Last news in Fakti

28 Август, 2017 11:25 1 633 14

Расте броят на хората без здравни вноски

  • здравни осигуровки-
  • здравни вноски-
  • здравеопазване-
  • нап-
  • нзок

74 000 повече неосигурени спрямо миналата година

Расте броят на хората без здравни вноски - 1
Снимка: Shutterstock

За пръв път в последните години броят на хората без здравни вноски расте, вместо да намалява, сочат данните от отчета за бюджета на здравната каса за 2016 година. Към 31.12.2016 г. неосигурените лица са общо 18.8% от структурата на лицата, водени като задължително здравно осигурени, или в абсолютна стойност те представляват 1392 хиляди души, или са със 73 980 души повече, което представлява увеличение от 5.6% в сравнение със същия отчетен период на 2015 г.

Така спира тенденцията на спад на неосигурените. В края на 2015 г. неосигурените са 17.7%, или 1318 хиляди души, което пък е с 86 271 души по-малко от 2014 година.

От Националната агенция по приходите обясниха ръста на хората без редовни вноски с мерките, които НАП е предприела да спре правата на некоректни платци. През 2016 г. е влязла в сила промяна, според която хора на граждански договор, които се осигуряват на сума под минималната работна заплата, вече не се водят осигурени. Взети са мерки и срещу работодатели, които не съобщават в НАП за прекратени трудови договори. Хиляди хора доскоро са се водели на трудов договор, но без реално да им се плащат осигуровките. В такива случаи самият работник не е виновен и не се води неосигурен. Сега обаче са издирени такива работодатели и договори са прекратени. Имало и малка група от българи, които живеят и се осигуряват и в ЕС, и тук, но тъй като двойното осигуряване не е възможно в Европа, са отпаднали от системата у нас.

От НАП освен това припомниха, че поне половината от хората, които се водят неосигурени, отдавна са в чужбина, а реално живеещите в България хора без вноски се движат между 400 000 и 550 000 души.

Не се нарушава обаче друга тенденция - да се преизпълняват приходите от вноски, както и събираните пари да се увеличават заради ръста на осигурителния доход. Така, въпреки че осигурените през 2016 г. намаляват, преизпълнението на приходите е 1431 хил. лв. Общо постъпленията от осигуровки са 2 212 561 хил. лв., което е и ръст с 4.8%, или с 102 052 хил. лв. повече спрямо 2015 г. Ръст има и при т.нар. трансфер - парите, които бюджетът внася за осигуряваните от държавата категории - пенсионери, деца, социално слаби. Те са общо 1 045 199 хил. лв., което е с 66 920 хил. лв. повече в сравнение с предходната 2015 г. Увеличението е в резултат от промените в Закона за здравното осигуряване, според които ежегодно расте вноската на държавата. Въпреки това тя остава малка, тъй като за над 2 млн. души са внесени 1 млрд. лв.

Върху размера на постъпленията през 2016 г. оказва влияние ръстът на средната работна заплата, на броя на наетите лица и на минималните осигурителни прагове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi

    15 0 Отговор
    После кой е потърпевш за некадърни управници - тези които са се осигурявали, те ще са балъците. Както допълнителните доброволни но задължителни пенсии.
  • 2 no name no face no number

    18 0 Отговор
    Здравната каса е най-голямото менте копирано от западните държави. Има нужда от нови идеи. Тази НЕ работи добре.
  • 3 Ник

    19 1 Отговор
    АААА НЕ!
    - Бойко казва друго!
    Ние цъфтим, как може така нагло да изопачавате истината!
    - Неблагодарници ! :-))
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Така трябва

    7 2 Отговор
    Здравната вноска трябва да бъде разделена на три..,като първия пакет от услуги е задължителен за всички и е най- евтиния вариант.Да включва само бърза помощ и настинки при личен лекар плюс годишни задължителни изследвания.Вторият пакет да е с по-висока вноска и да включва допълнителни неща...леки операции и още някое изследване.И третия да е най-скъп,като в него влиза пълно обслужване,независимо от болестта.Тези,които нямат никакви осигуровки или да си плащат като частни лица или да умират.Това е честно.

    Коментиран от #7

  • 6 Пазарен Либерализатор

    12 1 Отговор
    Не виждам смисъл от здравно осигуряване, като опреш до медицинска помощ си плащаш като поп за всичко, без значение дали си осигурен или не. Сега с нашите здравни осигуровки изхранваме тъмнозеленото население, което пълни болничните койки.
  • 7 Само така

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Така трябва":

    Браво Така трябва
  • 8 гост

    2 0 Отговор
    Човек се осигурява и пак плаща в болниците. Да ти бият инжекция в болница, вземат 30лв., на осигурено лице.
  • 9 Decho

    2 0 Отговор
    Трябва да се въведе лична сметка за всеки един осигурен.Да може да се възползва само той от тази сметка.Сега всичко е солидарно всеки работник плаща вноски за безработица,за социални вноски за някакви съкратени наименования дето не се знае какви са, данък общ доход и какво ли още не...А от доста време се оформи една професия безработен,с много деца.Това население не допринася с нищо за държавата,а само ползва облаги.Виждал съм много пъти ромите на бърза помощ, защото те знаят че там не се отказва помощ и даже не чакат ред,сякаш те са най-важни.Нареждат се и чак недоволство проявяват, че не са обслужени бързо.Та мисълта ми беше ,че е хубаво да се помисли и по този въпрос.Не едни само да са ползватели а други дето работят и пълнят хазната и данъчните фондове,да си плащат и при ползване на здравните услуги.
  • 10 Decho

    0 0 Отговор
    Трябва да се въведе лична сметка за всеки един осигурен.Да може да се възползва само той от тази сметка.Сега всичко е солидарно всеки работник плаща вноски за безработица,за социални вноски за някакви съкратени наименования дето не се знае какви са, данък общ доход и какво ли още не...А от доста време се оформи една професия безработен,с много деца.Това население не допринася с нищо за държавата,а само ползва облаги.Виждал съм много пъти ромите на бърза помощ, защото те знаят че там не се отказва помощ и даже не чакат ред,сякаш те са най-важни.Нареждат се и чак недоволство проявяват, че не са обслужени бързо.Та мисълта ми беше ,че е хубаво да се помисли и по този въпрос.Не едни само да са ползватели а други дето работят и пълнят хазната и данъчните фондове,да си плащат и при ползване на здравните услуги.
  • 11 Колю

    2 0 Отговор
    Заплата 440 са чисто 348 лв . Така си мислиш обаче. От тях за всичко плащаш още 20 % ДДС . Та останаха реални уж 270 . Всичко останало е за да поддържаш още трима непознати освен твоите . Това не могат да разберат в цял свят- Как живеем с години в тази ситуация и що за "икономист" трябва да си за да оцелееш ? Ако се разболееш -мреш или просто сме здрави и нас болест не ни лови. Няма време за болести и доктори ,трябва да се работи допълнително освен основното . Не боледуваме защото не може да си позволим плащанията също както отпуските. Разболееш ли се, си вън от играта за винаги.
  • 12 Колю

    1 0 Отговор
    И на твоето място идват " Украинските младежи " . Е ,поне през лятото. Да направят малко плаж за който да им платят . За да не изгорят много на плажа работят от време на време в кухни и хотели.
  • 13 БайМанаф

    4 0 Отговор
    Държаната и народа - кучета го яли. Важно е Боко Тиквенишки всеки ден да е по теле-визията и да реже лентички. След децата и внуците ще хванат за Шотландия и да се оправят и поживеят като бели хора. Тука остават цигани и турци!
  • 14 Гого

    2 0 Отговор
    А някой казваше че безработицата е била 6% ама друг път!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове