17 Януари, 2012 08:25 1 012 1

Стачката в „Мини Марица-изток“ продължава

  • мини марица-изток-
  • стачка
Стачката в „Мини Марица-изток“ продължава - 1
Снимка: БГНЕС

Трети ден продължава стачката в "Мини Марица-изток", след като и вчера не се стигна до споразумение между синдикатите и ръководството на дружеството. Протестиращите настояват за изпълнението на условията на Колективния трудов договор (КТД) и изплащането на бонуси по 1000 лв. на човек.

Според ръководството на мините броят на стачкуващите е 79% от всички ангажирани с производствения процес. Това е с 10% по-малко от участвалите в ефективните едночасови протести миналата седмица, заяви изпълнителният директор Евгени Стойков и добави, че е готов да преговаря само ако синдикатите отстъпят от исканията си за бонусите.

От своя страна синдикатите заявиха, че ръководството в лицето на изпълнителния директор бяга от преговорите.

Работодателят пуска листовки в рудниците, настройва хората, като ги плаши, че ще заведе искове срещу тях. Той не можел да съди синдикалните лидери, защото те не били в трудово-правни отношения с него, а щял да заведе искове срещу работниците, които стачкуват. Това е грубо нарушение на Закона за уреждане на колективните трудови спорове и той ще си понесе отговорността, коментира председателят на КНСБ в дружеството Валентин Вълчев.

Със запасите, които имат 4-те топло електроцентрали могат да издържат с нормален ритъм на работа до 10-15 дни. При недостиг на електроенергия или доказани аварии, арбитражната комисия ще прекрати стачката принудително.

За режим на тока не може да се говори, защото в предприятието има достатъчно запаси от въглища. Това заяви за Икомическите новини на БНТ изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов.

Той обясни, че според решение на Арбитражната коимисия, от 3 януари, когато има проблеми в електрозахранването, автоматично се възстановява работата на „Мини Марица Изток".
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От собственика

    0 0 Отговор
    Защо работодателя бездейства?
    Стачката може да продължи дълго,ако работодателя си стои със скръстени ръце и чака синдикатите сами да променят позициите си.По тази логика до приключване на стачката,не стачкуващите 500-600 служители трябва да се пуснат в отпуск,защото труда им не носи приходи.
    Или обратното,с не стачкуващите да се организира производствен процес по време на стачката.Болшинството от тях сигурно са служители от администрацията,тоест хора с опит и е дошъл момента да докажат,че са отговорни професионалисти.
    Да се организира една дневна смяна в един от рудниците.Ако са необходими още работници,работодателя да изпълни искането на синдикатите и спешно да назначи такива ,на незапълнените 400 щатни места.Работата е специфична,но сигурно ще се намерят достатъчно кандидати с висше или средно специално образование ,които в движение за три до пет дни ще се обучат за работници.
    Само така края на стачката ще се ускори.