Last news in Fakti

18 Януари, 2012 17:30 2 070 1

Плащаме по 1 млн. евро месечно за мотрисите „Сименс“

  • сименс-
  • мотриси
Плащаме по 1 млн. евро месечно за мотрисите „Сименс“ - 1
Снимка: БГНЕС

Ще изплащаме по един милион евро месечно по дълга за германските мотриси „Сименс“, които БДЖ закупи през 2005 година. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с германския канцлер Ангела Меркел. Германската страна не е приела предложението на правителството за замяна на дълг срещу собственост.

БДЖ дължи общо 24 млн. лева просрочени задължения, но при преговорите по време на визита на транспортния министър в Берлин в края на миналата година кредиторите се съгласиха да им бъдат изплатени 50% от тази сума до края на годината. Въпреки отчетения успех обаче, впоследствие се оказа, че дори и намалената сума нямаше откъде да бъде набавена.

До края на годината, когато се очаква държавата да продаде „Товарни превози“, ще имаме готовност да погасим цялото задължение в размер на 156 милиона евро към Германската банка за възстановяване. По оценка на Агенцията по приватизация материалните активи на „Товарни превози“ възлизат на над 300 милиона лева.

„Преди години, когато е имало излишък в хазната, вместо да си платят, е взет кредит, и този кредит, започнахме да го плащаме и то във времето на финансово икономическа криза. И няма как да не го платим, в противен случай безграничното доверие на Германия ще бъде нарушено. Не бихме могли да го позволим това, Съжалявам, че не са платили влаковете, когато са имали милиарди излишъци, а са взели кредит, съжалявам, но ще изпълним нашия ангажимент, защото е правилен и задължителен да се изпълни”, посочи Борисов.

Преди да отпътува за Берлин заедно с премиера, транспортният министър заяви, че тръгва с три варианта за изплащане на средствата за германските мотриси „Сименс“. Единият вариант е да се погаси задължението към германската страна със средства от бъдещата приватизация на „Товарни превози“, а вторият е да се погаси заемът с пари от споразумението със Световната банка.

„Предлагаме и двете, има и трета опция - суапова сделка – дълг срещу собственост. Ако прояви желание „Дойче Банк“, ще говорим по темата – „Товарни превози“ срещу погасяване на дълга, но тази тема вече я изговорихме и няма индикации, че са съгласни“, допълни министърът. Според него по-добрият вариант е дългът да се погаси от средствата от приватизационната сделка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИЗНОС

    0 0 Отговор
    ГЕРМАНИЯ НИ ТОЧИ ПО ВСИЧКИ ПАРАГРАФИ !!!

    АБСЕЛЮТНО ОТ ВСЯКЪДЕ НИ СМУЧЕ.

    СУПЕРМАРКЕТИ ИНДУСТРИЯ АВТОМОБИЛИ ВЛАКОВЕ АБЕ УНИКАЛНИ СА ТЕЗИ ГЕРМАНЦИ

    БОЙКО СИ ТРАЕ