Last news in Fakti

11 Януари, 2012 12:49 1 420 0

Протест пред парламента в защита на Витоша

  • протест-
  • витоша-
  • еколози-
  • природозащитници
Протест пред парламента в защита на Витоша - 1
Снимка: БГНЕС

Множество млади хора се включиха в протеста в защита на Природен парк„Витоша" и на българските гори, който се провежда пред сградата на Народното събрание в София.

Проявата се организира от еколозите от неправителствената организация „За да остане природа в България", като те изразяват недоволство срещу готвените промени в Закона за горите, които според природозащитниците ще унищожат горите не само на Витоша, но и в цялата страна.

Целта на протеста според Константин Иванов от Световния фонд за дивата природа е да се покажат на депутатите рисковете от готвените промени.


На 28 декември Министерски съвет одобри промени в Закона за горите, които дават възможност за изграждане на писти и лифтове на територии - част от държавния горски фонд, но без да се променя предназначението на земята. Според поправките частни фирми ще могат да строят или разширяват ски съоръжения в горите, без да сменят предназначението на земята, каквото изискване има в момента. От сегашните ограничения в началото на ски-сезона се оплака дружеството "Витоша ски", което отказва да пусне лифтовете и влековете в планината с аргумента, че това би било в противоречие със сегашния закон.


Има засилено полицейско присъствие около протестиращите. „Подаръци ще има за някой от сърце” гласи надписът на плакат, на който Бойко Борисов е изобразен като Дядо Коледа.
И още:
 „Не съсипвайте парка с нова ски зона! Не унищожавайте люлката на българския туризъм! Пазете природата на гиздавата Витоша!”,

„Природен парк Витоша = природа + чист въздух + вода;

„Витоша ски АД” = престъпления + корупция + алчност; кое ще изберете?!?!?!”,

„1934 г. парк Витоша със златни български левове, 2010 г. Витоша for sale за жълти стотинки”.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА