Last news in Fakti

6 Януари, 2012 14:00 8 858 1

Смелчаци в цялата страна вадиха Богоявленския кръст от ледена вода (Снимки)

  • богоявление-
  • йордановден-
  • кръст-
  • свещеник-
  • мъжко хоро
Смелчаци в цялата страна вадиха Богоявленския кръст от ледена вода (Снимки) - 1
Варна - 47 смелчаци се хвърлиха в ледените води на Черно море - Снимки: БГНЕС

София

27-годишният Вячеслав Борисов извади кръста от езерото в кв. „Дружба”. Борисов участва за втора поредна година в надпреварата. Той е на 27 години от София, занимава се с транспортна дейност. Борисов обясни, че го прави „за тръпката” и пожела на всички „здраве и щастие”.

Около 30-ина души бяха допуснати да участват в спасяването на Богоявленския кръст в езерото в столичния квартал „Дружба”. Най-възрастният е на 65 години и участва за 28-и път в ритуала.

 

Варна

22-годишният Добромир Вълев е героят на Йордановден във Варна.

Той извади кръста, хвърлен от митрополит Кирил в морето на първа буна, в съревнование с 47 смелчаци, съобщи ВарнаУтре.бг.

Добромир скача за първи път. Той е от Варна, учи в Икономическия университет. 4 курс е специалност „Счетоводство и контрол”.

Най-малкият участник в "битката" за здраве бе 12-годишният Калоян. Най-възрастният - 72-годишния Васил Тепеденелев. От всички участници само един бе Йордан.

Бургас

19- годишният младеж Найден Спасов спаси кръста в Бургас, предаде Gramofona.com. Германецът Лешек Рудолф на 54 години също е бил сред смелчаците, които са скочили кръста в Бургас. Общо записалите се куражлии бяха 34-ма. Между тях няма нито един с името Йордан. Най-малкият спасител на кръста бе 17-годишният Никола Арабаджиев, а най- възрастният - 59-годишният Васил Николов.

Пловдив

22-годишният Владо Батаклиев хвана кръста сред близо още 50-ината кандидати, които дойдоха да се хвърлят в ледените води на Марица, предаде Plovdiv24.bg.

Младежът е от Пазарджик, но учи в Пловдив "Приложна математика".

Любопитна случка беляза тазгодишната церемония по изваждането на кръста. Изнервени от дългата молитва, младежите, готвещи се за скок в ледените води  на реката, започнаха да пеят патриотични песни, което видимо подразни дядо Николай.

"Не се подигравайте със святата молитва", обърна се той към тях. В отговор те запяха "Боят настана".

Русе

23-годишният възпитаник на Спортното училище в Русе Томислав Рачев извади Богоявленския кръст от водите на река Дунав, предаде БГНЕС.

Младежът, който се е занимавал 11 години с плуване, успя първи да стигне до дървения кръст, хвърлен от Месемврийския епископ Яков.

Томислав скача за трети път на Богоявление и хваща кръста за втори – първото му постижение е било през 2007 година. Русенецът, който работи в семейната фирма, си пожела най-вече здраве за новата година. Той получи няколко награди – парична премия от 100 лева и хавлия от кмета Пламен Стоилов, икона на Исус Христос и бутилка червено вино от областния управител Стефко Бурджиев, още една парична премия от 100 лева, 50 евро и бутилка кайсиева ракия от пътешественика Тодор Пасев, който няколко пъти преди е вадил кръста край Русе.

Троян

И на днешния празник Богоявление Добромир Петков от Троян извади кръста за пореден път от ледените води на река Бели Осъм, предаде БГНЕС.

Смелчакът Добромир беше поканен от кмета на Троян Донка Михайлова в нейния кабинет, където беше поставено началото на нова традиция – извадилият кръста и гостите да вдигнат наздравица с чаша греяна троянска сливова ракия. Добромир получи от кмета и своята парична награда. На себе си и на своите съграждани той пожела здраве и благоденствие и се зарече догодина отново да спаси кръста.

Търговище

30-годишният Стоян Стоянов от търговищкото село Макариополско хвана Богоявленския кръст на Йордановден в Търговище, предаде БГНЕС.

12 младежи се включиха в битката за кръста, хвърлен от ставрофорен иконом Славчо Проданов в ледените води на градския шадраван в Търговище. През последните 6-7 години Стоян скача за кръста на всеки Йордановден. Сега улавя християнския символ за втори път.

 

Ямбол

32-годишният Стефан Стефанов от Сливен спаси Христовия кръст от река Тунджа в Ямбол. За богоявленския кръст в студените води скочиха 19 души. Сред тях беше и Иван Димов, който пет поредни години спасяваше Христовия кръст от водите на Тунджа в града. Този път обаче по-бърз се оказа Стефан Стефанов - военнослужещ в Ямбол.

 

Кюстендил

Богоявленският кръст бе изгубен във водите на река Банщица в Кюстендил, предаде „Фокус”. Първоначално в студените води на реката се хвърлиха над 10 души, които го изпуснаха в мътната река. Повече от един час ентусиастите претърсваха завиреното място, но без резултат. Архиерейският наместник отец Генади Генадиев заяви, че издирването на кръста ще продължи. „Това е Божия работа, ако е рекъл Бог, ще го намерим, ако ли не – здраве да е”, каза отец Генадиев. Присъстващите коментираха, че изгубването на кръста не е на добро и всички ги чака една трудна и тежка година. Други припомниха, че и през 2007 година кръстът не е намерен. След петчасово издирване, кръстът все пак бе открит 

Кърджали

22-годишният студент Величко Карабоюков от Националната спортна академия извади кръста от водите на река Арда. Това стана след като енорийският свещеник Отец Петър хвърли кръста от скутер, управляван от кмета Хасан Азис. Величко получи парична награда лично от Хасан Азис и свещеника.

 

Благоевград

32-годишният Николай Илиев от квартал "Струмско" извади Богоявленския кръст от водите на река Бистрица в Благоевград след здраво боричкане, продължило близо 5 минути, предаде БГНЕС.

Така традицията от последните години на Йордановден Светият кръст да улови жител на квартал "Грамада" или на "Струмско", след люта битка, се запази и днес. Поройният дъжд не уплаши стотиците благоевградчани, дошли при Моста на влюбените, за да наблюдават ритуала на Богоявление.

Кръста хвърли в реката мелнишкият епископ Серафим след тържествена света литургия край реката, отслужена заедно с местните свещеници отец Васил и отец Андон. Над 50 младежи си спретнаха здрав въргал във водата до колене. Кръстът преминаваше от ръка в ръка, за да се озове най-накрая в най-здраво стисналия го Николай.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Попа

    1 0 Отговор
    Накой от тях ще го боли кръста.!