Last news in Fakti

4 Януари, 2012 14:41 1 168 0

Борисов да говори за своето наследство

  • договори-
  • борисов-
  • станишев

Станишев предрича трудна година и възможни избори

Борисов да говори за своето наследство - 1
Снимка: БГНЕС

Бих препоръчал премиерът да говори повече за своето наследство. Доближавайки края на неговия мандат, да мисли за това, а не за предишното правителство. Това заяви пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев по повод думите на Бойко Борисов, че държавата трябва да спести около 3 млрд. лв. през тази година за стари дългове.

„Г-н Борисов вчера за пореден път се е опитал да се извинява за своите проблеми, решения и неуспехи с предишното правителство, също и че имало много неразплатени борчове. Съжалявам, че отново трябва да вляза в ролята на икономически просветител и да му припомня конкретни факти”, коментира Станишев.

По думите му, през юли 2005 г. държавният консолидиран дълг на България е бил 31% от БВП, а през юни 2009 г. държавният дълг е намален на 14% от БВП. „Това е наследството на „лошата тройна коалиция”. Оставихме на г-н Борисов и фискален резерв от 8 200 000 000 лева. Балансът беше такъв, че можехме да изплатим дълга предсрочно и да оставим България без фискален резерв, но и без никакъв дълг, което щеше да бъде прецедент в Европейския съюз“, заяви лидерът на БСП.

Станишев посочи, за две години и половина управление на ГЕРБ държавният дълг е нараснал с 2 млрд. лв. „Освен че половината от фискалния резерв беше изяден и планират до края на мандата си техният дълг и изяденият резерв да бъде около 10 млрд. лв. надолу. Това ще бъде наследството на правителството на ГЕРБ за следващото правителство”, каза още лидерът на червените.

Днес социалистите организираха традиционното теглене на късмети от новогодишната баница пред журналисти. „Ще станеш ръководен фактор, направо главен редактор”, е късметът, изтеглен от Станишев, който коментира, че ни очаква  напрегната година, а е възможно и провеждането на предсрочни избори.

„За БСП тази година също ще е важна, защото получихме не малко доверие на президентските и местните избори и разбираме това като отговорност. Ще се постараем тази година да бъдем ясна, категорична и аргументирана опозиция. За нас властта не е самоцел. Не е идеята ние да вземем властта, а нещата да станат по-добри”, коментира лидерът на БСП.

Той пожела 2012 да бъде година на връщане на нормалния диалог по сериозните теми – за икономическото състояние на България и за европейското бъдеще на страната. „Вече трета година живеем в много деформиран публичен свят”, коментира Станишев.

Той пожела на журналистите да провокират истински диалог, защото е важно обществото да е правилно информирано и заръча медиите да изпълняват задачите си с гражданска отговорност, защото формират общественото мнение, отразяват събитията и ги интерпретират. Станишев пожела всеки като гражданин да помогне за това в България демокрацията да надделее.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА