Last news in Fakti

18 Януари, 2012 21:28 1 157 1

Протестиращи: Гората в натура или строеж в арматура

  • гори-
  • витоша-
  • еколози-
  • софия
Протестиращи: Гората в натура или строеж в арматура - 1
Снимка: БГНЕС

Екологичните организации отново успяха да съберат многолюден митинг пред Народното събрание. С фенери, барабани и тарамбуки протестиращите отново изразиха недоволството си от промените в Закона за горите и поискаха тяхното оттегляне.

Най-спорната предвижда, че ще могат да се строят ски писти и влекове без да се променя предназначението на горските терени.

Протестиращите се обединиха от каузата на защита на Витоша и застрояването й.

Сборният пункт бе паметника на Патриарх Евтимий, а след това шествието премина през ул. „Граф Игнатиев”, пл. „Славейков”, ул. „Г.С.Раковски”, бул. ”Цар Освободител”, за да стигне до парламента.

По-рано днес коалиция „За да остане природа в България” предложи по-прецизно разписване на поправките.  Първата от тях е за това без изключване от горски фонд да се позволява учредяване право на строеж единствено на стъпки на съществуващи лифтове и влекове, които са обявени за законни строежи. Така ще се реши проблема със съществуващите към момента лифтове и влекове, които са приватизирани без право на строеж. Ще се реши и проблемът на „Витоша ски” АД със закупените от тях лифтове без право на строеж.

„Хората искат да живеят в една чиста околна среда, в една чиста България. Тяхната България на тяхното бъдеще”, каза екоактивистът Борислав Сандов, цитиран от БГНЕС. Според агенцията са протестирали 2000 души.

Той подчерта, че в България отдавна не е имало такова силно движение, което да идва отдолу и да е достатъчно ангажирано и солидарно.

Протестиращите настояваха да бъде показан приватизационния договор на "Витоша ски" и да се види как от дружеството може да спират съоръженията и да не може да се кара ски.

Защитниците на природата скандираха "Витоша" и "Мафия". "Долу Цеко от "Алеко"!. осеха плакати "Витоша=на природа", "Търговците вън от храма на природата", "Бойко, колко ти плати Цеко, за да продадеш "Алеко!"(Цеко Минев е председател на Българската федерация по ски - бел. ред.), "Гората в натура или строеж в арматура!".

Протестите им ще продължат до решаване на въпроса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Игумена

    0 0 Отговор
    Цеко Минев е ненаситен олигарх,срещу които ББ щеше да се бори....хахаха майтап.Тиквата си остави Цецо крадецо,та какво остава за другите.