Last news in Fakti

2 Януари, 2012 19:25 1 699 4

Интелектуалци защитиха църквата

  • църква-
  • интелектуалци-
  • досиета-
  • lincoln
Интелектуалци защитиха църквата - 1
Снимка: БГНЕС

Възмутени преди всичко леви интелектуалци призоваха за подкрепа на Българската православна църква. "Набира скорост една зловеща тенденция - да се обругава всичко, което е изконно българско, всичко, което напомня за великите традиции на националната ни идентичност и култура”, се казва в тяхно изявление, изпратено до медиите.

"Има православие, има България. Без Българската православна църква, българският народ и българската държава нямат бъдеще”, пишат интелектуалците, които са "огорчени и възмутени от интригите и нечистоплътните атаки срещу Светата Българска православна църква".

Припомняме, че напоследък църквата бе разбулена на два скандала – луксозната лимузина на дядо Кирил, както и проверката на Комисията по досиетата.

"Отродителската психология се прокламира като едва ли не първо условие за приобщеността ни към Европейския съюз от политици и за жалост от някои медии. С отблъскващи манипулации се прави опит да се подменят фундаментални ценности, каузи и национални цели. Преследва се подлата цел достойните архиереи, които защищават православието и отечественото достойнство и чест, да бъдат принизени в очите на паството."

"Целта е ясна - лесно се управлява стадо, чийто духовни пастири са разпиляни или компрометирани. А всеки разумен човек в България знае, че най-голяма заслуга за оцеляването на Отечеството през последните хиляда и сто години има именно Българската Православна Църква. През това хилядолетие, наситено с върховни изпитни и потресения, истинският защитник и самоотвержен пазител на българското е било именно Православието."

"Всички ние, миряни и духовенство, съставляваме Светата Православна Църква и от нашите общи усилия, вяра и подвизи зависи утвърждаването на правдата и доброто на българската земя. Ние не можем да бъдем равнодушни и безразлични, когато недобросъвестни и невярващи със зли думи, лъжи и клевети се опитват да разрушат, да разградят България и я обрекат на нови мъки и страдания. Знаем, че това никак не е случайно, а е премерено и добре организирано действие срещу всичко свято и скъпо за българите и християните.

Нека не се поддаваме на това зло, което ще ни донесе нови злини и страдания. Днес повече от всякога е необходимо да пазим единството на Църквата, а също и чистотата и силата на Светото Православие, за да бъдем по-силни и по-уверени в преодоляването на тежките изпитания, които ни се налага да изтърпим", призовават в писмото.

Изявлението е адресирано до Негово Светейшество Максим, Патриарх Български и членовете на Светия Синод, и е подписано от:

Антон Дончев - писател, академик
Ангел Гълъбов - академик, вирусолог
Андрей Пантев - професор, историк
Борислав Стоев - художник, професор
Васил Проданов - философ, чл. кор.
Венцеслав Кисьов - професор, актьор и поет
Георги Бакалов - историк, професор
Георги Марков - историк, академик
Дамян Дамянов - професор, член кореспондент
Дора Бонева - художник
Стефан Драгостинов - професор, композитор
Иван Юхновски - академик, химик органик
Иван Маразов - професор, изкуствовед
Иван Гайтанджиев - журналист, посланик
Иван Гранитски - писател, литературен критик, издател
Ивайло Мирчев - професор, художник
Константин Косев - академик, историк
Красимир Спасов - професор, режисьор
Любен Зидаров - художник, професор
Любомир Левчев - поет
Панко Анчев - литературовед, почетен доктор на Литературния
институт "М. Горки" - Москва
Пенко Русев - филмов продуцент
Славчо Вълчанов - професор по богословие
Тихомир Стойчев - експерт по национална сигурност
Хайгашод Агасян - композитор

Подписката е отворена за всички, които желаят да се присъединят. Информацията е на БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иван димитров

    0 0 Отговор
    тази тенденция за унищожаване на православието е подета още от времето на филип димитров и раскола , който организираха с цел собственното им обогатяване.
    В Светото Евангелие пише "ще дойде време когато всеки който Ви убие ще мисли че принася Богу служба"
    Бог е търпелив и милостив но и строго наказва всеки ,който нарушава закана.

    Коментиран от #4

  • 2 нокомун

    0 0 Отговор
    откога на агентите на дс им викат интелектуалци,боже какво чакаш
  • 3 васко

    0 1 Отговор
    тези които топеха преди кой влиза в храма сега го защитават,мерзавци мястото ви е в северна корея
  • 4 Jesika

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "иван димитров ":

    @1 За съжаления църквата е най-голямата мафия в световен мащаб. А това дето го разправяш че Бог е търпелив и милостив но и строго наказва всеки ,който нарушава закана също са глупости на търкалета. Ако имаше бог нямаше да има загинали млади хора и почернени семейства. Нямаше да има дечица, болни от нелечими заболявания. Лично познавам момче, което загина по много нелеп начин, така и не пожелаха да разследват какво се е случило и кой е виновен за неговата смърт. Една седмица беше в изкуствена кома, през това време всички роднини обиколихме къде имаше църква, за да се молим за неговото оцеляване, Така и не стана. Аз не познавам по-добро, умно, възпитано момче като него, не е казал лоша дума на никой. За какво твоя господ го наказа, като и на мравката път правеше. А в същото време престъпници се разхождат на свобода и с толкова грехове господ не ги наказва. Нещо няма логика......