Last news in Fakti

29 Декември, 2011 12:24 2 617 2

Деница Петкова отговори писмено на обвиненията

  • деница петкова-
  • диана ковачева-
  • правосъдие

Всички съдии, участвали в делото срещу Катя Касабова, сме приложили точно закона

Новият заместник-министър на правосъдието Деница Вълкова-Петкова, чийто избор предизвика обществена полемика през последната седмица, отговори в писмена форма на обвиненията на бургаските журналисти Катя Касабова и Божидар Божков.

В писмено изявление до медиите тя заявява, че никога не е участвала в разглеждане на наказателни дела от или срещу Божидар Божков и не е запозната с фактите по казуса, поради което не би могла да коментира този случай.

Съдия Петкова е категорична, че първата присъда срещу Касабова е била постановена от Председателя на Районния съд в Бургас. След това решението е било обжалвано и потвърдено от бургаския Окръжен съд. По думите на Деница Петкова, в това дело тя е участвала като съдия-докладчик, заедно с други съдии от същия съд.

„Окръжният съд прие по-лека форма на вина от тази, която беше приел Районният съд, поради което отказа да уважи жалбите и да увеличи обезщетенията на пострадалите. Изложените от мен мотиви към решението за осъждане на Катя Касабова и, че тя не е действала като отговорен журналист, се възприемат и от Европейския съд в §68 от Решението му от 19. 04. 2011 г.

Категорично заявявам, че всички съдии, които сме участвали в разглеждането на делото срещу Катя Касабова, сме приложили точно действащия закон", се казва в изявлението на съдия Деница Вълкова - Петкова.

Вчера министърът на правосъдието Диана Ковачева защити заместничката си Деница Петкова. Тя обясни пред репортери, че Петкова ще има възможност да обясни казуса и призова да не се говори наизуст по темата. Министърът определи бургаската съдийка като добър наказателен съдия и допълни, че такива трябвало да бъдат насърчавани.

Ден по-рано Касабова и Божков призоваха от ефира на бТВ премиера да преосмисли решението си за назначението на Петкова. Двамата журналисти са осъдени след разследване за корупция сред инспекторите на МОМН.

Случаят датира отпреди 11 години, когато инспектори създават комисия, която да прецени кои деца с тежки заболявания могат да влязат в елитните бургаски училища без изпит. Така в езиковите гимназии в града влизат 74 деца, които са напълно здрави, но документите за техните заболявания са подправени.

Най-драстичният случай е на дъщеря на местен партиен шеф на СДС, в чиито документи било записано, че единият й крак е по-къс от другия с 3 сантиметра. След като е приета в елитна гимназия, дъщерята на синия активист има шестица по физическо и то точно в дисциплината бягане, заяви Божидар Божков.

Въпреки явните нарушения Катя Касабова е осъдена от тогавашната съдийка и новоназначен зам.-министър на правосъдието Деница Петкова за клевета по дело, заведено от инспекторите. Тези хора все още работят в Инспектората към МОМН, недоумяват журналистите. Те обжалват присъдата си в европейския съд, който осъжда България за нарушено право на изразяване от страна на журналистите.Това е и единствената присъда на нашата страна за нарушаване на това основно право.

Категорична съм, че съдия Петкова ни издаде присъди с умисъл. Тогава политици, магистрати и висша администрация в Бургас бяха едно цяло. Така те се опитаха нас да ни изкарат престъпници, а прикриха престъпления заради деца с вродени заболявания, които ние разкрихме, заяви журналистката Катя Касабова, едно от потърпевшите.

Тя изтъкна, че при присъдата си съдия Петкова се е основавала на съветското право, а нейната защита се е опитвала да докаже, че съдът в Бургас пренебрегва Европейската конвенция за правата на човека. През този период България беше в предсъединителна фаза и съдия Петкова би трябвало да е била наясно с европейските норми. Въпреки това получих присъда да платя 7 500 лева за оклеветяване на инспектор от образованието, заяви журналистката.

Касабова обясни, че след тяхното разследване са били извършени проверки от МЗ и образованието които са довели до промяна на законодателството и смяна на системата на обучение на деца с вродени заболявания.

Бургаската журналистка би категорична, че премиерът Борисов и новият правосъден министър трябва сериозно да се замислят върху назначението на скандалната съдийка Деница Петкова.

Тя посъветва министър-председателят да поиска от МВР – Бургас справка за работа и кариерата на съдия Петкова. Според Касабова скандалната магистратка се е промъкнала до най-висшите етажи на властта със съмнително образование и без необходимият стаж и професионален опит.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 уаст

    0 0 Отговор
    ами млада девойка палава и дащна как няма да се издигне бързо
  • 2 Мая Ангелова

    0 0 Отговор
    Не разбрах бившата свекърва подкрепя ли я още или не и защо носи четвърто име като се е разделила със съдийския син