Last news in Fakti

7 Януари, 2012 11:21 3 422 0

Реките Луда Камчия и Беленска прeляха в Сливенско

  • река-
  • преля-
  • снеготопене

Дъжд наводни Кърджалийско

Реките Луда Камчия и Беленска прeляха в Сливенско - 1
Снимка: Архив

Реките Луда Камчия и Беленска в Сливенския Балкан преляха в петък. Причините за преливането е значителното повишаване на нивото на река Луда Камчия, вследствие обилният валеж и снеготопенето в района.

Значителни щети са нанесени в планинските села на Сливенска област от излезлите извън коритата си реки. В района на селата Градец, Ичера и Катунище реката заля над метър асфалта, наводни мазета, дворове и къщи.

Служители на сливенската дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението” изведоха закъсали във водата край Градец автомобили, а населението в Ичера е било евакуирано към високите части. В Ичера реката вече се е прибрала в коритото, но селото е без ток.

В Катунище е изровила асфалта и отнесла селския казан, парапети, контейнери за смет и дори столовете на ресторанта. Отводняват се мазета и къщи и в град Котел, и самата противопожарна служба край реката.

Пътят Ичера-Градец е отворен за движение. Остава затворен Сливен-Бяла-Стара река, поради пропадане и откъсване на пътна мантинела в зоната „Качулка” от река Беленска. В с. Бяла са отнесени три моста, наводнени са всички имоти. В Раково е скъсана 15 м стена с част от пътя за Нейково, от наводнена къшла са спасени 300 агнета.

В Гавраилово е наводнена 2000 дка. обработваема земя. В Бинкос прелялата река е укротена с отваряне на шлюзове към напоителните канали. Обстановката е нормализирана, но още е опасна, защото, според шефа на звеното за управление при кризи в Сливен Снежана Кънева, снеготопенето продължава, а прогнозата е да вали още.

Над 30 сигнала за наводнения вдигнаха на крак 80 огнеборци и спасители в Кърджали. Проливните дъждове, които се изляха над областта през последното денонощие, наводниха къщи, детски градини, мазета, магазини, училища, автомобили закъсаха по пътищата. От дежурния център не съобщават за пострадали хора.

Два микроязовира край селата Македонци и Груево са прелели, но до момента не се съобщава за опасност за населението. В района на Оловно-цинковия комбинат и в квартал „Възрожденци” са изтеглени седем закъсали автомобили. В същия квартал край десния бряг на река Арда мазетата са потънали във вода.

Полицейското управление и болницата в Момчилград, две училища и къщи в селища на община Джебел, училището в село Чакаларово, Кирковско, са сериозно наводнени. До късно вечерта екипи от пожарникари отводняваха полицията и болницата в източно-родопското градче, съобщиха от полицията.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА