Last news in Fakti

12 Януари, 2012 09:22 837 1

В „Козлодуй“ има място за още три блока

  • трайчо трайков-
  • козлодуй-
  • белене-
  • ток

Електроразпределителните дружества трябва да инвестират повече

В „Козлодуй“ има място за още три блока - 1
Снимка: БГНЕС

В АЕЦ „Козлодуй“ има възможност да построим още три блока, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред ТВ7. С АЕЦ „Козлодуй“ ще се занимаваме още дълго. Искаме да увеличим с още 10 години експлоатацията на пети и шести блок. Няма по-евтин вариант от това. Има възможност за още три площадки за нов блок, обясни  Трайков. Можем да построим седми, осми и девети блок, ако искаме. Въпросът е от какво има нужда енергийната система, добави министърът.

Ситуацията с АЕЦ „Белене“" е динамична. Въпросът с финансирането ме интересува и мен. Единственият предложен вариант засега е само от Русия – като заем и акционерно участие.
Ние правим анализи и постоянно преговаряме за условията – каква лихва, за какъв период, обясни Трайков.

Според него има и вариант да дадем само терен на инвеститора. Ние обаче искаме да имаме мажоритарно участие от 51%. Вече сме платили за това и искаме тези активи да са справедливо отчетени, твърди икономическият министър. По думите му цената няма да е ясна, докато не са ясни условията.

Когато са правени анализите за „Белене“ се е мислело, че миналата година ще има дефицит на ток. Обаче се получиха 1100 мегавата излишък, коментира Трайков. Според него продължаваме да изнасяме и то на добри цени. От една нова АЕЦ обаче цената ще е 4 пъти по-висока от тази в „Козлодуй“ и трябва да е ясно ще има ли пазар, обясни Трайков.

Той все още няма ясен отговор защо беше нападнат директорът на АЕЦ „Козлодуй“.

Вчера около 800 домакинства нямаха електричество, сега вече трябва да са по-малко. Имаше паднали дървета върху далекопроводи. Много от тях в планински райони, които са трудно достъпни, поясни министърът. По думите му захранването в курортите „Банско“ и „Боровец“ е възстановено.

Всяка година електроразпределителните дружества инвестират между 200 и 300 млн. лв. Трябва да са повече, но това са парите, които определя Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Тези пари влизат в цената на енергията. Комисията обикновено одобрява най-важните инвестиции, за да може да се поддържа ниската цена на тока, коментира министърът състоянието на електропреносната мрежа в страната.

По думите му единствено през миналата година те са изнесли печалба към централите в чужбина, защото и държавата е поискала дивидент.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SSSR

    0 0 Отговор
    Това е нормалното решение - нов блок в коазлудуй .Има инфраструктора и всичко необходимо .