Last news in Fakti

9 Януари, 2012 14:48 936 0

Все пак стачка в „Мини Марица-изток“

  • мини марица - изток-
  • стачка
Все пак стачка в „Мини Марица-изток“ - 1
Снимка: БГНЕС

Стачният комитет в „Мини Марица-изток” е взел решение за едночасов протест по работните места в дружеството във вторник, предаде кореспондентът на БНР в Стара Загора Венелина Попова.

Стачката ще започне в 8 сутринта и за час ще спре добива и подаването на въглища към ТЕЦ-овете. Това съобщи Тончо Тончев, съпредседател на Стачния комитет. Според лидера на КТ „Подкрепа” в дружеството Генчо Генчев, синдикатите още не са получили покана за подновяване на преговорите.

От 14 януари започва ефективна и безсрочна стачка в „Мини Марица-изток“, става ясно от уведомление до ръководството на дружеството от стачния комитет.

Ефективната стачка ще се ръководи от Стачен комитет, в който участват Генчо Генчев, Валентин Вълчев, Стоян Стоянов, Дамян Косев, Биньо Костов, Янчо Петров, Стойчо Стойчев, Веселин Вълканов, Тончо Тончев, Димчо Неделчев.

Стачният комитет уверява ръководството на дружеството, че решението от 3 януари 2012 г. на Арбитражната комисия при НИПА ще бъде изпълнено стриктно.

От ръководството на компанията предупредиха, че ако се стигне до миньорска стачка дневните загуби ще са за около 1,8 млн. лв. на ден.

В документа до изпълнителния директор инж. Евгени Стойков е записано: "От 15.12.2011г. с наше писмо № 43 / 15.12.2011 г. сме предявили към Вас искания за спиране на нарушаване на Споразумението от 12.07.2011 г. между Работодателя и Синдикатите. Със сключването на това Стачно споразумение се уреди Колективния трудов спор по връчените на Работодателя искания по чл. 3 от ЗУКТС с писмо изх. № 35 / 15.06.2011 г. За съжаление до настоящия момент не успяхме да се договорим Работодателят да започне да изпълнява поетите задължения със Стачното споразумение от 12.07.2011 г. и на основание чл. 11, ал. 1 сме принудени да обявим и предприемем стачни действия съгласно изискванията на ЗУКТС.

На основание чл. 11, ал. 3 от ЗУКТС Ви уведомяваме, че от 14.01.2012 г. ще предприемем ефективни стачни действия и ще преустановим изпълнението на трудовите си задължения. Стачката ще бъде безсрочна и ще продължи до изпълнението на поетите задължения от страна на Работодателя в Споразумението от 12.07.2011 г.".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА