28 Декември, 2011 20:44 1 915 0

Местят коритото на Марица

  • пловдив- свиленград-
  • железопътен транспорт-
  • марица-
  • пловдив

Строителството на новия жп мост над река Марица изисква изместване на коритото на реката, съобщиха от фирмата-строител. Тя ще работи по изграждането на мостовите обекти по жп линията Свиленград - турска граница. Участъкът е част от проекта за реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив - Свиленград - турска/гръцка граница, чийто възложител е Национална компания "Железопътна инфраструктура", пише пловдивският информационен сайт Plovdiv24.

Новият мост над Марица е с дължина 433 м и ще е най-дългият мост с релси в България. Широчината му е 7,5 м. Новото съоръжение е арково, има 10 сводови отвора с диаметър на дъгите от 40 м.

До момента са изградени седем свода, като остават още три. Коритото на реката ще бъде коригирано така, че Марица да минава временно под вече изградените участъци от моста.

Това ще позволи строителството в прекъснатата част от съоръжението. След завършването на обекта насипите по течението ще бъдат премахнати и реката ще се върне в сегашното си корито.

По план трябва до юни 2012 г. мостът да бъде завършен и по единствения му коловоз да започнат да преминават влакове в двете посоки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА