Last news in Fakti

17 Януари, 2012 08:38 834 2

Първанов се вижда като консолидатор на партии

  • първанов-
  • президент-
  • мандат
Първанов се вижда като консолидатор на партии - 1
Снимка: БГНЕС

В близката година-година и половина изпълнителната власт си има своя ясен състав, своя премиер. Който иска да разсъждава на тази тема, първо трябва да осигури предпоставките за спечелване на следващите парламентарни избори. Това каза президентът Георги Първанов в сутрешния пред ТВ7.

Според Първанов партиите никога не са били толкова изолирани, колкото на последните избори, а и след тях. „При толкова много партии в България няма никакви елементи на консолидация. Гражданското общество остава отритнато встрани“, посочи президентът, подчертавайки, че това не е добре.

Георги Първанов каза, че му предстои да завърши достойно и спокойно мандата си. „Ще се опитам да потърся своето ново място в политиката. Това ново място ще бъде не само и може би не толкова организационно, колкото като генериране на идеи, колкото като създаване на възможност за консолидация на различни политически партии“, каза държавният глава.

Той посочи, че президентската институция няма власт, но носи влияние, защото президентът може да изразява категорично и ясно своята позиция и за нея има чуваемост в обществото. Президентът не преразпределя, допълни Първанов.

Като цяло времето, в което бях президент на България е безспорно един от най-успешните периоди в нашата демокрация, заяви Първанов. След това дойде кризата и новото управление на ГЕРБ, което се лута, за да изплува от кризата.

Старал съм се да работя с всяко правителство с всеки премиер, колкото се може по-добре, каза още Георги Първанов. По думите му той е имал много добър диалог със Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. „С Борисов е по-трудно, във всеки случай, дори когато сме спорили, съм се старал да бъде на принципна основа“, каза президентът.

Президентът припомни, че когато Борисов е станал премиер го е поканил на разговор и само няколко месеца след това ГЕРБ са отговорили грубо на неговата добронамереност с искането за импийчмънт, което е довело до полемики.

Държавният глава отново заяви, че след членството в ЕС, правителството на Сергей Станишев, което е било на върха на успеха си, е можело да поиска вот на доверие, мандат в името на нови национални цели. „Вече имаше пукнатини, дефекти в работата на Тройната коалиция. Нужно беше оздравяване“, каза той.

Президентът Георги Първанов опроверга темата за агентурното си минало и сподели, че, ако е имало съмнения, това е можело да бъде проверено в „неговата папка”. „Всеки има своя папка и може да се види дали някой е донасял за някого или си е вършил добросъвестно работа”, заяви Първанов .

„Когато получих 76% от гласовете на българите, те със сигурност са знаели за съдържанието на тази папка”, добави президентът. Той каза още, че не е правил компромиси с принципите си и излиза от „Донкуков”2 с чиста съвест.

„Аз съм доволен, че бях президент в един успешен за България период. Аз съм част от едни национални, общоинституционални усилия и това е етап, който историята ще оцени. Неуспехите оставам на своите опоненти”, каза президентът. Той каза, че доста хора са се възползвали от атаките си срещу него, трупайки политически дивиденти от това.

Меглена Кунева също е трупала точки за негова сметка, обвинявайки го в пропуски по различни теми, например тази, свързана с проблемите в образованието. „Тук, в президентството, сме решавали учителската стачка, защитавал съм интересите на БАН, така че няма в какво да бъда обвинен”, категоричен бе Първанов.

В личен план той сподели, че хората, с които винаги е бил заедно, и до днес са редом с него. „Помагали сме си и в трудности, и в беда. Това са чисто човешки отношения”, каза Първанов. Според него най-силните приятелства за тези, които са се доказали през годините, а не зародили се в партийните централи.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ей-така

    1 0 Отговор
    Президента казва (все още е президент, че работил добре със Симеон и Сергейчо. Е защо не нали заедно двете партии и ДПС окрадоха всичко, което беше останало след 10 ноември и не беше откраднато от командира (цигането от драгалевци). То че Бат Бойко не е цвете за мирисане не е, още по зле е вътрешния му министър. Но въпреки всичко има и хубави неща, които прави правителството. Незнам с какви очи един бивш доказан доносник като агент Гоце се определя като български обединител. Ако е толкова честен и доблестен, както се представя, нямаше да крие миналото си при избирането му за президент. За мене той е бита карта на политическата маса. Доказа го с опозиционното държание към сегашното правителство. Той не бе президент на всички Българи. За съжаление бе президен само на комунистите и на част от бълграските турци. Той неможа да забрави партията майка. За мене лично най-достойният президент до момента на българия е Петър Стоянов. Не по-малко уважавам и президента Жельо Желев. И двамата за мен ще останат президент. За съжаление на мога да кажа същото за агент Гоце. Той винаги ще остане в историята на БГ като агента Гоце - лъжливия комунистичеки президент. За съжаление в Новия президент Плевнелиев не виждам нищо по-добро от Гоце - болката ми е това, че след едното зло идва недоказано но май по зло.
  • 2 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    Goce shte se probva za premier.mnogo e vajno dane pozvolim na pensionerskite,ciganskite i turskite glasove da ni prichiniat tova.