Last news in Fakti

23 Декември, 2011 14:03 1 769 3

Дядо Николай: Нямам морално право да откажа дарение

  • митрополит-
  • църква

Медийните кампании карали българското духовенство да се чувства като измет

Дядо Николай: Нямам морално право да откажа дарение - 1
Снимка: БГНЕС

„Нямам морално право да откажа дарение, ако някой подари автомобил на Митрополията, аз нямам право да го продам, за да нахраня бедните с парите от него, защото нямам право да продавам църковно имущество“, заяви пред Дарик пловдивският митрополит Николай. „Нямам право и да насочвам хората какво да даряват - едни даряват цимент, други тухли, а трети автомобил”, допълни той.

Според дядо Николай скандалите около Църквата са създадени изкуствено и дискредитират авторитета на духовенството. По думите му едно малцинство от антирелигиозни фактори манипулират даже законодателството на Европа.

„Много закони, приети в българския парламент по директива на Европейския съюз, противоречат на морала и добродетелите на нашият народ”, добавя владиката. Според него българската православна църква се противи на тези тенденции и затова различни медии дискредитират църквата по различни начини.

„Благодарение на такива медийни кампании може би и Българското духовенство започна да се чувства като изметта за света”, казва още митрополитът. “Забравихме кой е учителят и кой е ученикът, кой е генералът, кой е войникът, кой е владиката, кое е папството. В тази тенденция на анархия, която се създава се вижда намесата на лукавия”, категоричен е Николай.

По повод на скандала с досиетата на висшето духовенство, Негово висопреосвещенство коментира, че още преди месеци досиетата в Пловдивската епархия са отворени. Ние знаем, че истината ще ни направи свободни, нямаме какво да крием и не се страхуваме от никого, категоричен бе владиката.

Той коментира и скандала с укритите от църквата данъци. Трудовият договор между епископа, владиката и свещеникът е актът на неговото ръкоположение. „Свещеникът няма право на отпуск и ние не можем да имаме обвързаност с изпълнение на изискванията на Кодекса на труда по отношение на дуовното служение. Църквата е институция на 2000 години, която никога не е имала трудово-правни отношения“, обясни митрополитът.

„Относно осигуровките, които трябва да се плащат на държавата, ви уверявам, че всички 300 свещеници и 50 други служители в Пловдивската епархия се осигуряват”, казва още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калугера

    0 0 Отговор
    Дядо Николай: Нямам морално право да откажа дарение....и рушвет.
  • 2 вярващ в.......

    0 0 Отговор
    ...и Българското духовенство започна да се чувства като изметта на света",-а дали пък не е точно така,след като съвсем мъничко се
    пооткрехна така ревниво пазената църковна"независимост??!!!....
  • 3 $$$$

    0 0 Отговор
    Този прави ли разлика от дарение за църквата и дарение за лично ползване!! То излиза , че ако някой му даде секс играчки, той няма да се възпротиви! Точно като църковен служител трябва да е много внимателен какво и от кого взема!! Ама за това трябва да си морално чист, да си отговорен и служител на Бога, а този е един двуличник.