11 Януари, 2012 15:54 1 698 3

Археолозите да работят с ватенки и печки, Павлова да им държи чадър

  • струма-
  • магистрала-
  • археолози-
  • находки

Строителите обещаха да съдействат на археолозите

Археолозите да работят с ватенки и печки, Павлова да им държи чадър - 1
Снимка: БГНЕС

Каквото има като находки, ще отиде в музеите. Може и тук да има музей. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който се запозна с хода на строителните работи на Лот 1 на автомагистрала „Струма” - Долна Диканя – Дупница и разглежда археологическите находки, констатирани по трасето.

Премиерът каза, че не трябва да има изоставане в строежа на магистралата, за да не връщаме пари на Брюксел. Ние сме 50 години назад и встрани и няма да променяме графика за строителството, заяви Борисов. Строителите на магистралата обещаха, че ще съдействат на археолозите.

„Работим, паралелно с това проучвате, каквото има ценно, Дай Боже да намерите, отива в музеите или можем да направим един музей тук отстрани“, каза премиерът. „Сега копаем от двете страни, това тук остава, каза Борисов който видя на място разкрития от тракийски некропол“, допълни той.

До края на юни археолозите обещаха да се справят с проучванията на находките в района, за да не спира строителството, като заявиха, че свършеното досега е героизъм. Борисов заяви, че няма да чака проучвания до август и септември. „Облечете ватенки, ще сложите калорифери. Има сняг три дни. Ще работят както всички работници работят в България“, заяви министър-председателят.

„Когато пръстта е по-твърда от керамиката, не можем да работим“, обясни Анета Бекъмска от Археологическия музей в Перник. „Ще ви я подгреем, ще докараме калорифери тук“, контрира я Борисов. „22 години, да не говорим 40 преди това, не е пипано и днес му е дошло времето. Ние ще върнем накрая парите на Брюксел заради това, че хладно ви било“, отговори той.

Строителите заявиха, че няма да променят графика и обещаха палатка на археолозите. Премиерът добави, че ако е необходимо регионалният министър Лиляна Павлова „ще идва и ще държи чадър”.

Напрежението между археолозите и управляващите се породи в края на миналата година, след като от стенограмата на заседание на правителството стана ясно, че според министъра на регионалното развитие и благоустройството те „саботират строителството“ на магистралите.

Два археологически музея саботират строителството на магистрала „Струма”, казва Лиляна Павлова на колегите си. По думите й  има проблем в участъка Белокопитово-Каспичан с Археологическия музей-Шумен и с АМ „Струма” ЛОТ 1, където два археологически музея – в Кюстендил и Перник, саботират строителството на магистралата.

„Продължават изнудванията. В момента искат да ни спрат АМ „Струма”, 300 метра от най-важния изкоп на най-дълбокото място, където трябва да изземваме земна маса, само защото трябва да се правят най-рано до септември догодина разкопки и проучвания”, казва Павлова.

Премиерът Бойко Борисов препоръчва на финансовия министър Симеон Дянков още същия ден да се заеме проблема.

Според Дянков тази година за археология са дадени три пъти повече пари, отколкото миналата година. А за следващата година по бюджет парите се удвояват.

„Дали сме им пет милиона само за 2011 г. за какви ли не обекти, но те за всеки обект искат още да копаят. И то на най-важния участък на магистралата, където ще е най-големият виадукт на АМ „Струма”, трябва да спрем, да не копаем”, категорична е  министър Павлова

„Техните номера са ми известни”, казва в отговор Борисов.

Днес премиерът инспектира строежа на магистралата, заедно с министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски, и председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

Строителството на 17-километровия участък започна на 1 октомври миналата година и се извършва от Консорциум „Струма 1“. Стойността на проекта е 58 534 000 лв. без ДДС.

Обектът ще бъде изграден с финансовата подкрепа на ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Автомагистрала “Струма” е част от Трансевропейската транспортна мрежа по направление на Общоевропейски транспортен коридор ІV в отсечката от пътен възел “Даскалово” до ГКПП Кулата. По магистрала „Струма“ се осъществява и пътният трафик за Гърция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слуга на Тошо тиквата

    0 0 Отговор
    Борисов стана много нагъл.Преди говореше за учителя си Т.Живков,че е направил много а сега,че 40год. нищо не е правено.Храни куче да те лае.
  • 2 сеир.бг

    0 1 Отговор
    ББ-смешник,
  • 3 fen

    0 0 Отговор
    Една от 11 до 15 годишна циганка, вместо да учи, роди първото дете, си осигурява автоматично следните детски и помощи:
    - 100 лв. детски МЕСЕЧНО до навършване 1 година на циганчето
    … … … (след 1-та година тези 100 лв. месечно продължават да се дават, но вече като соц. помощ)
    … – 35 лв. детски МЕСЕЧНО до 18 г. на циганчето
    … … – 20 лв. детски МЕСЕЧНО от партия „Евророма“
    - още 2,15 лв. МЕСЕЧНО допълнителна помощ за достигане на семейния ДМД
    (ДМД = Диференциран минимален доход по закона за социално подпомагане)
    - 150 лв. ЕДНОКРАТНА помощ за бременност
    - 250 лв. ЕДНОКРАТНА помощ за раждане на първо дете
    - 284 лв. ЕДНОКРАТНА енергийна помощ
    - 325 лв. е максимумът на т.н. „КРАТНА ПОМОЩ“, за посрещане на инцидентни обстоятелства
    - 4 пъти хранителни помощи (2 пъти от ЕС, от ДФЗ и от БЧК)
    Това прави около 240 лв. чисто (без никакви данъци върху тях) МЕСЕЧНО!!!
    Освен това циганката потребява няколкостотин лева на месец ток и вода, дето ги плащаме НИЕ !!!
    Много цигански семейства имат вече от 20 до 50 000 лв. неплатени сметки само за ток!!!
    Освен това не плаща данък-сгради и такса-смет!!!
    Освен това държавата плаща ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ на всички цигани!!! … Не знам на каква стойност!!!
    Т.е., истинският резултативен доход на тази циганка, преди да почне да краде, е далеч над 500 лв.
    А на работещата за минималната заплатка „бяла робиня“ на 240 лв. БРУТО, доходът е 188 лв. НЕТО, след като държавата им прибере почти 22% за осигуровки и данъци!!!
    НАКРАЯ СЕ ОКАЗВА, ЧЕ НЕРАБОТЕЩАТА ЦИГАНКА (само с 1 дете !), ПОЛУЧАВА 3 (три) ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ РАБОТЕЩАТА БЯЛА за МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА!!!
    Не забравяйте, че тази 11-15г. циганка, освен че взема детски, нейните родители също вземат детски за нея, щото тя още няма 18г.
    Равни права и задължения за всички български граждани! Не на дискриминацията!!!