Last news in Fakti

28 Декември, 2011 12:01 843 0

Кашъмов: Правосъдното министерство само ще прецени своите ходове

  • кашъмов-
  • правосъдие-
  • министерство-
  • деница петкова
Кашъмов: Правосъдното министерство само ще прецени своите ходове - 1
Снимка: БГНЕС

Смятам, че е много важно, че в България се започва дебат по отношение решенията на Европейския съд по правата на човек. Това заяви в предаването на БНР "Преди всички" Александър Кашъмов - ръководител на правния екип на програма "Достъп до информация".

Той коментира назначаването на все още не встъпилата на поста си съдия от Бургас Деница Петкова, определена за зам.-министър в екипа на Диана Ковачева. Последните дни извадиха на бял свят информация за дело, което тя е гледала срещу бургаския журналист Катя Касабова, въз основа на което по-късно България е осъдена от съда в Страсбург. Адвокат по делото тогава е бил Александър Кашъмов.

"Ще се върна към 2002 г., когато поех защитата на Катя Касабова. На първо място смятам за много важно, че в България се започва един дебат по решенията на Европейския съд по правата на човека. Обикновено се постановяват стотици решения срещу България, след което никой не си задава въпроса защо се стига до такива решения за констатирани нарушения. Към този акт 47страни от Европа са се присъединили и са поели обещание да го спазват. Връщането към решенията на този съд е много здравословно за българското общество, въпреки че магистратите не носят отговорност по тях” посочи Кашъмов. Ето как се обосновава той:

ЕС казва, че законът в България не нарушава Конвенцията, но че съдилищата в България явно не са обърнали внимание на няколко фактора, които са били от значение по случая.

Първо, представена е позицията на засегнатите от Инспектората по образование в Бургас в публикацията.

На второ място се изтъква факта, че е имало вътрешна проверка на МО, която открила десетки нарушения, към които има много явен обществен интерес. Фактът, че не е дадена публичност на случая е обосновало публикацията.

Всички тези неща са пренебрегнати от българските съдилища, които са се занимавали със случая.

Това са конкретни пропуски отбелязани в решението на ЕС.

В случая е важно, че нито един от тримата съдии на втора инстанции не са изразили особено мнение и единодушно са потвърдили присъдата. Окръжният съд /ОС/ в Бургас смята, че липсва нагледно журналистическо разследване, като пропуска и премълчава споменатите обстоятелства. ОС приема нещо много по-смущаващо. Той приема, че в действителност публикацията е била в обществен интерес, но това не обосновавало да не бъде наложена наказателна отговорност с мотива, че подбудите не са изключващо отговорността обстоятелство, а следва да се отчетат само като смекчаващо обстоятелство. Явно нарушението не е в закона, а в прилагането му от съда.

От тук нататък правосъдното министерство само ще прецени своите ходове. Това е политическа власт и тя сама решава нещата. Като всяка легитимна власт при демокрацията, тя би трябвало да се съобрази с обществените очаквания. Точно това министерство има тежката роля да върши реформа в съдебната система и всеки пропуск би се отразил негативно в бъдеще. За подобна отговорна работа е нужен авторитет и при отсъствието му се затруднява стиковането между изпълнителната и съдебната власт.

В случая припомням, че 7 съдии от Европейския съд по правата на човека от 7 различни държави са приели единодушно наличието нарушения в този конкретен казус. Практиката на този съд служи да се развива нашия съд, но това не се взима под внимание. Прогнозирам, че това ще бъде един много труден избор на политическата власт.”
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА