Last news in Fakti

24 Февруари, 2012 08:16 1 245 0

Няма проблеми с АЕЦ „Козлодуй“

  • козлодуй-
  • оборудване-
  • реактори
Няма проблеми с АЕЦ „Козлодуй“ - 1
Снимка: БГНЕС

Информацията, разпространена от руския сайт, че е доставено фалшиво оборудване в АЕЦ „Козлодуй“ и нас много ни притесни. Това призна пред бТВ изпълнителният директор на атомната централа Александър Николов.

„След часове ще изпратим писмо до фирмата доставчик, с копие до завода производител, с което ще настояваме за бърз отговор от тяхна страна. Предвижда се дори следващата седмица да се изпрати наш представител в руския завод ЗиО-Подолск", каза шефът на АЕЦ-а.

Той поясни, че по четири подгревателя са монтирани в V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй". По думите му, към момента няма проблеми с тях. „Те работят добре", добави той.

За да се разбере дали това оборудване е направено от некачествен метал, трябва да бъдат спрени двата блока, обясни Николов. „Веднъж годишно V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй" се спират за около 40 денонощия. Предстои тази процедура да стане и ще направим пълни проверки, като ще се допитаме и до експертите от БАН", каза той.

Вчера руска информационна агенция „Росбалт“ съобщи, че следствената служба на Русия разследва мащабни измами при производството на оборудване за ядрени централи в Русия и в чужбина, включително и България. Вече е арестуван директорът по снабдяването на машиностроителния завод „ЗиО-Подолск“ Сергей Шутов.

Според руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) оборудване за атомни централи е било произвеждано от далеч по-евтина от поръчаното качество стомана и разликата от цената си поделяли шефовете на редица големи предприятия от руския ядрен отрасъл.

Руските спецслужби проследили пратките и установили, че част от тях са доставени в АЕЦ „Козлодуй“. Само от доставката на 4 тръбни дъски (метален агрегат с формата на диск, през който минават тръби) незаконната печалба възлизала на 39 млн. рубли (около1 млн. евро), пише изданието.

В прессъобщение на „ЗиО-Подолск“ от януари 2011 г. се посочва, че 8 подгревателя са изработени по поръчка на българската фирма „Атомтоплопроект“, която отговаря за модернизация на системите за регенерация под високо налягане. Първите 4 агрегата са доставени през 2010 г., монтирани са на VІ блок и след успешни изпитания за въведени в експлоатация.

Другите четири агрегата са за V блок на българската централа и са изпратени за България в края на 2010 г. и началото на 2011 г., за да заменят подгревателите от колекторно-спирален тип. „Монтирането им на двата блока ще позволи да се увеличат надеждността и ефективността на АЕЦ „Козлодуй“, се казва в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА