Last news in Fakti

3 Януари, 2012 14:50 2 229 3

Борисов: Договори не се подписват в пиано-бар

  • софия-
  • бойко борисов-
  • договори-
  • пиано-бар-
  • строим-
  • спести-
  • държавата

Строим повече отколкото по време на кризата.Около 3 милиарда трябва да спести държавата през 2012 г.

Борисов: Договори не се подписват в пиано-бар - 1
Снимка БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

Сега строим повече, отколкото в годините преди кризата, сподели премиерът Бойко Борисов в интервю пред БНТ в първите часове на Нова година. Доста от институциите вече са се включили в електронното правителство, до 7 месеца то ще е готово. Около 3 млрд. трябва да спести държавата през тази година за стари дългове. Задължително през 2012 г. трябва да продължи финансово-икономическата стабилност на страната, да се усвоят 4-4,5 млрд. евро от европрограмите, лятото да бъде пуснато цялото метро, магистрала Тракия, естакадата Меден Рудник, Дунав мост 2.

В отговор на въпрос кои грешки, които са допуснали със сигурност не искате да допуснете Вие и не искате да допуснат и вашите министри, Борисов дава неефективния, според него проект Бургас – Александруполис или проектът „Белене”. „Ние в момента се съдим и трябва да даваме пари за нищо. Един крайно неефективен за страната проект, застрашаващ екологията. Или проектът „Белене”- похарчени милиарди и в същото време неподписан договор нереален, няма цена, няма ескалация, няма срокове, няма нищо, а похарчени вече милиарди. Това е безобразие. За „Цанков камък”, те казват е ми не се връщайте към миналото. Е ми да не се връщаме, ама един милиард лева са отишли за 80 мегавата електроенергия. В сегашния бюджет сме сложили още 30 милиона за откритото преди две години на Станишев Водно огледало. Това понеже са си платили техните неща. Е ми тези 300 милиона за влаковете?! Защо са взели влакове без да ги платят. Това честно ли е, почтено ли е, държавническо ли е?!Това е безобразие. До този момент моето правителство не го прави”, каза Борисов.
Как ще се отрази на отношенията с Владимир Путин решението все пак за излизане на България от проекта  „Бургас-Александруполис”, Борисов е категоричен: „Какво да се отнася? Ние трябва да мислим първо за нашите си отношения. Ако възникне екокатастрофа от този проект, кой ще носи отговорност – Путин или аз, ако го подпиша? Милиарди в туризма, които ще загубят – кой ще носи отговорност – Путин или аз? Като им казах – я, сложете 2-3 млрд. гаранция, щом е безопасен проекта, що не го сложат? „Белене” по този начин, ако я подпиша както искаха или както бяха я договорили, какво ще стане, ако след 10 години пак спрат руските реактори, както 1-ви, 2-ри, 3-ти и 4-ти от Брюксел? Факт. Какво ще стане? Българският народ ще плати още 6 млрд., отгоре, евра – 12 млрд. лв. отгоре, защо? Ако я подпишем така – без да знаем колко ще струва цената на тока, къде ще го продаваме? Допълнително сложи, трябва да имаме в бюджета още 1 млрд. за електропреносна система от „Белене” до централа. Като са ги правили тези неща, защо не са мислили? И не на последно място, ако има авария в ядрена централа на територията на една държава, 100% отговорната държава е тя. Държавата, на чиято територия е централата. Не е Путин, не е Меркел, не е никой. България ще плати всичко, както Япония. Сиреч ще я заличат от картата. И за това, когато се подписва подобен проект, той трябва да бъде изгледан, изпипан, а не в пиано-бар да се подписва. Както беше подписан в пиано-бар. Разбирате ли? За ядрена централа, за петролопроводи, газопроводи се подписва в пиано-бар, на коляно. И то как го подписват, нали ви го четох договора? Подписваме го, ама, 1 година след това трябва да си изчистим детайлите. Що го подписвате? Все едно на твоя език да го кажа – ще се женя днеска, ама, след 1 година ще започна да спя с жена ми. Това са правили. Ама, след 1 година тя е избягала вече жената”.
Борисов се възмути и от сделката с  двата„Еърбъс” . „То такъв самолет са взели, че той не може нито до САЩ, нито до Бразилия да лети. Той е пътнически самолет. То може да го пращаме за въздушно такси да работи. Той не е правителствен дори, само е боядисан като такъв. Смешно управление. Но да не си разваляме настроението, защото е Нова година. И пожелавам на всички още веднъж да са живи и здрави и да се справят с трудностите, защото ще има такива, в цял свят ги има”, заключава премиерът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    0 0 Отговор
    Я вземи да роботиш вече, стига си се оплаквал. Писна ми вече от тези брътвежи! Според мен г-н Борисов е много правилно да се вземат кредити за развитието на икономиката, доказан факт.
    А тези вече направени разходи за Белене какво, да ги забравим ли?
  • 2 Гладиола

    1 0 Отговор
    ТОЯ БОЛЕН ЧОВЕЧЕЦ НЕ СПРЯ ДА СЕ ХВАЛИ И ИЗЛАГА.Ако не унищожаваше народа,щеше да бъде смешно и забавно.Жалко за българите.Отиват си благодарение на самовлюбени типове като Боко.
  • 3 Ивайло Петров

    0 0 Отговор
    Г-н Борисов иска да каже,че има и магистрали за тази работа,а как лесно си говорят за милиони,милярди евро,а на народа хладилниците му празни.