Last news in Fakti

21 Декември, 2011 10:46 1 336 0

Заради бавното правораздаване МВР бори престъпността чрез други държави

  • цветанов-
  • престъпност

Цветанов обеща коренно различна България след година

Заради бавното правораздаване МВР бори престъпността чрез други държави - 1
Снимка: БГНЕС

Заради тромавото правораздаване в България, Министерството на вътрешните работи  се бори с организираната престъпност, като подава информация на партньорски служби в други държави, за да хванат и осъдят българските престъпници. Това заяви пред ТВ7  министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„В доста случаи сме безсилни пред тромавото и бавно правораздаване, затова подаваме изпреварваща информация на нашите партньори в Европа и в света. Така хора от престъпния контингент могат да бъдат задържани и съдени в други части на света, защото там те извършват същото, както в България“, обясни министърът.

Цветанво даде пример с българи, замесени в трафик на момичета в Австрия, за който сигналът от България е бил подаден през февруари, през  август са били задържани, а през ноември получили ефективна присъда.

Делата срещу групите „Октопода“, „Наглите“, „Килърите“ са тест за българската съдебна система, повтори Цветанов.

Той отбеляза, че в страната има „все още останки от знаковата тежка организирана престъпност“, като увери, че ведомството работи активно, за да я "приведе в известност" и да контролира конвенционалната, битовата престъпност.

Министърът допълни, че полицията полага усилия да залови и подпалвачите на коли, не изключи версията палежите да са опит за дискредитиране на МВР и изрази надежда, че с помощта на гражданското общество те да бъдат прекратени.

По темата за досиетата вътрешният министър коментира, че трябва да се припомни коя е политическата сила, която е дала възможност да станат известни на обществото всички бивши агенти на Държавна сигурност, като визира ГЕРБ. „Ние дължим това на българското общество, защото искаме да градим бъдещата перспектива на България“, посочи той.

Цветанов направи равносметка на проведените избори. Според него изборната победа на ГЕРБ се дължи на разума на гражданите. "Ние направихме позитивна кампания, с ясна визия за бъдещето управление в местната власт и в президентството. Избрахме подготвени кандидати за кметове, хора с потенциал. Новоизбраните местни управници също така могат да приложат добрите практики на кметове на ГЕРБ, които вече имат по един мандат зад гърба си", добави той.

По повод отказа на премиера Бойко Борисов да се кандидатира за президент Цветанов посочи, че управлението на страната се нуждае от човек с характер, такъв който има силата да прави реформи. "Бойко Борисов е човекът, който е най-уважаван от българските граждани, но смятам, че той не трябваше да напуска премиерския пост в един от най-трудните моменти за страната ни. Много е важно да довършим започнатото. В момента се провеждат непопулярни мерки, реформи които трябва да бъдат направени и мога да кажа, че след година нещата ще бъдат коренно различни", категоричен бе Цветанов.

По думите му, оценката за управлението на Тройната коалиция от страна на ЕК е била изключително негативна, а по време на управлението на ГЕРБ това се е променило. "Процесът на разследване на корупцията във властта по време на нашето управление е непрекъснат и се осъществява със съдействието на партньорски служби от чужбина. Няма да прикриваме никого, всички подобни случаи ще се разследват и ако има доказателства, ще бъдат внесени в съда", заяви вътрешният министър.

Цветан Цветанов отрече да има вражда с финансовия министър Симеон Дянков. "Никога не сме били врагове с Дянков, винаги сме били в един отбор. Нормално е да има противоречия, когато се работи по толкова важни за държавата цели", уточни министърът на вътрешните работи.

"Правителството се нуждае от парламентарна подкрепа", заяви той и изрази надежда, че повече независими народни представители ще подкрепят управляващите. Той отрече твърденията на Волен Сидеров, че ГЕРБ краде партийната субсидия на отцепилите се от "Атака", като каза, че депутатите сами подписват декларация за прехвърляне на субсидията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА