Last news in Fakti

10 Януари, 2012 16:11 1 336 0

Междуличностни конфликти и дребни интриги ще попречат на БСП

  • станишев-
  • избори-
  • първанов-
  • криза

Заради некадърността на правителството, всички ставаме потенциални престъпници, заяви Станишев

Междуличностни конфликти и дребни интриги ще попречат на БСП - 1
Снимка: БГНЕС

Амбицията ни е тази отчетно-изборна кампания да бъде изпълнена с политическо съдържание. Всяко друго съдържание, изпадане в междуличностни конфликти и дребни интриги, ще вреди на БСП в желанието й да спечели парламентарните избори с политика. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро. „Ако това бъде игра на когото и да било на местно или на национално ниво, няма да ни повярват“, заяви той.

Отговорността на БСП е огромна, смята Станишев. „Нашето дълбоко убеждение е, че ГЕРБ не води страната към никаква перспектива. Много хора все още на са го проумели и се връзват на обещанията. Работа има по-малко, правата ни са все по-слабо защитени, хората живеят все по-бедно. С тази политика на ГЕРБ ще бъдем в периферията“, каза той.

Станишев заяви, че се отнася към президента с уважение - като президент на Републиката и предположи, че вероятно Георги Първанов ще обяви намеренията си да се върне в партията след края на мандата си. „Тогава ще водим разговори като членове на една и съща политическа партия“, каза той.

Трябва да има ново изборно законодателство, според БСП. От ръководството на партията не очакват управляващите да допуснат това, но Коалиция за България ще настоява за цялостна промяна с изключване на тестове от настоящото, които смята за противоконституционни,.

„Изборният кодекс на ГЕРБ е опорочен от начина, по който се приемаше – със среднощни заседания навръх Коледа 2010 година“, заяви Сергей Станишев. „В полусънено състояние депутатите от ГЕРБ натискаха зелените копчета по команда на Искра Фидосова. Резултатите са налице – пълно опорочаване на изборите“, каза още той.

Правителството участва на страната на определени пазарни играчи във всеки един бранш. Във всеки сектор, чрез законодателство, чрез решение на правителството, се работи за един-двама или трима едри играчи и се смазва дребният и среден бизнес в България.

По думите на Станишев цялата икономическа политика на управляващите се свежда до бюджетни баланси – да няма свръхдефицит. „Това не е лошо, но е само една мярка, едно от условията за излизане от кризата. Той се пази не на базата на усилия за увеличаване на приходите, а се постига чрез орязване на социални права и ангажименти на държавата“, каза той.

Спорен лидера на БСП втора икономическа грешка на това правителство е, че държавата се е превърнала в основен дестабилизиращ фактор за икономиката. „Държавата спря да се разплаща и днес никой не може да каже, колко точно дължи на фирмите“, каза Станишев. Това е един от водещите фактори за увеличаване на междуфирмената задлъжнялост.

„Държавата се държи непредсказуемо. Кой в България може да си планира живота, да не говорим за пазарните субекти. Няма защо да се чудим защо в България икономическата криза е свършила само за г-н Дянков и г-н Борисов и близките им икономически кръгове“, каза червеният лидер.

Станишев заяви, че България, в резултат на наследството на предишното правителство, няма този фундаментален проблем, който имат голяма част от страните – публичен дълг, надхвърлящ 60 %. Въпреки това липсват предпоставки за икономически растеж през годината, който вероятно няма да надхвърли 1 %.
БСП подкрепя исканията на работещите в „Мини Марица изток”. Източникът на стачката според левицата подобно на протестите в БДЖ и на тези на фермерите, е лъжа на правителството и неизпълнение на обещанията.

Според Сергей Станишев стига се и до абсурди, например във връзка с палежите в страната. „Има и виц – по какво Дядо Коледа разбира, че е пристигнал в България – че му е подпалена шейничката“, каза той. Каква е реакцията на правителството - всеки, който ходи с туба, ще бъде арестуван. Не могат да почистят пътищата – всеки, който кара с летни гуми, ще бъде арестуван. Заради некадърността на правителството, всички ставаме потенциални престъпници, каза лидерът на БСП.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА