Last news in Fakti

27 Декември, 2011 21:17 1 359 6

Училища отказвали да запишат ромчета

  • роми-
  • училища

И в детските градини не ги искали заради хигиената

Училища не искат да запишат ромски деца, като основният аргумент е, че нямат места, обявиха от сдружение "Деца и юноши". Организацията работи по проект за включване в училище и в детска градина на деца от 3 до 16-годишна възраст от три ромски квартала на София.

От сдружението заявиха, че много трудно директорите откликват на желанието им да запишат ромски деца в училище. От 59 деца, с които работи организацията, са записани едва 12. Притесненията на директорите са свързани най-вече с това да не се наруши процентното отношение между децата от български и ромски произход.

Друг мотив за отказ е, че родителите на деца с български произход биха ги отписали от съответното училище, обясни изпълнителният директор на сдружението Марияна Писарска.

"Необходимо е да се измести фокусът от това не как изглеждат децата и от какъв произход са, а към необходимостта да се образоват и изградят като пълноправни хора", коментира тя.

Според сдружението проблем при голяма част от ромските деца, които скитат по улиците, е и нагласата на семействата им. "Трудно е да убедиш ромите, че образованието е необходимост", коментира Александър Малински от организацията. Той съобщи, че 75 на сто от записаните на училище деца продължават да посещават занятия, но за останалите 25 процента се полагат много усилия.

“В първите класове има много момичета, но в по-горните вече - шести-седми клас - момичетата започват да отпадат. Децата биват спирани от училище от родителите, защото им е време да се омъжват, от страх да не бъдат откраднати и т. н.", посочи той.

Малински заяви, че често и детски градини отказват да приемат деца от ромски произход, но основна причина в тези случаи е хигиената. “Когато родителите водят  децата си мръсни в детската градина, оттам имат пълни основания да ги върнат, както и от училище“, каза Малински.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mercedes-Benz

    1 0 Отговор
    Еми много ясно,че ще отказват,то бутилка с алкохол може ли да се запише да учи в училище??? Доколкото помня рома е вид алкохол
  • 2 Ром

    1 0 Отговор
    Запишете ги в 134-то училище "Димчо Дебелянов" на ул.Пиротска.Там има места.Може да ги запишете и в лицея в "Горна баня",там също има места.
  • 3 Петър

    1 0 Отговор
    Ами кой луд родител ще остави детето си да се пълни с бълхи и зарази,нормално е да се изисква хигиена.
  • 4 ina

    1 0 Отговор
    Чудя се как съществува тази държава? Много крадене отвсякъде а си имаме и бол цигани неграмотни с много деца?Дали някога ще се оправим????????????????????
  • 5 гост

    1 0 Отговор
    А в Дупница от ромчета няма места за българчета това значи ли че можем да съдим държавата за дискриминация на българите
  • 6 Димитър

    1 0 Отговор
    Тая п..лаче не иска образование, иска много бой. Само здрава ръка ще ги оправи. Тези се множат като животни навремето, трябва спешно да се вземат мерки. Лошото е че само им се плащам социални и детски за да отглеждат из..ди, от които никой няма полза. Спете им парите, аз не искам да им давам от моите данъци нищо!