Last news in Fakti

18 Януари, 2012 18:11 1 450 0

Атакуват пред ВАС избора на Кокинов

  • кокинов-
  • градски прокурор

Неуспелият кандидат Бойко Атанасов смята, че процедурата е опорочена

Атакуват пред ВАС избора на Кокинов - 1
Снимка: БГНЕС

Изборът на Николай Кокинов за втори мандат като градски прокурор на София е атакуван пред Върховния административен съд (ВАС), съобщава „Правен свят“. Жалбата е подадена от един от неуспелите конкуренти на Кокинов – следователя Бойко Атанасов. Той получи само един глас при гласуването във Висшия съдебен съвет.

Кокинов беше преизбран за административен ръководител на Софийска градска прокуратура в средата на декември. Той получи втори мандат с 15 гласа. Останалите двама кандидати – Александър Налбантов, административен ръководител на Софийска районна прокуратура, и Бойко Атанасов, следовател от следствения отдел на Софийска градска прокуратура, получиха съответно по 8 и 1 гласа.

Кандидатурата на Николай Кокинов беше подкрепена от главния прокурор. Според Борис Велчев Кокинов е имал успешен мандат. „И към двамата (Александър Налбантов и Николай Кокинов) имам най-добро лично чувство и професионална оценка”, каза Велчев.

„Александър Налбантов е качествен юрист, много добър административен ръководител и с много добро бъдеще", посочи Велчев. В СГП обаче се гледат най-трудните дела и там има най-много напрежение, а Кокинов имал много успешен първи мандат. Велчев допусна все пак, че сигурно сегашният ръководител на СГП не е безгрешен, но е сложил тази прокуратура "на едни правилни релси" и затова той лично няма колебание да го подкрепи за втори мандат.

Според Бойко Атанасов процедурата е опорочена, а конкурсът е проведен при съществено нарушение на правилата и в несъответствие с целите на закона. В подкрепа на твърденията си той сочи, че Кокинов и Налбантов не са представили концепция за „стратегическото управление“ на Софийската градска прокуратура (СГП), което е задължително по закон.

Атанасов се позовава на сайта на ВСС, където няма качени концепциите на двамата. „Избраният административен ръководител Николай Кокинов не е представил концепция, което означава, че при проведеното събеседване не е имало и какво да защити"“ обяснява следователят.

Кокинов и Налбантов обаче представиха своите концепции по време на изслушването им от членовете на ВСС непосредствено преди избора. Законът за съдебната власт не задължава кандидатите да представят предварително своите стратегии за управление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА