Last news in Fakti

18 Януари, 2012 08:48 961 1

В архивите на ДС няма данни за Максим

  • църква-
  • досиета-
  • максим-
  • държавна сигурност

Кирил станал агент на 22 години

В архивите на ДС няма данни за Максим - 1
Снимка: БГНЕС

Никъде в архивите на бившата Държавна сигурност няма бележка или документ за Българския патриарх Максим. Главата на православната ни църква не е бил нито щатен служител, нито сътрудник на комунистическите тайни служби, увери пред бТВ членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева.

„За него нищо не е открито“, заяви Бончева, но все пак допусна възможността документи за принадлежността на Максим да са били заличени.

"Щеше да остане някаква следа, ако е бил сътрудник на ДС или ако е бил щатен служител. Бъдете сигурни, че проверихме не само за него, а и за всички останали, които подлежат по този текст на закона на пълна и подробна проверка", категорична е тя.

И призна, че комисията никога не е подлагана на подобен натиск.

Тя припомни, че Максим отдавна иска за отваряне на досиетата в Синода.

Това стана вчера, когато комисията отвори досиетата на божиите служители. Оказа се, че 11 от 15 митрополити в Светия синод имат минало в тайните служби на бившия режим.

Те били вербувани през 70-те и 80-те години на миналия век. Доносничели доброволно и без пари.

На обратното мнение е, русенският владика Неофит. Той призна, че  по настояване на ДС е изпълнявал определени задачи, но под натиск. Духовникът не знаел, че го водят за агент на ДС.
 
Историкът Момчил Методиев разкри, че голяма част от висшите духовници са вербувани от Христо Маринчев и Кирил Котов.

Рекордьор по доноси бил митрополит Симеон – с цели 27 тома.

Варненският митрополит Кирил пък се обрекъл на ДС на 22-годишна възраст. Колегата му Григорий станал агент на 25 години.

Богословът Горан Благоев предупреди, че скандалът с досиетата още повече ще отблъсне хората от църквата. Ето защо е нужно публично покаяние.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pop krastio

    0 0 Отговор
    Уговорили се съпруг и съпруга да пускат по едно бобово зарно в затворена кутия при всяка своя изневяра.
    След 50 години отворили кутиите - в кутията на дядото имало 3 зърна, в кутията на бабата - нула.
    На въпроса на дядото - вярно ли е, че не е изневерявала бабата отговорила:
    - Ти от каде мислиш, че вземах боба, който ти варих цял живот ? ? ? . . .
    Затова аз питам:
    - От каде вземаха старата хартия за претопяване заводите за тоалетна хартия от 1959 г., та чак до сега - ами как от къде - от досието на МАКСИМ . . .