Last news in Fakti

3 Януари, 2012 10:33 745 0

Фирма на Ковачки е осъдена да плати над 420 000 лв. на държавата

  • христо ковачки-
  • концесия

Пернишкият окръжен съд осъди най-голямото въгледобивно предприятие в региона "Мини открит въгледобив" ЕАД на Христо Ковачки да плати на държавата 423 703,52 лв. концесионно възнаграждение.

Сумата е дължима за второто шестмесечие на 2009 г. и първото полугодие на 2010 г. на основание концесионен договор от 2003 г., заедно със законната лихва върху двете главници, считано от датата на предявяване на иска, съобщават от съда.

В края на януари миналата година енергийното министерство предяви иск за 657 239 лв. към "Мини открит въгледобив" за забавено плащане на концесионно възнаграждение. Според договора между ведомството и пернишката мина, тя трябва да изплаща на всеки шест месеца възнаграждение, равняващо се на процент от реализираните доходи на дружеството.

Пернишкият окръжен съд отхвърли иска за заплащане на концесионно възнаграждение за второто полугодие на 2009 г. за разликата до пълния предявен размер, както и претенциите за заплащане на лихва за забава като неоснователни и недоказани. Пернишката мина трябва да плати и направените разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Министерство заведе общо 6 дела миналата пролет срещу фирми, свързани с Ковачки. Три от тях бяха прекратени, след като длъжниците платиха концесионните си такси.

През декември Медиапул съобщи, че "Въгледобив Бобов дол" е погасил частично задължението си и е осъден на първа инстанция да плати 192 хил. лв.

Мина "Черно море – Бургас“ на първа инстанция е осъдена да плати 571 хил. лв, плюс съдебните разноски по делото, но решението се обжалва от концесионера.

През април 2010 г. Ковачки бе осъден от Софийския градски съд на 3 години условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок за укрити данъци, с които е ощетил хазната с 16.7 милиона лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА