Last news in Fakti

25 Август, 2017 18:08 1 324 4

Хиляди експерти ще връщат отпадналите от училище деца

  • мон-
  • образование-
  • отпаднали
Хиляди експерти ще връщат отпадналите от училище деца - 1
Деница Сачева

От 1 септември 1103 екипа с общо 11 600 експерти от различни институции ще обикалят домовете на деца, които са отпаднали или са в риск от отпадане от училище.

Експертите ще убеждават родителите им да ги изпращат на училище, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

В екипите по приобщаване има представители на МОН, учители, полицаи, социални работници и медиатори.

Тяхната дейност ще бъде следена и проверявана регулярно в рамките на два месеца, за да бъдат постигнати по-добри резултати, заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на форум за ефективно решаване на проблемите с етническата интеграция в Асеновград.

По неофициални данни приблизително 21 000 деца в училищна възраст са престанали да посещават учебни часове през миналата година.

20% от децата между 5 и 18 години не са ходили на училище, въпреки че са били записани. Има и такива, които изобщо не са обхванати в системата, обясни Сачева.

Посещаемостта на учениците ще се следи от директорите на училищата. За целта ще бъде използвана системата за видеонаблюдение, която действа по време на външните оценявания след VII клас и държавните зрелостни изпити след XII клас.

Ходенето на училище ще бъде обвързано със системата за социално подпомагане.

Предстоят срещи с представители на Министерството на труда и социалната политика за промяна в правилата за социално подпомагане. Обсъжда се учителите да могат да предлагат на родителите на деца, които не посещават училище, помощи в натура.
Ако детето има нужда от обувки или учебни помагала, те ще бъдат осигурявани от системата за социално подпомагане.

„Помощите няма да бъдат в пари, а директно в това, което е необходимо на детето, за да ходи на училище. Родители, които възпрепятстват децата си да посещават училище, ще бъдат наказвани по закон като за криминално престъпление. Таксите на детските градини за 5 и 6-годишните ще бъдат намалени до минимум. Буквално до цената на храната. Идеята е те изобщо да отпаднат, но това ще стане през следващите години“, каза Сачева.

В момента също има законови възможности за намаление или спиране на детските надбавки при натрупани отсъствия от ученика. Спрените пари се връщат в училището и трябва да бъдат използвани за допълнителна подкрепа на учениците.

Преди седмица МОН преведе близо 3 млн. лв. на училища в цялата страна за допълнителни уроци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не са ли много

    6 1 Отговор
    Значи на едно служител се падат две деца. Не са ли твърде много? Какво ще правят?

    Коментиран от #2

  • 2 Когато народът е ПроЗ

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Не са ли много":

    Каво ще правят ли?Ще доят бюджета,а ние ще плащаме надници и командировъчни.
  • 3 незнайко

    1 2 Отговор
    Разсъжденията в предните два коментара не са в правилната посока ! По скора трябва да се запитаме, ДОКОГА ЩЕ СЕ МЪЧИМ С ТАЗИ ИНТЕГРАЦИЯ ? Да се наливат пари в бездънна яма е кощунство .
  • 4 Колю

    0 0 Отговор
    Не е било всяка учебна година в началото да не ни събират по 100 лв в училище . За нещо си. До 7 клас включително. Сега за 8-ми не ми се мисли. Учебниците вече ще се купуват и с голямо неизвестно за цената. В статията споменават някакви суми за допълнителни уроци. Да, имаше ги при нас- Давахме ги за само два часа на седмица,на учителки за допълнителни уроци ,без документ на частно. По 30 на час- 60 на седмица. Който може даваше и повече само и само децата да се подготвят по-добре и да учат в по-добри училища. А тук отново реклама на какво още ще се разпиляна за цигани и как се намира работа на хиляди които да наливат в пробита делва. Тези ще им дадете обувки и бащата ще ги заложи в магазина ,който е и кръчма за ракия и цигари. Така правеха с чувалите с помощи и пак ще го правят. Имате работа с животни. Генно обременени изградени крадци,лъжци,мошеници ... От друга страна разбираме желанието на държавата да ги вкара в схемата за смазване и желанието и да скубе и от тях ако вземат та заработят някога като останалите. Ще стриже още. Да ама няма да можете да си върнете сегашните инвестиции защото това са хвърлени пари за заплати и всякакви други начини за усвояване и тези които пращате знаят това.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове