Last news in Fakti

16 Януари, 2012 17:14 932 0

Взаимни обвинения между стачници и шефове в „Мини Марица-изток“

  • мини марица-изток-
  • стачка

Ефективният протест на миньорите продължава

Взаимни обвинения между стачници и шефове в „Мини Марица-изток“ - 1
Снимка: БГНЕС

Стачката в „Мини Марица-Изток“ продължава. Данните за броя на стачкуващите днес са противоречиви - според синдикатите са над 90%, а според ръководството на мините 79%. 

Обединеният стачен комитет в „Мини Марица-изток“ обяви, че стачкуват 2370 души, което било 92% от работниците и служителите. В същото време ръководството на дръжеството съобщи, че в дневната смяна стачкуват повече - 2400, от назначените 3000 служители, но това са 79%.

Стачният комитет заявява, че са предприети предварително всички необходими действия, за да бъдат стачните действия в рамките на закона. Хората са по работните си места, но не извършват никакви дейности с изключение на минималните, които трябва да поддържат оборудването в изправност. Те са спрели въглеподаването към 4-те топлоелектрически централи на територията на комплекса.

Изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ инж. Евгени Стойков заявява вече няколко пъти, че ръководството на дружеството смята стачката за незаконна. Въпросът би трябвало да бъде решен тази седмица в съда.

Конфронтацията на синдикалните ръководители с изпълнителния директор, инж. Евгени Стойков изглежда е необратима, защото от стачния комитет, декларират, че "неговите писмени и устни заявления, квалифициращи стачката като незаконна и отправените заплахи и предупреждения, за предприемане на санкции срещу работниците и служители, за нас са недопустими от закона манипулации и натиск срещу свободното упражняване на правото на стачка".

Стачният комитет заявява, че ще предприеме необходимите действия и ще съзира компетентните институции за извършените нарушения от страна на изпълнителния директор. Но стачният комитет декларира и готовността си отново да започне конструктивни преговори.

Днес по обяд е имало среща с изпълнителния  директор, но според стачниците той не е имал готовност пак да обсъжда исканията им. Стачниците определят тези искания като справедливи и призовават колегите си към солидарност, единност и участие.

След няколко неуспешни опита за преговори миньорите от дружеството преминаха в безсрочна ефективна стачка от 20 часа снощи. Синдикатите в дружеството настояват служителите да получат допълнителни възнаграждения за отличните производствени резултати през миналата година, както и да бъдат подобрени условията на труд. В момента няма насрочени преговори.

Миньорите настояват, че стачката не е само за пари. „Нашата цел не са парите. Това е последното, което нас ни интересува. Нас ни интересува преди всичко просперитета на нашето дружество, в това число, разбира се, да работят качествено тежкото минно оборудване, машините да са в добро състояние, пътищата и най-вече хората“, заяви Тончо Станчев – съпредседател на стачния комитет.

В „Мини Марица-изток“ няма неизплатени заплати и бонуси и няма неспазени ангажименти, заяви пред журналисти днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Ако това не беше така, синдикатите щяха да се съгласят да отидат на доброволен арбитраж с ръководството - нещо, което отказват да направят, коментира той.

Според Трайков е спазено взетото през юли решение със задна дата от април за 15-процентно повишение на възнагражденията на миньорите заради добрите резултати. В края на декември м. г. обаче синдикатите изненадващо са поискали да се раздадат още по 1000 лева към заплатите, с което да се разпредели по-високата с 11 млн. лева печалба през 2011 г. в сравнение с 2010 г.

Трайков е предложил на синдикатите преговори по новия колективен трудов договор (КТД), който изтича през март, и да включат в него опция за допълнително възнаграждение според постигнатите резултати.
В момента средната миньорската заплата е 1580 лева, с допълнителните социални плащания става около 2800 лева и това е най-голямата сума в държавната енергетиката. Така в сектора енергетика това е най-високото заплащане, коментира Трайков.

Трайков гарантира още, че няма да има режим на тока. Той информира, че вече е създаден кризисен щаб във връзка със стачката в мината. Ще бъдат активирани и резервни мощности, но с уговорката, че електроенергията, купувана от тях, ще бъде по-скъпа. Един от тези допълнителни източници е ТЕЦ Варна, където електроенергията струва 96 лева, а от "Мини Марица - изток" 2 например е 63 лева.

Не е спрян износът на електроенергия. В момента той е между 800 и 900 мегавата. Това каза, от своя страна, директорът на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов.

Към момента никой от потребителите в България или в чужбина не получава по-малко ток заради ефективната стачка на миньорите в "Мини Марица-изток”, която започна снощи. Няма проблеми по отношение на потреблението – нито в мрежа, нито в генерация на централи.

В момента товарът върху енергийната мрежа в България е 5 880 мегавата, каза Йотов. По думите му спирането на износа на електроенергия зависи от продължителността на протестните действия във въгледобивното предприятие. Ако стачката продължи достатъчно дълго, това сигурно ще се случи - в рамките най-много до две седмици.

При ситуация на недостиг, първо спира износът на ток, за да се осигури захранването вътре в страната.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА