6 Януари, 2012 12:23 9 429 4

Над 200 души на Мъжкото хоро в Калофер

  • калофер-
  • мъжко хоро-
  • традиции
Над 200 души на Мъжкото хоро в Калофер - 1
Снимки: БГНЕС

Точно в 8 часа Мъжкото хоро в Калофер, водено от кмета Румен Стоянов, под звуците на три гайди и с най-малкия участник в хорото Иван Беклиев, влезе в студените води на река "Тунджа", предаде БГНЕС.

Над 200 души се хванаха на това традиционна Мъжко хоро във водите на Тунджа. Всички знаем за уникалното отбелязване на Богоявление в Калофер и Мъжкото хоро в ледените води на реката. Малцина обаче са присъствали на подготовката му. Преди да потеглят към Тунджа под звуците на гайди и тъпани десетки калоферци се събират и остават заедно до сутринта. Това е така от двеста години насам. В родния град на Христо Ботев традицията е жива - в душите и сърцата на всички калоферци.

"Тази нощ е незабравима...Събираме се и пеем Ботевите песни, които обичаме и никога няма да забравим...Тази традиция, която е стара над двеста години никога няма да предадем. Това е Калофер. Това е България. Това е голяма чест за всички нас". Това каза пред БГНЕС кметът на Калофер Румен Стоянов преди да поведе хорото от семейната си къща към реката.

"Първият ми спомен за Богоявление е от времето, когато бях 12 - 13-годишен. Тогава беше яка зима, както ние казваме, но за съжаление, хвърляха купа, а не кръст...Така беше по онова време. Когато я хвърлиха тя се плъзна по леда и никой не скочи да я лови. На стотина метра от това място хвърлиха кръст от царевица, но там всички изпонаскачаха", разказа още Стоянов за времето, когато е било истински героизъм да спазваш традициите на Калофер.

Според легендата Калофер е основан през 1533 година. Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода, "владеели" тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила Султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер. През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен "Алтън Калофер" - Златен Калофер. Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 г., когато са избити и всички мъже и градът е разрушен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ???????????

    0 0 Отговор
    На първата снимка знамето е старо издание.Да не би снимките да не са актуални?!
  • 2 Георги Георгиев

    0 0 Отговор
  • 3 Георги Георгиев

    0 0 Отговор
    Браво юнаци!
  • 4 мераклийка

    0 0 Отговор
    Браво на българите от Калофер