Last news in Fakti

17 Януари, 2012 06:32 2 606 0

Диана Ковачева представя екипа си

  • диана ковачева-
  • правосъдие
Диана Ковачева представя екипа си - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Диана Ковачева ще представи екипа си днес от 13 ч. в заседателната зала на правосъдното ведомство. Ковачева пое на 30 ноември поста на избраната за вицепрезидент Маргарита Попова.

Още преди Коледа всички зам.-министри на правосъдието бяха сменени. Седмица след назначаването на Диана Ковачева оставка подаде първият от заместник-министрите на Попова - Христо Ангелов. Той беше освободен по негова молба от 14 декември.

На 22 декември премиерът Бойко Борисов назначи Велина Тодорова и Деница Вълкова-Петкова, след като досегашните заместник-министри Даниела Машева и Жанета Петрова подадоха молби за освобождаване.

На  мястото на Ангелов премиерът назначи прокурора Пламен Димитров. Той е роден през 1976 г. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски“, както и международната магистърска програма „Право на Европейския съюз“. Владее английски и испански език.

Работил е като следовател в Столичната следствена служба и като прокурор в Софийската районна и в Софийската градска прокуратура. От 2009 г. до момента е командирован в специализирани звена за подпомагане на разследването към ВКП.

За отличната си работа е повишен предсрочно от ВСС в ранг „прокурор в АП“. Носител е на наградата на името на италианския магистрат Джовани Фалконе за принос в борбата с престъпността.

Седмица по-късно Висшият съдебен съвет назначи Пламен Димитров за заместник-ръководител на Първоинстанционната специализирана наказателна прокуратура. Той остана на поста до 27 декември, когато отиде в министерството, но ще може да се върне в специализираната прокуратура след края на мандата си.

Велина Тодорова е завършила право в СУ „Св. Климент Охридски“, доцент е по гражданско и семейно право и доктор по социология. Специализирала е права на детето и семейно право в университета на Западен Лондон и в Оксфордския университет, Великобритания.

Била е директор на дирекция „Международни програми и сътрудничество“ в Държавната агенция за закрила на детето. От 2000 г. досега преподава в Пловдивския университет „П. Хилендарски“. В момента е директор на Института по правни науки на БАН.

Деница Петкова има магистратура по право от Бургаския свободен университет. През 16-годишния си юридически стаж 15 години е била съдия в районните съдилища в Карлово и Поморие и в Окръжния съд в Бургас. От 2009 г. е с ранг „съдия във ВКС и ВАС“.

В последните шест години е била и преподавател по наказателен процес в Правната клиника към Юридическия факултет на БСУ.

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА