Last news in Fakti

12 Януари, 2012 14:04 955 5

Сезоните не са на подчинение на правителството

  • станишев-
  • борисов-
  • археолози

С неуважение Борисов се опитва да скрие поредното закононарушение

Сезоните не са на подчинение на правителството - 1
Снимка: БГНЕС

Неуважението и неразбирането, което Бойко Борисов проявява към труда на археолозите, е просто опит да скрие поредното закононарушение на управляващите. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод инструкциите, които премиерът вчера даде на археолозите - да си прибират керемидите на топло и да ги няма, съобщиха от пресцентъра на БСП.

„Няма защо правителството да се сърди на едно съсловие заради собствената си некадърност и неспособност да планира елементарни действия, за да не спира строителството на АМ „Струма“, заяви Станишев. Според него проблемът идва от липсата на нормално планиране на археологическите проучвания по трасетата за пътища.

Той изтъкна, че още през 2009 г. Археологическият музей на БАН дава в АПИ списък на всички налични археологически обекти по трасето на всички лотове на АМ Струма. Въпреки това обаче чак до есента на 2011г. не са предприети действия за възлагане на археологически проучвания.

Лидерът на БСП обърна внимание и на друга важна подробност - при старта на строителството на Лот 1 на АМ „Струма“ през октомври миналата година се оказва, че участък от трасето е изместен с 300–400 м и новото трасе засяга голямо селище от I-IV век. За това обстоятелство АПИ не е информирала по надлежния ред археолозите и фактически са нарушени действащи закони за културно-историческото наследство.

Станишев отбеляза, че подобен проблем има и с участъка от АМ „Хемус“ между Шумен и Белокопитово. Там строителството стартира през юли 2011г. без строително разрешение и без археологически проучвания, които и към момента не са възложени от АПИ.

„Случаят е поредното доказателство, че ГЕРБ си въобразява, че законите не важат за тях, а могат да управляват със заповеди и чрез натиск”, коментира Станишев. Той определи като пълни глупости съветите на Бойко Борисов към археолозите да работят през зимата на калорифери.

Лидерът на БСП напомни факта, че при ниски температури не може да се извършват археологически проучвания, защото почвите са замръзнали и не се поддават на прецизна обработка, каквато е абсолютно задължителна за археолозите.

„Сезоните не са на подчинение на Министерски съвет. Сега се оказва, че на Борисов и зимата му пречи”, отбеляза Станишев и напомни хаоса при зимната блокада по пътищата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дошо

    0 0 Отговор
    Точно тоя ли ще говори за закононарушения ?Червена , украинска ........ - антибългарин.Ба.и как го мразя тоя комуняга.
  • 2 Георгиева

    0 0 Отговор
    Ерудиран и компетентен! Това Ви дразни, а не че е комунист.
  • 3 Иван

    0 0 Отговор
    Георгиева, бъркаш компетентността с демагогията.
  • 4 хан крум

    0 0 Отговор
    тези археолози са създадени от партииката на серж и сега участват явно в подривната дейност на БСП-БКП.това показва че другарите са пуснали абсолютно всичко живо в ход срещу развитието на изстрадалата ни държавица.те си я харесват в този си вид-мърлява скъсана и проста .а оправдания можеш да чуеш от тях ехееее
  • 5 Нема Бира

    0 0 Отговор
    Благодаря др. Станишев, Аз мога и прав да Ви е..!