Last news in Fakti

27 Декември, 2011 07:32 1 751 0

Борисов в Русе

  • борисов-
  • русе-
  • опера

Открива реконструираната сграда на операта

Тържествено откриване на обновената сграда и реконструираната зала на Държавна опера – Русе ще се състои днес от 19 часа. Очаква се лично министър-председателят Бойко Борисов да пререже лентата.

Реставрираната зала, изящно подредена с нови столове в ретро-облик, подходящ за историческото минало на русенския оперен театър, акустично подобрена, с реконструиран балкон, нови плоскости и тапети, покрили стените, ще посрещне с празничен концерт взискателната русенска публика.

Ще бъде представена в концертно изпълнение любимата по цял свят кантата „Кармина Бурана” от Карл Орф. Солисти ще бъдат сопраното Мария Цветкова, баритонът, родствено и съдбовно свързан чрез прославените си родители с Русенската опера Венцеслав Анастасов и контратенорът от Румъния в ролята на печения лебед Владимир Катана – носител на втора награда на таз-годишния Шубертов конкурс в Русе. Оркестърът и хорът на Държавна опера – Русе ще бъдат под диригентството на Найден Тодоров.

Русенската опера е създадена през 1949 година като наследник на създадената през 1919 година Оперна Дружба. От началото на 50-те години се помещава в настоящата си сграда. Ремонтирана е през 80-те години на 20 век и настоящият ремонт бе крайно наложителен. Предстои ремонт на сцената и на сценичната техника. За да се осъществи ремонтът и обновяването на сградата и залата, заслуги имат както държавата в лицето на Министерството на културата и министър Вежди Рашидов и Министерството на регионалното развитие и бившия министър Росен Плевнелиев, така и Община Русе в лицето на кмета на града Пламен Стоилов и депутатът от Партия ГЕРБ г-н Пламен Нунев. За отпускане на допълнителни средства през лятото лично се застъпи дори министър-председателят Бойко Борисов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА