Last news in Fakti

11 Януари, 2012 08:04 1 336 0

С музика и ски на протест за Витоша

  • витоша-
  • протест-
  • ски-
  • еколози
С музика и ски на протест за Витоша - 1
Снимка: БГНЕС

Екоактивисти се събират днес на протест в защита на природен парк Витоша. Акцията ще се проведе от 11,30 до 13.00 часа пред Народното събрание в първия  работен ден на депутатите за новата година, съобщават организаторите от коалицията „За да остане природа в България”.

В социалните мрежи призивите са протестът да премине с музика, а участниците в него да проявят изобретателност, да донесат ски и сноубордове.

Очаква се да се включат скиори, сноубордисти и туристи, недоволни от промените в Закона за горите, които „заплашват да унищожат като цяло зеленото богатство на България“.

До момента над 1000 души са потвърдили участие в социалната мрежа Facebook.

Над 100 гласа пък е събрала подписката в защита на Природен парк 'Витоша'.

Редица организации вече пратиха до депутатите анализ на готвените промени в Закона за горите.

„В последните дни на 2011 г. Министерски съвет скоростно одобри промените в Закона за горите, които улесняват изсичането на горите за ски съоръжения, като същевременно спестяват милиони левове на инвеститорите в ски курорти в държавните гори“, пишат от екокоалицията.

От там предупреждават, че има план за застрояване с нови писти и съоръжения от Драгалевци и Симеоново през Алеко до Черни връх и Торфения резерват на Платото, въпреки че законът не позволява това в Природен парк Витоша.

Фарсът да не бъдат пускани съществуващите ски съоръжения на Витоша през този сезон беше организиран, за да се упражни натиск върху държавата да позволи по-голямата скизона. Дори и да се приемат исканите промени, няма да има време да стартира ски сезонът преди април 2012 г., припомнят от коалицията „За да остане природа в България”.

Остава впечатлението, че промените се правят под натиска на заинтересована офшорна фирма – „Витоша ски” АД, която след приватизация, е собственик на почти всички скисъоръжения в Природен парк Витоша, изградени в територии от държавния горски фонд, посочват от коалицията „За да остане природа в България”.

Същевременно е обявен и конкурс за нов директор на Природен парк Витоша, тъй като явно сегашният следва законовите изисквания, не позволява застрояването на защитената територия и трябва да бъде премахнат.

Безнаказани остават и действията на собственика на ски съоръженията в Природен парк Витоша, който с тежка строителна техника преди 3 години унищожи 18 дка каменни реки и защитени територии без никакво съгласуване и разрешение, подчертават още природозащитниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА