Главна прокуратура по дело №4/1990 г. за икономическата катастрофа на БКП обаче той признава:

„Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие – такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. И трябва да бъда сега подлец, за да кажа, че още тогава съм бил наясно какво е било положението в Съветския съюз. Ние постепенно виждахме и започнахме постепенно да чувстваме, че съветските хора живеят по-лошо от българските граждани. Очевидно е, че ЦК на БКП и генералният му секретар са били под влиянието и в плен на илюзията, че победата на социализма в Европа е гарантирана.

И накрая, понеже говоря откровено, искам да подчертая, че тази политика за тогавашните условия беше правилна, но започна да ражда своите парадокси и противоположности. Бавно, но сигурно бяхме осъдени на технологично и информационно изоставане, тъй като нашият пазар беше главно социалистически. От 1985 г. моделът на развитие, който бяхме избрали, започна да се руши. Ясно беше, че той крие в себе си предпоставките за своето ликвидиране.”

*До 2007 г. в България е известен фалитът на БКП само през 1989-1990 г., довел до едностранно прекратяване на плащанията на външния дълг през март 1990 г. от премиера комунист Андрей Луканов. През 2007 г. разследващият журналист и основател на сайтовете desebg.com, agentibg.com и pametbg.com Христо Христов публикува своето документално изследване „Тайните фалити на комунизма”, изградено върху официалните документи по дело №4/1990 г. на Главна прокуратура за установяване на причините за икономическата катастрофа от управлението на БКП. Христов е единственият изследовател, който работи с над 1300-те тома по делото, в които е събраната стопанската история на България в периода 1958-1991 г. и са разпитани ключови функционери и ръководители от БКП, стопански ръководители, бивши управители на БНБ, както и бивши министри и експерти на Министерството на финансите. Книгата за първи път разкрива, че по време на управлението на БКП начело с Тодор Живков страната три пъти е доведено до фалит – през 1960, 1977 и 1987 г.

Източник: "Памет"


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    98 95 Отговор
    Днес е ден да ,,покажем" как БКП и СССР са били мн.зле икономически, на тез листя може само глупав сорос да се върже и аз мога да правя такива уж документи Влака на пропагандата с пълна пара напреддд

    Коментиран от #17, #60

  • 2 минчо

    94 52 Отговор
    оставете го тато на мира бе,Бог да го прости за неговите простотии,ами
    напишете КОЛКО е в момента дълга на държавата,
    КОЙ го е взел,
    КОЙ и за какво го е похарчил,
    КОЙ и до кога ще го плаща!?!?
    и между другото ако имате информация напишете КОЛКО?! е дълга
    на "краварите"!

    Коментиран от #5

  • 3 Novae1

    44 6 Отговор
    През 1978 във ВФСИ имаше защита на дисетрация на Тодор Велчев но при закрити врати, само ДС можеха да разрешат кой да просъства на защитата. Беше втората защита след тази на професор Христо Драганов.Темата - за валутната задлъжнялост.И понеже този аспирант от София беше близък на семейството ни, спеше у дома като идваше в Свищов.Веднъж, отивайки на среща с научния си ръководител-проф.д-р Радков- от любопитство надзърнах в неовата дисетрация и видях таблица.Анализът говореше, че при същия темп, към 1982 г. дългът ще достигне 1,2 милиарда долара.
  • 4 Све

    88 67 Отговор
    Факти могат да се представят като негативни или позитивни.
    Но само идиоти не биха признали, че за 40г България се превърна от най-бедната в Европа до 26 в света, от аграрна страна в държава с висока образованост, култура и индустрия.
    СЕГА
    Само за 10г демокрация станахме страна БЕЗ ИНДУСТРИЯ, КУЛТУРА, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, АРМИЯ, ОБРАЗОВАНИЕ, ЗЕМЕДЕЛИЕ, ЗЕМНИ БОГАТСТВА, ЕНЕРГЕТИКА…. ИСТОРИЯ
    Българите бяха изгонени
    Маймуни/престъпници са днешните ни политици и милионери-милиардери, без мозък, морал и култура

    Коментиран от #7

  • 5 CrossFire

    28 31 Отговор

    До коментар #2 от "минчо":

    Минчо, отговора на твоя въпрос е 29,5% от БВП - https://goo.gl/KD7eFT
    Кой го е взел и похачил са правителствата на Република България.
    За какво можеш да видиш тук - https://www.minfin.bg/bg/page/1095 (ZIP)
    Колко е дълга на краварите нас въобще не трябва да ни дреме. Те си гледат техния интерес, ние трябва да си гледаме нашия. От гледане в чужди копанки сме на това положение.

    Коментиран от #32

  • 6 Герберасите на власта

    62 17 Отговор
    Забележете на документа за срещата в Крим се вижда печат на който пише Българска социалистическа партия ,нали преди 10 ноември е била БКП после се прекръстват на социалисти ,как тогава печата е изпреварил времето си ,явно някой не е догледал фалшификата .

    Коментиран от #62

  • 7 CrossFire

    39 52 Отговор

    До коментар #4 от "Све":

    Све, да разправяш как за 40 години сме се издигнали е пълен резил. Както виждаш сам от фактите въобще за тези 40 години не сме се замогнали, а сме живяли от заеми и на гърба на СССР и Западна Европа. Това, че ни е харесвало да си живеем така въобще не значи че сме били добре.

    Коментиран от #34

  • 8 Ричи Рич

    63 9 Отговор
    Добре, де ама след като България е била във фалит, и без валута, откъде дойдоха "червените куфарчета" на днешните "бизнесмени", или и това е мит???
  • 9 Янко

    58 17 Отговор
    Вече не ме интересува миналото с Живков!
    Интересува ме настоящето със Бойко! Щото и сега продължават да ни натрисат дългове!!!

    Сметката на управляващите е много проста:
    = Взимаме един дългосрочен кредит , похарчваме една част за да ни изберат и да ни избират пак .
    = Похарчваме втора част за да кротуват избирателите ( добавки на пенсиите , помощи на циганите , доволствие на ... перспективни хора дето могат да "правят" пари (па ако ще и да ги крадат).
    = Скътваме останалата трета част по частни сметки.

    И СЛЕД НАС ДА МУ МИСЛИ КОЙТО ИСКА КАК ДА СЕ ИЗПЛАЩАТ ДЪЛГОВЕТЕ!

    Ако не вярвате - гледайте Гърция !
  • 10 гостенче

    41 62 Отговор
    Чака коментари, за човека който продаде и обезцени държавата. Той не я окраде като сегашните управници, тоя продаде на СССР и за малко и да им я подари и да няма вече България.
    Искам да чуя коментарите на хората които казват че са живяли добре по тошово време, СЛЕД като си дадат сметка с кои точно пари са живяли добре и колко точно прах им е хвърлена в очите, за да могат от политбюро да "разполагат" както "им се полага" и в крайна сметка да си разделят държавата като парче хляб и да се налага 30 години след падането на комунизма все още да ни управляват.

    Чакам...

    Коментиран от #13

  • 11 Истината винаги боли

    42 49 Отговор
    От комунистите, по големи врагове на държавата,не е имало никога в историята на България!!Дори след втората световна воина сме имали златен резерв от 23 тона злато.Всичко е било опапано от червените кмери.Най важното е че още има ,,повервали"от средите на лошият ,,матреал"Бог да пази България от последователите на Курнелия&Олигарх Банк
  • 12 ИСТИНАТА БОЛИ

    46 50 Отговор
    А ДОБРО УТРООО, РАЗБРАХТЕЛИ НАЙ ПОСЛЕ ЧАСТ ОТ ИСТИНАТА ???
    ГОЛЯМАТА ЛЪЖА ЗА РАЗВИТИЯ СОЦИАЛИЗЪМ, БЕШЕ ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА, И ЗА ТОВА СЕ СРИНА ТОЛКОЗ БЪРЗО. ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ, ИМАЛО ВСИЧКО , ДОБРЕ СМЕ ЖИВЕЕЛИ. Е ЖИВЕЕХА САМО ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА ОТПОЛИТ БЮРО И РОДАТА ИМ.
    Когато фактите говорят , има документи....и БОГОВЕТЕ ВРЕМЕ Е ДА МЪЛЧАТ. Е ВИЖТЕ СЕГА , СЕВЕРНА КОРЕЯ,ПОДОБНО БЯХМЕ И НИЕ.
  • 13 Гоуст

    47 33 Отговор

    До коментар #10 от "гостенче":

    Радвам се, че все още има мислещи хора, а не промити мозъци.

    Аз да попитам хората, които разправят 27 години това, 27 години онова: кой ни управлява през тези 27 години? Въпросът е реторичен, но ще ви отговоря: децата, внуците и охраната на комунистите. Така че като теглим чертата, излиза следното:
    45 години + 27 години = пълна разруха
  • 14 Киро

    45 46 Отговор
    Когато излязат фактите налице, на копейкаджийските тролове им избива пяна по муцуните!

    Това е истината за гнусния комунистически строй, с управлението на СССР!
    Това е истината - руснаците никога не са се интересували България да бъде силна и богата, те просто винаги са искали да ни доят и досега продължават, благодарение на група безродници, готови за шепа копейки да продадат и майка си!

    Коментиран от #24, #42

  • 15 Народа

    61 39 Отговор
    Много смешна статия, истината в, че бяхме спокойни, нямахме всичко, но не си говорихме по улиците сами, бъркайки в казаните, циганите си знаеха мястото. Сега е много зле, убийства има всичко няма пари, мизерия и станахме конкуренция на циганите, да не говоря кви ни управляват и в кви заеми сме, всички сме затънали, в заеми и всичко ни е на изплащане.. Глупава статия нада ли ровейки в миналото ще си решим проблемитв
  • 16 Kcaniba

    36 52 Отговор
    В коневръза разбрахте ли , че от Русия нищо добро не сме видели!Само терор и мизерия! Империята на злото е изсмуквала България като кърлеж
  • 17 Kcaniba

    20 33 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Никой нищо не показва,това е самата истина,така ,че на черното не може да се каже,че е бяло!

    Коментиран от #37

  • 18 std

    48 22 Отговор
    Хора, недейте да гледате на всичко толкова лаишки.
    Много голяма част от тези "документи" са 101% лъжа.
    21 век сме, не бъдете толкова лековерни - проверявайте си информацията с насрещна такава.
    Утре ще Ви постнат документ от администрацията на Чърчил, че сме виновни за кризата на Уолстриит и Вие пак ще драскате щуротии ...
  • 19 Пазарен Либерализатор

    30 34 Отговор
    Истината трябва да се знае! Там, където са пипнали ушанките цари глад, мизерия и нищета!
  • 20 гост

    30 12 Отговор
    Е къде пък видяхте колко зле са били СССР. Тази статия доказва само това, което всички си знаеха. че в СИВ държави като България, че дори и Полша са били с нереално завишен жинзнен стандарт, а сметката е плащала Русия, чийто граждани са умирали от глад. То и сега в ЕС Гърция, Португалия и Испания си живея живота, а сметката се плаща от всички останали.
  • 21 Али Бабата

    49 18 Отговор
    Чакайте бе,до сега ни лъжеха,че тия 32т.злато били на съхранение и руснаците не ни ги върнали.А то се оказва,че било продадено…за разплащане. Ми то за тия кирливи 32 тона злато руснаците построиха над 500 завода и ни направиха високо индустриална държава.
    И сме добивали златото си.Кой сега извлича българското злато?

    Относно трите тайни фалита,по Маастрихтските критерии -НЯМА такива!
    Пример:

    „Държавният дълг често се представя като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) на съответната страна. По този начин е представен и един от Маастрихтските критерии на Европейския съюз, а именно държавният дълг не следва да надминава 60% от БВП на страната. Външният дълг на НРБ към 1989 година е 46.6% от БВП, а към 1990 – 52.5. НРБ покрива със запас Мастрихтските критерии по този параметър. За сведение само към 2010 година този критерий не се покрива от голяма част от развитите европейски страни, например Германия (чийто дълг е 82% от БВП), Франция (82%), Великобритания (76%), Италия (119%), Холандия (63%), Белгия (101%), Гърция (143%)“
    Т.е. изпадането на социалистическата икономика в непоносим дълг всъщност е мит създаден по времето на прехода.

    Коментиран от #29

  • 22 Guest1

    12 28 Отговор
    Дори да са живели добре всички през този период е било на определена цена, която на онзи момент едва ли са осъзнавали че на по късен етап трябва да се плаща с лихвите
  • 23 по темата

    39 20 Отговор
    Статията и "документите" са фалшификат, който да повдигне духа на и без това заминаващите в отвъдното соросоидна паплач, но и това няма да проработи – то е все едно да вдигнеш мъжествеността на умрал кон. , та със соросоидите така.
  • 24 Ежко

    36 19 Отговор

    До коментар #14 от "Киро":

    За да разберете докъде сме я докарали, първо трябва да разберете откъде сме тръгнали.....Представете си 1945 година.След размирици. Колко от пътищата са с настилка?Електрификацията на село?Течаша води и канализация?Къщите - кирпич.Мебели -спи се на земята с чергите....Какво се случи за 30-40 години ....А от къде тръгнахме 1989 и до къде я докарахме.....Тези дето само плюят не е лошо да си дадат сметка, че ако се уредят с живота на средностатистическия български селянин през 1945 година, няма да се много щастливи в мизерията която е била тогава....

    Коментиран от #26

  • 25 Стига права и свободи,има и задължения!!

    24 27 Отговор
    КОЙ унищожи вярата на Българина в Бог и моралните закони,като преватизира църквите,КОЙ взе земята на Българина и го направи просяк в собствената си държава,КОЙ размножи със всякакви превилегии ромското племе и го интегрира във всяка българска къща.От кога българката почна да има по едно дете и да не вижда нищо добро в бъдещето.От 1944година почва обратното броене за България,но на много им харесва да бъде така и се чувстват много уютно в креслата им парламента и в богаташките замъци в чужбина и в България...
  • 26 трололюбец

    19 30 Отговор

    До коментар #24 от "Ежко":

    А искаш ли да сравним животите на ГЕРМАНСКИЯ селянин от 1945 г и сега и на българския ??? И тогава ли ще продължаваш да плещиш глупости ??!! Или на ГРЪЦКИЯ такъв , че е по близо ?? Аман от коне с капаци

    Коментиран от #58

  • 27 Различен

    37 18 Отговор
    Има много истина, но има и много лъжа!
    За избиванията, лагерите, интерниранията, хиляди пъти съгласен и не мога да го отрека и го ненавиждам!
    За това, че комунизма е най-голямата беда за нас, тотално несъгласен. Четири национални катастрофи на фамилията Сакс-Кобург-Гота, довела България до тотална катастрофа, всяка една от тях! Унищожени всякакви национални идеали, загуба на огромни територии, бежански вълни и т.н.н..
    Сега, след 27 години демокрация, пораженията за държавата са много по-големи, отколкото след която и да е война!
    Два милиона и половина зад граница, които никога няма и да се върнат, както и техните деца!
    Променен тотално етнос. Милион и половина мангали, два милиона и половина турци.
    Тотално обезлюдяване на територии и подготовката им за заселване с имигранти!
    Съсипана индустрия, селско стопанство, образование, здравеопазване, армия, полиция, ЦЕННОСТИ!
    Мафиотска държава, с престъпници управляващи без правосъдие, законност и ред, със няколко стотин неразкрити поръчкови убийства
    България предвидена да бъде транспортен коридор, населението обслужващ персонал, включително и проститутки и място за реализация на нискокачествените стоки на Европа!
    Северозападен регион, най-беден в Европа, след него Североизточен такъв, след това един румънски и след това Северен централен регион! България най-бедна страна в Европа!
    Това са резултатите от" демокрацията"!

    Коментиран от #31, #33

  • 28 стоян

    29 28 Отговор
    Кои са станали комунисти преди 1944 Най некадърните гладници които за нищо нестават И тези некадърници ни управляваха след 1944 То акъла или го имаш или нямаш с фония не се налива Какво управление да очакваш от най нисшите в ерархията Ако са имали акъл нямаше да са най големите гладници преди 9
  • 29 Име като гост

    8 29 Отговор

    До коментар #21 от "Али Бабата":

    Ти говориш за Маастрихтските критерии, но тези критерии не трябва да се изваждат от контекста, а да се ползват по предназначение. Предназначението на Маастрихтските критерии е да сравняват кандидатите и страните-членки на ЕС. Т.е. сравняваш нещо, използвайки неправилна методология. Виждаш, че в статията се говори за нещо конкретно - не общата задлъжнялост е важна като процент от БВП, а невъзможността да се посрещне плащане, защото парите просто ги няма! Тя, икономиката, ще ги изработи за някакъв период, но на този етап тези нужни пари липсват. Ако си работил с Търговския закон ще знаеш, че в момента, в който обявиш, че не можеш да платиш, следва искане за обявяване в несъстоятелност. Същото щеше да се случи и с България.

    Не забравяй и че българският лев не бе конвертируем, както не е и до днес. Почти всичко се купуваше от Запада за западна валута, а българската валута е нужна на малък брой фирми и държави, за да изкупят българска продукция. Т.е. винаги чуждата валута бе в дефицит.

    Коментиран от #39, #40

  • 30 Говньо

    21 30 Отговор
    БКП БСП и Тодор Живков са ФАЛИТ по презумция и ще са ФАЛИТ завинаги! ПОЗОР за България!
  • 31 Име като гост

    13 25 Отговор

    До коментар #27 от "Различен":

    Тотално съм несъгласен с теб! Националните катастрофи на фамилията Сакскобургготски нека ги разглеждаме действително така, както трябва! Да опишем ситуацията от тогава:

    - българските войски около Одрин по времето на Първата балканска война;
    - Гърция и Сърбия имат апетити, таен договор за сътрудничество и поделяне на Македония;
    - Гърция и Сърбия са подкрепяни от Великобритания, Австро-унгария, Румъния от Франция и Османската империя от Германия. Някъде там е Русия, която не е могла да установи свое правителство в София и е на страната повече на Сърбия.

    Какво би трябвало да направи българският цар/правителство по това време, виждайки, че Македония бива поделяна между сърби и гърци? Аз съм наясно с това, което е написано в учебниците по история - Фердинад бил некомпетентен, престъпен, авантюрист. Той бил единствено виновен за настъпилата катастрофа. А трябваше да остави огромните територии и българите там на асимилаторската политика на съседите ли? Не трябваше ли да се опита да ги изгони от завзетите земи, от чуждата собственост?

    Точно това Фердинанд прави! Постига големи военни успехи, гърците и сърбите са на път да бъдат разбити. Проблемът идва от Румъния, която няма кой да озапти, защото всички Велики сили са срещу България, която им пердаши протежетата. Ако Фердинанд не бе търсил военна развръзка на конфликта, нашите "съюзници" щяха да си откраднат цяла Македония и Тракия без пушка да пукне.
  • 32 бай Иван

    31 9 Отговор

    До коментар #5 от "CrossFire":

    Забележи как с влизането в ЕС дългът се е увеличил.

    Коментиран от #35

  • 33 Име като гост

    17 23 Отговор

    До коментар #27 от "Различен":

    Комунистите оплюват царя впоследствие и това остава в учебниците. Царят бил виновен. Виновен е, разбира се, но дайте да отчетем и ситуацията тогава, и подреждането на Великите сили, които някакви си 30-40 години по-рано не са искали Санстефанска България, желанията на Румъния да получи облаги под формата на територия...Царят е защитавал българския интерес - да си вземем Македония и Източна Тракия, а ако може - и Константинопол. Противниците съвкупно обаче надделяват.

    Далеч не твърдя, че комунизмът у нас беше единствено лош! Много обекти се съградиха и държавата можеше да се развива доста стабилно и бързо напред. Трябваше обаче и леко обръщане към международния пазар, към капиталистичеките страни. Защото бяхме признати от ООН за една от развитите страни в света през 1988. Имаше възможности как да се продължи, как разходите на бюджета да се поставят под контрол, да се въведат икономии... При идването на демокрацията можехме бързо да раздържавим някои предприятия, да пуснем стабилни чужди инвеститори, но управлението на държавата не само, че не бе подготвено да работи в бързо променящи се условия, но и наследството от дългове затрудняваше работата.

    Всичко това е добре известно, разбира се.
  • 34 Све

    34 1 Отговор

    До коментар #7 от "CrossFire":

    Пич Аз само сравнявам
    Ако не се бяхме затичали назад…
    Днес бихме били на нивото на Чехия
    А защо не и по-добре
    НО НЕ КОГАТО НИ УПРАВЛЯВАТ БАНДИТИ
  • 35 Име като гост

    12 23 Отговор

    До коментар #32 от "бай Иван":

    Дългът се увеличава, да, но основната маса развити държави в света поддържат високи нива на дълг. Това не е лошо, ако държавата има опции да управлява задълженията си. Както "Али Бабата" е посочил едни цифри за нивата на задлъжнялост на страните в Европа към 2010 в коментар №27. Тези държави постигат икономическия си растеж и растежа на БВП чрез високи социални разходи, което води до високи заплати и големи социални придобивки, но увеличава и нивата на външния дълг. Засега обаче всички тези страни са способни да финансират разходите си за изплащане на вноските по взетите кредити, а кредитите се изплащат в собствена валута, т.е. евро. Това снижава риска и лихвите.

    България, демек, е част от "Клуба на богатите". Влезем ли в еврозоната, ще имаме право да емитираме собствени евробанкноти, кредитите ще са предимно в евро и рисковете по тях ще спаднат чувствително, което ще понижи лихвите. Между другото, ние сме втората държава с най-нисък външен дълг в Европа и имаме стабилни възможности да използваме тези средства до западноевропейските нива като инвестиции в собствената икономика. Номерът е да привлечем нови "играчи" от чужбина, които да инвестират у нас, да намерим високотехнологични фирми и интерес да правят нещо, дори да са китайски или пакистански и с техните финансови "инжекции" да "счупим" клишето "най-бедна държава в Европа"...

    Коментиран от #38

  • 36 Хан Крум

    39 15 Отговор
    П0-голяма тъпотия не бях чел..."издължаването към съветските банки, базирани в Париж и Лондон" - само това изречение е показател , че автора идея си няма за този период от време ! Кредити са взимани и към 1989 бяхме с един от най-малките за Европа - 12 млрд. долара. Но колко и какви по мащаб заводи , предприятия , АЕЦ, ТЕЦ и т.н. се направиха тогава. Сега сметката е 29 млрд и построено - една магистрала ( по-точно достроена) !!!
  • 37 Знаещ

    35 5 Отговор

    До коментар #17 от "Kcaniba":

    А защо удобно не се споменават дълговете към България в размер на милиарди долари на редица арабски страни, които нашите американски приятели услужливо помолиха да опростим. Бих се радвал да излезе статия и по този въпрос, но може би няма да е политически коректно. Ето само Ирак колко са ни дължали основно за доставки на оръжие и си представете колко оръжейни пазари сме изгубили. "България се отказва от 3,51 млрд. долара дълг на Ирак срещу бързо изплащане на 360 млн. долара. С това приключват неколкогодишните преговори за дълга на Багдад, натрупан през 80-те години на XX век към българската държава."
  • 38 Различен

    26 8 Отговор

    До коментар #35 от "Име като гост":

    Що пишеш простотии, колкото да не заспиш???
    Имало ли е договор между България и съседните балкански страни, за подялбата на териториите???
    Да договорът не е спазен. Македония е завзета. И ние обявяваме война на довчерашните си съюзници и те ни разпарчатосват?
    Защо договорът не е бил точен, прецизен и ясен? Защо е подписан при тези условия??
    Ако не бяхме обявили тази война, щяхме да си запазим Одринска Тракия и Беломорието, ПОНЕ! А след това да претендираме пред Европа и Великите сили, че ние сме изправната страна и условията не са спазени?? Тогава Европа на чия страна щеше да е???
    Но по-добре е "царя" да си поръчва униформа, за парада в "превзетия" от българската армия Инстанбул, отколкото да мисли с главата си за бъдещето на държавата!
    И един простичък въпрос.
    Къде Фердинанд доживява дните си и защо?? И това ли е загрижеността му за България?
  • 39 Знаещ

    30 9 Отговор

    До коментар #29 от "Име като гост":

    Не забравяй, че тогава сме били 28-ма икономика в света, а сега я провери и ще ми е любопитно дали няма да те срам да напишеш къде сме в класацията.
  • 40 Али Бабата

    29 10 Отговор

    До коментар #29 от "Име като гост":

    Сметката е във валута-долари.
    Не може с под 50% дълг спрямо БВП да обявиш, че държавата е във фалит, а за ЕС този критерий да е за отличници. Няма каk да стане.

    В 1989-та ние имахме БВП около $22-23 млрд и общ външен дълг около $8-9 млрд(без да броим дължимото ни от др.)
    Това е под 50%, а критерият за отличник по Маанстрихт е да е под 60%.
    Значи тогава сме били отличници. И една важна подробност. Този тогава БВП от $22-23 млрд е в пъти под реалния, защото е изчисляван по цени в СИВ, който се знаеше, че е в пъти по-ниски от тези извън СИВ.
    Това означава, че тези $22-23 долара трябва да се умножат по - хайде да не определям по колко пъти, защото ще е точно само, ако всяка натура се преизчисли по онези външни на СИВ цени, а това сега няма кой да го направи.

    Коментиран от #64

  • 41 първи

    8 28 Отговор
    Демек, какво казваш Али баба?
    Че числатата опровергават версията са свръхзадлъжнялост?
    Че социализмът не е рухнал по икономически причини?
    Че страната през целия период е била в добро финансово състояние?
    Само питам, аз не знам.

    Коментиран от #49

  • 42 ключаря

    31 9 Отговор

    До коментар #14 от "Киро":

    И как така били във фалит пък днес е неоспорим факт, че над 90% от населението е със собствени жилища, а с пак неоспоримата увеличена продължителност на живота, след измиране на населението над 85 годишна възраст, след примерно 10 години, се очаква над 110 процента от домакинствата да имат собствени жилища/т.е. на домакинство да се пада по апартамент и нещо/.И как пък тъй хубаво фалирали даваха кадърно образование, което на запад струваше маса пари.И как така фалирали три пъти отделяха пари за научни открития и хранеха и американски и руски космонавти с върхова по технология храна от върховия завод за космически храни и защо NASA купуваше точно тази храна, а не тяхната, родна, американска - не вярвам цял кораб да построят, космическа станция да построят, космодрум да оборудват и една манджа да не могат да сготвят за космонавтите си.И как по презумпция "винаги фалиралата" БЪЛГАРСКА държава беше с 5-тия в света завод по роботика - завод бе, завод - не институт, произвеждахме роботи и ги купуваха - и немци, и австрийци.
  • 43 Бай Тошо

    34 7 Отговор
    Тия които мразят бай ви Тошо тогава нека целуват ръка или каквото там искат на Иван Костов че съсипа ТКЗС и почнахме да внасяме отпадъците на света, нека целуват ръка на Миглена Кунева че съсипа АЕЦ-а който е един от най надеждните в света, а цената на тока си расте ли и расте под опеката на чужди кръвосмучещи фирми ( повечето са български прекупвачи, най вече от високите етажи и чак тогава достига до ЧЕЗ и др ).Бойко нашия месия пък докара икономиката до критично ниски стойности а пък производството на РОМИТЕ е във възход през управлението му, ясно е че му дърпат конците но все пак, и това е една малка частица от всичките щуротии след 90-та. Някой знае ли от един саниран блок колко се прибират в джобовете ???? сега в това време дето ми го хвалите, 2/3 от сумата с която разбира се биха се ремонтирали поне 3 блока ама уви, ние правим един
  • 44 тошо

    24 8 Отговор
    ІІІ. УПРАВЛЕНИЕТО



    1. Постиженията

    С вековно изостанала, разрушена и ограбена през петвековното турско робство икономика България тръгва по пътя на капиталистическото си развитие много по-късно от повечето европейски държави. При тези първоначални условия чуждият капитал няма интерес да хвърля големи инвестиции в националното индустриално развитие и предпочита суровинните ресурси на България да останат в негово разположение, за да превърне страната, с наложени ниски изкупни цени, в суровинен придатък на Европа. Поради силното влияние на империалистическа Германия, и политическата, и икономическата обстановка в България придобиват уродлив характер и подготвят трагедията на двете национални катастрофи, с които династията Сакс Кобурггота унизява България.

    Върховата година на българския капитализъм е 1939-а, но и тогава промишлеността заема едно от последните места в Европа, както личи от съотношението между производството на средства за производство и производството на средства за потребление, което е 22,6:77,4. Тежката индустрия почти не създава средства на труда (0.9%) за преобразуване на стопанството и е ориентирана към предмети на труда (21,7%) като въглища, цимент, дървен материал за комунални нужди и други. От номенклатурата за 1939 г. отсъстват изделия на тежката химия и химическата промишленост, фармацията, електротехниката, машиностроенето, черната и цветната металургия и други.

    Машиностроене и металообработване почти не
  • 45 Гоуст

    12 23 Отговор
    Предлагам на автора да напише преди 1939 статия за положението на България, защото явно доста хора не са запознати колко е била развита България и колко неща са направени тогава.
  • 46 косъма

    32 2 Отговор
    Я напишете какви фирми сега извличат ресурсите от злато и др .Кой построи всички заводи и градове .Сега са унищожени.За 1 лв.
  • 47 Политик

    32 6 Отговор
    Това което построи ТАТО сега не могат да го боядисат. Навсякъде имаше медцина и почивни станции по 14 дни карти за пчивка на трудещитесе .Нямаше клошари който не рабоеше му се намирше работа

    Коментиран от #48

  • 48 999

    28 6 Отговор

    До коментар #47 от "Политик":

    За втори път го казвам! Бойко Борисов е отмъщението на Тодор Живков за неблагодарността на Българският народ. Демокрацията построи един смешен язовир и се ус.....ра . БНБ била фалирала ,че то сега няма такава институция тя е собственост на МВФ. Но какво да се очаква от държава където простотията ,наркоманията ,проституцията ,п....стията и политическата алчност са на мода.
  • 49 гост 3

    12 2 Отговор

    До коментар #41 от "първи":

    Някои хора явно не могат да мислят. Може би им трябва пример:
    Ако вземеш 1500 лв. заплата, но по някаква причина теглиш овърдрафт 500 лв., ти изпаднал във фалит ли си?

    Проблемът са необслужваемите кредити, а не тия които няма проблем да се връщат своевременно. Както знаете няма страна без външен дълг. Е? Нима всяко теглене означава фалит на държавата?

    Благодаря на Али Бабата за поста. Интересна насока на анализ, която лично за мен е показателна доколко България е била във фалит. А и може лесно да се провери, както и да се направи съпоставителен анализ с други периоди от историята и настоящето.
  • 50 Господин

    25 2 Отговор
    Е а сега Дънди прещън гепва златото и какво правим.Едно голямо нищо.Нямаме и
    злато което да продадем.

    Коментиран от #54

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Борис

    20 5 Отговор
    Афтора статията иска да покаже колко сме били зле при бай Тошо ли?Какво беше 45 г стигат?Е от 90 до сега са 27,е аз подобрение не виждам макар че това не е малковреме.Е пътували някои хора свободно по светъ , и какво от това?От 90 насам обикновенните хора леко полеко потъват за сметка на определен кръг хора.Гн.Карагьозов с тия заеми които са взимани са се строили заводи ,а днес се нарязват на скраб и с парите о т желязото някои хора строят хотели развиват собствен бизнес.Не забравяйте че някои хора помнят какво е било преди.И колкото и да пишете пот диктовката на новите ни братушки, има хора на които са им смешни вашите творчески напъни.
  • 53 МОРЖА

    9 4 Отговор
    От 27 г ние сме само във фалит който ни хване все ни съди г д зейви ктб и всички къде е златото 10 човека от Корея ще ни оправят за 0 време.Нямаме колкото тяхна махала
  • 54 Винаги сме....

    1 15 Отговор

    До коментар #50 от "Господин":

    Сега сме по на кяр със златото,Дъндито си го добива и прибира.А преди сме го добивали и транспортирали на место за едно ,,спасиба"

    Коментиран от #56

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Борис

    16 3 Отговор

    До коментар #54 от "Винаги сме....":

    Не за спасиба а за трактори комбайни руда нефт автомобили,няма да ми стигне място да изброявам.А сега кажете къде и срещу какво изчезва?И каква е причината слет като някоя статия събере повече негативни коментари срещу новите робовладелци ,така лекичко да изчезне?
  • 57 Къде птива златото

    12 2 Отговор
    Какво пишете стари работи? В момента кой краде злато от България и къде отива то ????
  • 58 Ежко

    10 3 Отговор

    До коментар #26 от "трололюбец":

    Ако говорим за кона с капаци - ти си от тях!Докъде я докарахме с нашия капитализъм?Утре ако има народен съд и по добре познатия начин се процедира така с Пеевски, Костов, Станишев, Софиански, Кунева, Домусчиев, Гегов и т.н. ...точно след 50 години внуците им ще разправят глупости ,че е затрит "цвета на нацията", Че те видите ли били "депутати, чристи, либерали, били за Нато, за Ес", а така варварски да са постъпили с тях!Кой знае какъв е бил Муравиев, Филов, Буров и всичкоте онези дето са властвали преди 1945г.?И какво развитие очаквате от тях?Ами същото както сле д1989 г. -вервайте ми.....Фанатичният антикомунизъм вече не е на мода...От Костово време...Факт е ,че 1945 -1989г. масово се възползвахме от това що ни бече подарено от СССР и то всички.Не само Сульо и Пульо .И ЕС сага дава -ама кой лапа?Един файтон хора - поимено, една странища пълниш!
  • 59 Ххххйййййхйййййййй

    5 5 Отговор
    Тошко крадеше , народът ядеше , Жельо пртуваше народът гладуваше
  • 60 Иван

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    И сега руснаците са много, ама много по-зле икономически от нас. Вижте колко им се обезцени рублата, виж колко им е минималната заплата и пенсия...За тях ние сме Запада с всичките му благини. А ако някои тук са били доносници и сега им е терсене това си е за тяхна сметка...
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Атанас

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Герберасите на власта":

    Наистина ако увеличете печата са вижда че от соцпартията. Останалото е ясно. Има и факти ама има и измислици.
  • 63 Правосъдие БГ

    3 0 Отговор
    Какво се разбира от тази статия? Разбира се, че БНБ е погасявала кредитите така както е намирала за добре и е информирала Югов/Живков години по-късно, а те са се правили, че не чуват и не разбират. Няма документ с подпис на Живков одобряващ продажбата на злато от 1960 до 1964 г. Твърденията, че той е решавал еднолично са оправдания на банкери от БНБ, което прокуратурата представя като доказателства. След като няма документи, виновни са банкерите от БНБ, те не е трябвало да продават без документи. Откъде да знаем, че не са продали още толкова злато без да са информирали никого ?
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 lyubo

    0 0 Отговор
    Да, всичко е построено по времето на Живковл
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове